Vysoké Mýto

 
 

Aktuality

PŘEDNÁŠKA NA TÉMA SVĚTELNÝ SMOG

PŘEDNÁŠKA NA TÉMA SVĚTELNÝ SMOG

04.11.19 | Vysoké Mýto

Paní Mgr. Martina Macková dnes přítomným posluchačům a divákům v našem zařízení objasnila, co se skrývá pod pojmem „světelný smog“. Jde o umělé technické ozáření, které vzniklo v časech velké průmyslové revoluce v 19. století, dříve jej lidé


Více...
 
PŘEDNÁŠKA NA TÉMA SVĚTELNÝ SMOG

 

Paní Mgr. Martina Macková dnes přítomným posluchačům a divákům v našem zařízení objasnila, co se skrývá pod pojmem „světelný smog“. Jde o umělé technické ozáření, které vzniklo v časech velké průmyslové revoluce v 19. století, dříve jej lidé neznali. V dnešní podobě jej známe jako veškeré umělé osvětlení, světla z aut, z televize, z počítačů, z mobilních telefonů, ve výtazích, jako bodová světla, osvětlené panelové reklamy apod. A termín „smog“ zase napovídá, že se jedná o něco, co znečišťuje, ruší přirozený cyklus. Uměle vytvořené světlo totiž lidem, zvířatům a i celé přírodě ruší obvyklé vnímání střídání dne a noci, rovněž tak i ročních období. Důsledkem toho je například narušení spánku, a potažmo nabourání látkové (hormonální) výměny a z tohoto faktu můžou vyplývat další onemocnění a poruchy.

 

Paní Macková klientům také předala informace, že se nepředpokládá, že by světelný smog přestal zcela existovat, ale v současnosti se hledají technická řešení například ve formě clon, fotobuněk, které by škodlivý dopad umělého osvětlení na živé organismy elimininovaly.

 

Jsme rádi, že své přednášky v našem zařízení pořádá a že se naši klienti dozví i skutečnostech, o kterých člověk běžně nepřemýšlí a nebo se o nich často nemluví.


Méně...
 
ÚSPĚCH NA BURZE FILANTROPIE

ÚSPĚCH NA BURZE FILANTROPIE

Na ústecokoorlické Burze filantropie jsme získali podporu pro projekt Chodím..., tedy jsem.

24.10.19 | Vysoké Mýto

V Ústí nad Orlicí proběhla 23.10.2019 Burza filantropie, jíž jsme se aktivně účastnili. Náš projekt Chodím ..., tedy jsem, jehož cílem


Více...
 
ÚSPĚCH NA BURZE FILANTROPIE

V Ústí nad Orlicí proběhla 23.10.2019 Burza filantropie, jíž jsme se aktivně účastnili. Náš projekt Chodím ..., tedy jsem, jehož cílem je nákup elektrického chodítka a jeho využití pro naše klienty,  získal od přítomných sponzorů dary v celkové výši 50.000 Kč, což představuje celou částku o niž jsme usilovali.

 

Naše poděkování patří organizátorům a zejména pak sponzorům, kteří se Burzy účastnili. Jmenovitě pak děkujeme těm, kteří náš projekt podpořili:

 

firmám IVECO BUS a KONZUM, Pardubickému kraji, firmám Solea CZ a KUDOS.

 

Celá Burza probíhala ve velmi přátelském a inspirativním prostředí a její přínos je veliký nejen díky finančním darům, ale také díky možnosti setkávání se a vzájemné inspirace mezi neziskovkami navzájem .

 

Těšíme se na nové chodítko, které bude dárkem zejména pro naše klienty

 


Méně...
 
VÝLET DO BRANDÝSA NAD ORLICÍ

VÝLET DO BRANDÝSA NAD ORLICÍ

09.10.19 | Vysoké Mýto

Klienti našeho zařízení si za krásného slunečného počasí užili výlet do malebného Brandýsa nad Orlicí. Zde jsme navštívili Rehabilitační ústav i s jeho krásnou zahradou,


Více...
 
VÝLET DO BRANDÝSA NAD ORLICÍ

Klienti našeho zařízení si za krásného slunečného počasí užili výlet do malebného Brandýsa nad Orlicí. Zde jsme navštívili Rehabilitační ústav i s jeho krásnou zahradou, dále mini zoopark a báječně jsme se občerstvili v lázeňské kavárně v budově zařízení. Kochali jsme se rozkvetlou pestrobarevnou zahradou a fontánou s vodotryskem v areálu. V zooparku zase klienti obdivovali cizokrajná zvířátka jako je medvídek mýval nebo jihoamerické zvíře nosál. Našim zrakům neunikla ani bachyně divokého prasete, která má vybudovanou oboru u lesa za zařízením. Počasí vyšlo opravdu skvěle a doprava probíhala také hladce. Klienti, kteří se tohoto podzimního výletu zúčastnili, tak budou mít na co hezkého a příjemného vzpomínat. A někteří z nich si přivezli i drobné suvenýry, které podarují svým blízkým, a nebo se z nich budou sami těšit.


Méně...
 
PŘEDNÁŠKA O EMOCÍCH

PŘEDNÁŠKA O EMOCÍCH

09.10.19 | Vysoké Mýto

Po prázdninové pauze navštívila opět naše zařízení lektorka paní Mgr. Martina Macková, Ph.D., která klientům povyprávěla o tom, jak mít zdravé emoce. Paní


Více...
 
PŘEDNÁŠKA O EMOCÍCH

 

Po prázdninové pauze navštívila opět naše zařízení lektorka paní Mgr. Martina Macková, Ph.D., která klientům povyprávěla o tom, jak mít zdravé emoce. Paní Macková rozdělila emoce, neboli vnitřní prožívání člověka - na negativní a pozitivní. Dozvěděli jsme se informace o tom, jak se vzájemně ovlivňuje stav duše (mysli) a stav těla. A vyslechli jsme si, co v dnešní době znamená pojem „digitální půst“. Paní Macková při námětu dnešní přednášky čerpala z knih a rad pana MUDr. Karla Nešpora a jednu z těchto poučných, ale i zábavných knih přinesla našim klientům ukázat. Na závěr přednášky se uskutečnila krátká diskuse, při které mohli klienti klást na paní lektorku dotazy k danému tématu. Již teď se těšíme na další setkání s paní Mackovou.


Méně...
 
DOBROVOLNÍCI Z TEEN CAMPU V NADĚJI

DOBROVOLNÍCI Z TEEN CAMPU V NADĚJI

12.07.19 | Vysoké Mýto

Po dobu tří dnů do našeho zařízení docházeli dobrovolníci ve věku od 15ti do 30ti let, kteří jsou ve Vysokém Mýtě na týdenním Teen Campu. Jedná se o dobrovolníky


Více...
 
DOBROVOLNÍCI Z TEEN CAMPU V NADĚJI

 

Po dobu tří dnů do našeho zařízení docházeli dobrovolníci ve věku od 15ti do 30ti let, kteří jsou ve Vysokém Mýtě na týdenním Teen Campu. Jedná se o dobrovolníky z křesťanských církví z celé České republiky.  Pro naše klienty si připravili program pro zpříjemnění odpoledních chvil. Klienty brali ven na procházku, do cukrárny, předčítali jim z knih, povídali si s nimi a také vyráběli krásné výrobky. Jednalo se o papírová přáníčka, kterými mohou klienti obdarovat své příbuzné k narozeninám či svátku. Další dny poté s klienty vytvářeli ozdobné rámečky na fotografie a korkové podšálky pod hrníčky. Dobrovolníci našim klientům zpestřili a zpříjemnili letní chvíle. Klienti byli moc rádi, že se jim dobrovolníci z řad mládeže věnovali a vzájemně se obohatili o společné zážitky napříč generacemi.


Méně...
 
PEČENÍ SLANÝCH CHUŤOVEK

PEČENÍ SLANÝCH CHUŤOVEK

11.07.19 | Vysoké Mýto

Na pracovní terapii jsme spolu s klienty pekli sýrovo-šunkové rolky z listového těsta – tzv. „šneky“. Všichni si na nich znamenitě pochutnali a do budoucna mají zájem o


Více...
 
PEČENÍ SLANÝCH CHUŤOVEK

 

Na pracovní terapii jsme spolu s klienty pekli sýrovo-šunkové rolky z listového těsta – tzv. „šneky“. Všichni si na nich znamenitě pochutnali a do budoucna mají zájem o další pečení těchto slaných chuťovek. Upečení slaní šneci jsou výborní vlažní i studení a klienti se již teď těší na další jejich pečení, třeba zase s jinou náplní.

 


Méně...