Vysoké Mýto

 
 

Hledáte-li formuláře žádosti o poskytnutí služby nebo další informace, přejděte do sekce Dům pokojného stáří / Dokumenty ke stažení nebo klikněte zde.

 
 
JEŽÍŠKOVA VNOUČATA OPĚT V NADĚJI

JEŽÍŠKOVA VNOUČATA OPĚT V NADĚJI

15.01.20

Již potřetí se naše zařízení Dům pokojného stáří NADĚJE zapojilo do projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata. Tento projekt propojuje klienty nejen domovů pro seniory s dárci, kteří se jim rozhodnou splnit zážitek nebo věcné přání.


Více...
 
JEŽÍŠKOVA VNOUČATA OPĚT V NADĚJI

 

Již potřetí se naše zařízení Dům pokojného stáří NADĚJE zapojilo do projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata. Tento projekt propojuje klienty nejen domovů pro seniory s dárci, kteří se jim rozhodnou splnit zážitek nebo věcné přání.

 

V letošním roce jsme do databáze zadali 83 přání našich klientů, a to jak individuálních, tak skupinových. Někteří z nich měli přání hmotná, ale našli se i tací, kteří toužili po zážitku. Nejzajímavějším přáním našeho klienta je návštěva představení v Národním divadle v Praze nebo přání klientky, aby ji v zařízení navštívila kosmetička. V tuto chvíli bylo splněno 71 přání, plnění ostatních je dohodnuto a budou realizována v dohledné době.

 

Dárci mohli posílat své dary poštou nebo obdarovat klienty osobně. Osobní setkání bylo pro klienty i pro samotné dárce vždy velkým zážitkem. Klienti jsou moc rádi, když mohou osobně poznat člověka, který je vstřícný a štědrý a obdaroval je. Nejčastějším věcným dárkem byl kosmetický balíček, bezdrátová sluchátka k televizi, sladkosti, dále to byly polštářky, bačkory, ložní prádlo, oblečení, seniorské křížovky nebo terapeutická zvířátka využívaná při terapii osob s demencí.

 

Mezi společná přání klientů patřily například masírovací pomůcky, předplatné časopisů, vzpomínkové sady, sada na enkaustiku, výrobu mýdel a svíček nebo krmivo pro ptáčky, CD přehrávač a v neposlední řadě také dárky zážitkové. Klienti našeho zařízení mají moc rádi různá hudební a kulturní vystoupení. Mezi jejich přání tedy patřilo vystoupení hudební kapely, které se nám splnilo prostřednictvím hudebního souboru Šmidlátka z Pardubic. V nejbližší době nás také navštíví skupina KAPKA, folklórní soubor Jaro z Ústí nad Orlicí nebo cimbálková muzika Kobylka z Pardubic. Dále se klienti mohou těšit na dobové vystoupení a módní přehlídku seskupení Sestry Chalupovy a na vystoupení kouzelníka. V našem zařízení jsme také díky Ježíškovým vnoučatům mohli přivítat pana faráře Zbigniewa Czendlika, který si pro naše klienty připravil poutavé povídání.

 

Za velmi zajímavý společný dárek pro naše klienty považujeme zvířecího kamaráda, který od klientů dostal jméno Pepa. Jedná se o šneka afrického, kterého jsme dostali od dárkyň z Vysokého Mýta, a to včetně terária vyrobeného na míru a kokosové drti. Šnečka mohou klienti pozorovat ve společných prostorech nebo ve svých bytech, kam s ním lze jednoduše zajíždět i s teráriem.

 

Klienti i pracovníci zařízení mají z projektu Ježíškova vnoučata velké potěšení. Je krásné vidět na klientech radost a úsměvy, které jim dárky přinášejí. 

 

Pocit, že se jim plní přání, o kterých se jim možná mohlo jenom zdát, se nedá popsat slovy, je to veliký zážitek pro klienty, jejich rodiny, ale i pro nás, zaměstnance.

 

Všichni dárci si zaslouží naše opravdu velké poděkování za to, že kolem sebe rozdávají radost. Již teď se těšíme na další ročník projektu Ježíškova vnoučata.


Méně...
 
PAN CZENDLIK V NADĚJI

PAN CZENDLIK V NADĚJI

13.01.20

Naším Ježíškovým vnoučetem se stal pan Zbigniew Czendlik, který je římskokatolickým knězem polské národnosti působící v České republice a děkan lanškrounský. Za jeho návštěvu v našem zařízení vděčíme paní Petře Hlásné, která


Více...
 
PAN CZENDLIK V NADĚJI

 

Naším Ježíškovým vnoučetem se stal pan Zbigniew Czendlik, který je římskokatolickým knězem polské národnosti působící v České republice a děkan lanškrounský. Za jeho návštěvu v našem zařízení vděčíme paní Petře Hlásné, která nám setkání zprostředkovala. Tímto jí moc děkujeme!

 

Pan Czendlik přijel s velmi dobrou náladou, klienty přivítal s úsměvem, rozpovídal se o svém životě, vyprávěl mnoho humorných příhod, které zažil a řekl i několik vtipů. Klienti měli také prostor na dotazy. Na závěr besedy pan Czendlik rozdal podepsané fotografie a kdo si přinesl jeho knihu, přidal podpis i s věnováním. Setkání s panem farářem pro nás bylo velmi obohacující, všichni přítomní se velmi nasmáli a odcházeli s dobrou náladou. Za návštěvu moc děkujeme!

 


Méně...
 
HUDEBNÍ VYSTOUPENÍ RODINY KAŠPAROVÝCH

HUDEBNÍ VYSTOUPENÍ RODINY KAŠPAROVÝCH

09.01.20

Dnešní odpoledne jsme s klienty zavzpomínali na Vánoce. Zahrát na housle a na flétnu nám přijela rodina Kašparova ze Širokého Dolu. Klienti mohli slyšet české koledy, ale i pásmo vánočních koled anglických. Maminka s dcerou hrály na hudební


Více...
 
HUDEBNÍ VYSTOUPENÍ RODINY KAŠPAROVÝCH

 

Dnešní odpoledne jsme s klienty zavzpomínali na Vánoce. Zahrát na housle a na flétnu nám přijela rodina Kašparova ze Širokého Dolu. Klienti mohli slyšet české koledy, ale i pásmo vánočních koled anglických. Maminka s dcerou hrály na hudební nástroje a tatínek provázel celé vystoupení mluveným slovem. Vystoupení bylo velmi poutavé a klientům se moc líbilo. Manželům Kašparovým tímto děkujeme a budeme se těšit na další jejich návštěvu.


Méně...
 
TŘÍKRÁLOVÁ SBÍRKA V NADĚJI

TŘÍKRÁLOVÁ SBÍRKA V NADĚJI

09.01.20

S novým rokem do našeho zařízení zavítali koledníci s tradiční Tříkrálovou sbírkou. Byly to děti z Mateřské školy Pod Smrkem ve Vysokém Mýtě s paní učitelkou a s paní ředitelkou. Přišel rovněž zástupce za římskokatolickou farnost ve Vysokém


Více...
 
TŘÍKRÁLOVÁ SBÍRKA V NADĚJI

 

S novým rokem do našeho zařízení zavítali koledníci s tradiční Tříkrálovou sbírkou. Byly to děti z Mateřské školy Pod Smrkem ve Vysokém Mýtě s paní učitelkou a s paní ředitelkou. Přišel rovněž zástupce za římskokatolickou farnost ve Vysokém Mýtě, který na celý průběh tříkrálové sbírky v našem zařízení dohlížel. Návštěva Tří králů v Naději patří už mezi každoroční tradice. Tři králové přinášejí požehnání a žádají finanční prostředky na podporu nejrůznějších charitativních aktivit. I letos jsme samozřejmě nezůstali pozadu a do sbírky jsme přispěli. Považujeme Tříkrálovou sbírku za jednu z mnoha charitativních akcí, při kterých naši zaměstnanci a klienti mohou prokázat, že myslí i na ty druhé. Na ty, kteří jsou v současné době v jakékoliv nouzi a potřebují pomoc nás ostatních.

 

Charitní koledníci byli vybaveni zapečetěnou plastovou pokladničkou, která byla označena červenobílým logem Charity Česká republika. Přispěvatele obdarovali tříkrálovým kalendářem, cukrem a Charitními aktualitami (noviny Oblastní charity Ústí nad Orlicí).

 

Výnos Tříkrálové sbírky pomůže nemocným, handicapovaným, seniorům, lidem bez domova, matkám s dětmi v tísni a dalším potřebným. Výsledky Tříkrálové sbírky pořádané po celém Vysokomýtsku budou známy během tohoto týdne.


Méně...
 
VYSTOUPENÍ DĚTÍ Z BUČINY

VYSTOUPENÍ DĚTÍ Z BUČINY

06.01.20

Před Vánočními svátky jsme rádi přivítali na vánoční besídce v našem domově také děti z Bučiny. Paní Mgr. Kateřina Novotná, která vánoční vystoupení s dětmi nacvičila, doprovázela děti při zpěvu hrou na elektronické klávesy. Další paní učitelka


Více...
 
VYSTOUPENÍ DĚTÍ Z BUČINY

 

Před Vánočními svátky jsme rádi přivítali na vánoční besídce v našem domově také děti z Bučiny. Paní Mgr. Kateřina Novotná, která vánoční vystoupení s dětmi nacvičila, doprovázela děti při zpěvu hrou na elektronické klávesy. Další paní učitelka přednesla našim obyvatelům úryvek z Bible, který hovořil o narození Pána Ježíše. Děti přednesly divákům i básničky a zahrály několik skladeb na hudební nástroje. Vánoční ladění dětí a paní učitelek bylo poutavé i slavnostní. Po besídce děti ještě našim klientům popřály k Vánocům a k novému roku a předaly balíčky s cukrovím, které upekly maminky. Za laskavou a pozitivní atmosféru vánočního setkání moc děkujeme a na návštěvu hudebníků z Bučiny se těšíme i příště.


Méně...
 
MILÁ RADOST OD 5. TŘÍDY ZŠ JAVORNICKÉHO

MILÁ RADOST OD 5. TŘÍDY ZŠ JAVORNICKÉHO

03.01.20

Naší milou povinností bylo předání krásných vánočních dárků od dětí z páté třídy prvního stupně Základní školy na Javornického ulici ve Vysokém Mýtě. Velké poděkování patří paní učitelce Mgr. Nikole Bartošové, za její laskavost a vstřícnost,


Více...
 
MILÁ RADOST OD 5. TŘÍDY ZŠ JAVORNICKÉHO

 

Naší milou povinností bylo předání krásných vánočních dárků od dětí z páté třídy prvního stupně Základní školy na Javornického ulici ve Vysokém Mýtě. Velké poděkování patří paní učitelce Mgr. Nikole Bartošové, za její laskavost a vstřícnost, se kterou nám doručila od svých žáků kouzelné vánoční dárečky, aby se jimi potěšili naši obyvatelé. V dárkové tašce tak byli pro naše klienty ukryti andílci s rukávy z papíru, andílek na špejli s látkovou košilkou, a nebo andílci z malých skleniček. Dále jsme  od paní učitelky a dětí obdrželi vyšívaný vánoční ubrus, malované medové perníčky, ozdoby na stromeček, háčkované ozdoby ve tvaru sněhových vloček, vánoční prostírání na stůl, a nebo nápadité svícínky na čajové svíčky. Je obdivuhodné a velmi záslužné, že jsou děti již od mladého věku vedeni k nezištné službě druhým a také k úctě vůči starým lidem. Naši obyvatelé se z dárečků od žáků a paní učitelky Bartošové ze ZŠ Javornického moc radovali a žasli nad šikovností těchto mladých lidí. Výrobky si naši klienti ponechali nebo jsme je použili na výzdobu našeho zařízení. Obdrželi jsme od těchto přátel ze základní školy rovněž ručně vytvořené nádherné blahopřání s velmi silným poselstvím, které znělo: „Přejeme vám krásné Vánoce plné dárků, které se nedají koupit ani zabalit.“ Paní učitelce Nikole Bartošové a jejím šikovným, snaživým žákům my přejeme to samé a to nejlépe po celý jejich život.


Méně...