Praha

 
 

Pomoc lidem bez domova v Praze

POMÁHÁME LIDEM BEZ DOMOVA ŽÍT DŮSTOJNĚJŠÍ A BEZPEČNĚJŠÍ ŽIVOT.

 

Nabízíme ubytování v azylových domech a tréninkových bytech, přenocování v noclehárnách, jídlo a sprchu v nízkoprahových denních centrech, rozhovor se sociálním pracovníkem nebo psychologem, přímou pomoc v ulicích, zdravotní ošetření v ordinacích lékařů.

 

      

 

 

MÁME RÁDI PROJEKTY:

 

Logo NSLogo Místní místnímLogo Nejdřív doma    

 

 

POTŘEBUJETE VYUŽÍT NAŠE SLUŽBY?

Navštivte naše nízkoprahová denní centra nebo přijďte na stanoviště Mobilní sociální služby a proberte svou situaci se sociálním pracovníkem. Pokud potřebujete ubytování, obraťte se přímo na sociální pracovníky azylových domů (pro muže, pro ženy).

 

 

 

AKTUALITY

 
 
Léto v azylovém domě v Radotíně

Léto v azylovém domě v Radotíně

23.08.23

Letošní léto jsme odstartovali velkolepě. Po tříleleté covidové pauze se nám 22. června podařilo uskutečnit zahradní slavnost. Klienti připravili výborné občerstvení, uvařili guláš, a nakonec jsme měli možnost...


Více...
 
Léto v azylovém domě v Radotíně

Letošní léto jsme odstartovali velkolepě. Po tříleleté covidové pauze se nám 22. června podařilo uskutečnit zahradní slavnost. Klienti připravili výborné občerstvení, uvařili guláš, a nakonec jsme měli možnost opéct i špekáčky. Na návštěvu přijeli bývalí i současní zaměstnanci z jiných služeb a moc jsme si to užili. 

 

S nástupem nových zaměstnanců přicházejí nové nápady, za což jsem hrozně ráda. A teď hurá, zrealizovat. 

 

Na začátku srpna zastavil v nedalekých Řevnicích Legiovlak, který je věrnou replikou legionářského vlaku z let 1918 – 1920. Štefan, náš noční pracovník, doprovodil dva klienty na komentovanou prohlídku vlaku. Pro bývalého legionáře skvělý zážitek. 

 

Další výlet uspořádala naše nová sociální pracovnice Veronika Javorská, která k nám přišla z terénního programu. S Kristýnou Synkovou a s klienty vyrazili do chuchelského háje, kde se nachází malý Zookoutek. Výlet se dle slov zúčastněných moc povedl a já se těším, že toho dalšího se zúčastním také. 

 

Léto se pomalu chýlí ke konci a my máme další plány. Strašně rádi bychom vyrazili s klienty na výlet vláčkem, prošli se po lese a přivezli plný košík hub. Kdo občas sledujete naše příspěvky, tak ví, že máme k dispozici pěknou velkou zahradu, kterou klienti často v létě využívají. A my jsme se rozhodli, že její účelnost posuneme ještě o kousek dál. Rádi bychom pořídili kurník a do něho zabydlely pár slepiček, které by pro klienty nejen snášely vajíčka, ale také poskytly možnost o někoho pečovat. A když se nám bude dařit, budou i králíci. Ale o tom zase až příště.  

 

Podpořit klienty azylového domu v Radotíně můžete i přes náš darovací odkaz. Přispějete tím třeba na koupi jízdenek na další výlet. Stačí do poznámky napsat „Radotín“. Nejen že zlepšíte náladu obyvatelům azylového domu, ale možná jim prostřednictvím dalšího výletu pomůžete vyplnit sen nebo dlouhodobé přání.  

 

https://www.darujme.cz/projekt/1060

 

Děkujeme. 

 

Za celý tým azylového domu v Radotíně, Markéta.  

 

Text a foto: Markéta Lietavcová, vedoucí azylového domu 

 

Zahradní slavnost v Radotíně

 

Zahradní slavnost v Radotíně

 

Výlet z azylového domu

 

Výlet z azylového domu


Méně...
 
Hledáme metodika/metodičku projektu Housing Youth

Hledáme metodika/metodičku projektu Housing Youth

22.08.23

O našem projektu Housing Youth, který se věnuje zabydlování mladých lidí bez domova přístupem Housing First, jsme Vás už informovali...


Více...
 
Hledáme metodika/metodičku projektu Housing Youth

O našem projektu Housing Youth, který se věnuje zabydlování mladých lidí bez domova přístupem Housing First, jsme Vás už informovali. Dokonce jsme díky Vám sehnali vybavení do prvního z bytů.

 

Možná pomůžete i tentokrát. Hledáme totiž metodika/metodičku.  

 

Co Vás čeká a co Vám můžeme nabídnout najdete v našem inzerátu: https://www.prace.cz/nabidka/2000060304/?rps=202

 

O projektu Housing Youth se dozvíte také na našem webu: https://www.nadeje.cz/praha/housing_youth_bydleni_pro_mlade_lidi_bez_domova


Méně...
 
Benefiční akce Dobrý den, tady NADĚJE

Benefiční akce Dobrý den, tady NADĚJE

17.08.23

Už za 3 týdny! Budeme moc rádi, když přijmete pozvání na tradiční benefiční akci Dobrý den, tady NADĚJE, kterou organizují naše "Holky z Vršek". Těšit se můžete na tento parádní program


Více...
 
Benefiční akce Dobrý den, tady NADĚJE

Už za 3 týdny!

 

Budeme moc rádi, když přijmete pozvání na tradiční benefiční akci Dobrý den, tady NADĚJE, kterou organizují naše "Holky z Vršek". Těšit se můžete na tento parádní program, který bude vážný i nevážný. Věříme, že každý si najde to své. Ať už to jsou diskuze s bývalými klientkami azylového domu formou "živých knihoven", černý humor v podání slam poetristů nebo koncert Muzikantů bez domova, kteří budou jako vždy skvělí a autentičtí.

 

Připojte se k naší FB události, kde se postupně budete dozvídat více.

https://www.facebook.com/events/511958031114802

 

Těšíme se na viděnou ve čtvrtek 7.9.


Méně...
 
Video o terénním programu a denním centru U Bulhara

Video o terénním programu a denním centru U Bulhara

16.08.23

Denní centrum U Bulhara a terénní program jsou dva základní pilíře služeb pro lidi bez domova, které NADĚJE v Praze dlouhá léta provozuje...


Více...
 
Video o terénním programu a denním centru U Bulhara

Denní centrum U Bulhara a terénní program jsou dva základní pilíře služeb pro lidi bez domova, které NADĚJE v Praze dlouhá léta provozuje. V listopadu loňského roku jsme služby denního centra rozšířili o adiktologickou poradnu.

 

„U spousty klientů je potřeba nejdříve pracovat na motivaci, aby věděli, proč chtějí se svou závislostí něco dělat“, říká Gábina Štípalová (dříve Podzemská), vedoucí centra U Bulhara. „Pomáháme zvládat rizikové chování s individuálním přístupem a individuálním plánem“, doplňuje adiktoložka Kristýna Březová.

 

Podívejte se na naše video ze začátku tohoto roku, které vám přiblíží naši každodenní práci v terénu a v denním centru.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Gu9j1MITmXQ


Méně...
 
Léčba deprese u lidí bez domova

Léčba deprese u lidí bez domova

14.08.23

Radek, kterému je jen 32 let nevidí ze své situace žádné jiné východisko, než to „tady“ skončit. Nemá nikoho, o koho by se mohl opřít nebo komu by na něm záleželo...


Více...
 
Léčba deprese u lidí bez domova

Radek, kterému je jen 32 let nevidí ze své situace žádné jiné východisko, než to „tady“ skončit. Nemá nikoho, o koho by se mohl opřít nebo komu by na něm záleželo – takto to ze svého pohledu, zakaleného depresí, vnímá.

 

Pro léčbu deprese je nezbytně nutný řád (struktura dne), klid, pravidelný spánek a ideálně také člověk, se kterým můžu sdílet svůj vnitřní svět. Co z toho člověk může nalézt “na ulici”?

 

Léčit depresivní onemocnění na ulici (nebo třeba v azylovém domě) je jako bychom poslali člověka závislého na alkoholu, aby se léčil v hospodě. Lidem, kteří vyhledávají naši pomoc, chybí obecně řád v životě. U člověka, který navíc trpí depresí, je tedy dvojnásob náročné vytvořit denní strukturu oproti člověku většinové populace.

 

Pokud vás zajímá více o lidech bez domova z pohledu psychického zdraví, podívejte se na náš seriál Duše bez domova. Dozvíte se mnoho zajímavého, možná i to, co by vás nikdy nenapadlo. Určitě to stojí za přečtení. Všech osm dílu najdete na našem webu. 

 

https://nadeje.cz/praha/duse_bez_domova1

 

Text: Pavlína Zoubková, psycholožka

Foto: Jitka Antošková



Méně...
 
Pozvánka na Dobrý den, tady NADĚJE

Pozvánka na Dobrý den, tady NADĚJE

07.08.23

Srdečně vás zveme na tradiční benefiční akci „Dobrý den, tady NADĚJE“ v režii našeho azylového domu pro ženy...


Více...
 
Pozvánka na Dobrý den, tady NADĚJE

Srdečně vás zveme na tradiční benefiční akci „Dobrý den, tady NADĚJE“ v režii našeho azylového domu pro ženy ve Vršovicích, která se uskuteční 7. září.

 

Program bude jako vždy bohatý a zaměřený na problematiku žen bez domova. Čekají na vás například dvě živé knihovny, autorské čtení, diskuze s našimi kolegy, slam poetry nebo koncert skvělých Muzikantů bez domova. Mimo jiné budete mít také jedinečnou příležitost podívat se do azylového domu, kterým vás provedou naše milé a vstřícné kolegyně.

 

Přidejte se k naší události na Facebooku, kam budeme průběžně přidávat detaily k programu a další podrobnosti, které vás, doufáme, zaujmou natolik, že azylový dům navštívíte. 

https://www.facebook.com/events/511958031114802/?ref=newsfeed

 

Těšíme se na viděnou.


Méně...