Archiv zpráv

Úvod  Pobočky  Ústředí NADĚJE  Obecné  Archiv zpráv
 
COVID-19 stále aktuální - můžeme testovat

COVID-19 stále aktuální - můžeme testovat

díky Výboru dobré vůle – Nadaci Olgy Havlové

27.01.21 | Praha

Ani našim azylovým domům se nevyhýbá nákaza Covid-19. 


Více...
 
COVID-19 stále aktuální - můžeme testovat

 

Ani našim azylovým domům se nevyhýbá nákaza Covid-19. V případě, že někdo v azylovém domě vykazuje příznaky této nemoci, zahajujeme ověřování antigenními testy, a to často i opakovaně.

 

Tato situace je nepříjemná a také finančně náročná. Velmi nám pomohlo, že jsme v prosinci mohli uskutečnit větší objednávku testovacích sad. Nákup testů v celkové výši 70 000 Kč byl podpořen z programu Fond pomoci potřebným během epidemie Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové.

 

Mnohokrát děkujeme.

 

 


Méně...
 
Deník.cz: Závislosti, nezaměstnanost, dluhy. Poradna ve Štětí pomáhá už pět let

Deník.cz: Závislosti, nezaměstnanost, dluhy. Poradna ve Štětí pomáhá už pět let

27.01.21 | Štětí

Na začátku roku jsme oslavili menší jubileum našeho střediska NADĚJE ve Štětí, které poskytuje sociální služby terénního programu a dluhové poradny. Jak a komu pomáháme, se dozvíte v reportáži Deník.cz.


Více...
 
Deník.cz: Závislosti, nezaměstnanost, dluhy. Poradna ve Štětí pomáhá už pět let

Na začátku roku jsme oslavili menší jubileum našeho střediska NADĚJE ve Štětí, které poskytuje sociální služby terénního programu a dluhové poradny. Jak a komu pomáháme, se dozvíte v reportáži Deník.cz.

 

Foto: Deník / Karel Pech


Méně...
 
Čtyři lekce, které dal covid domovu pro seniory

Čtyři lekce, které dal covid domovu pro seniory

26.01.21 | Lidé ve stáří | Kateřina Pivoňková

Jedenáct týdnů trvala nákaza koronavirem mezi pracovníky a obyvateli našeho Domu pokojného stáří. V několika vlnách postihla víc než dvě třetiny klientů.


Více...
 
Čtyři lekce, které dal covid domovu pro seniory

Jedenáct týdnů trvala nákaza koronavirem mezi pracovníky a obyvateli našeho Domu pokojného stáří. V několika vlnách postihla víc než dvě třetiny klientů. Pracovníci odpadali průběžně, v nejhorším období i dva denně hlásili pozitivní test, příznaky nemoci a odchod do izolace. Prožili jsme v sociální službě stav nouze a nevídanou zkušenost, která nás hodně naučila.

 

Udělejte maximum ve zdravotní péči

Sestra v sociálních službách je stejně dobrá jako sestra v nemocnici. Lékař našich klientů ví, jak je léčit. Už poznáme, kdy přijde zhoršení stavu a jak vypadá. Záchranná služba nemůže odvézt každého klienta do nemocnice, prostě se tam nevejdou. Ale lékař záchranky může podat lék, zkonzultovat stav a dát doporučení. V domově pro seniory může sestra podávat kyslíkovou terapii, nitrožilní výživu, patřičné léky, podrobně vyhodnocovat stav nemocného. Nouzový stav si vyžaduje neobvyklá řešení. Záleží, s jakou odvahou se k tomu postavíme. Jisté je, že na zvládnutí takové krize potřebujeme v domovech pro seniory víc sester.

 

Potřebujete pomoc

Mnoho lidí dokáže dělat věci, o kterých dřív nemělo tušení. V tom overalu dvanáct hodin vydržíte, stejně nebudete mít čas uvědomovat si, jak je to nepříjemné. Pozvěte k pomoci každého, kdo jen trochu může. Sociální pracovník může uklízet a dezinfikovat. Podávat jídlo vyčerpanému nemocnému může klidně fundraiser nebo ředitel. Potřebujete taky hodně lidí, kteří se svou pomocí zůstávají vně kovidária - na telefonáty rodinám klientů, doplňování ochranných pomůcek, zajišťování náhradníků do směn a dobrovolníků, likvidaci infekčního odpadu, nezbytnou byrokracii.

 

Otevřete dveře

Vypadá to, že drasticky přísný a dlouhý zákaz návštěv i vycházení rozšíření nákazy do domovů stejně nezabránil. Čím víc jsme měli nakažených a lidí v těžkém zdravotním stavu, tím víc jsme zvali jejich blízké na návštěvu. Jen tak se dá trochu prolomit osamělost a strach. Přes všechnu snahu - kdo z nás si dovede představit být starý, nemocný, schvácený teplotou a nedostatkem dechu, špatně slyšící a málo rozumějící? A přitom se kolem vás pohybují jen lidé v kombinézách a štítech, nevidíte jim na ústa, pečující ruce jsou dvojitě chráněné rukavicemi. Každý záchvěv lidskosti, vztahu, blízkosti má obrovskou cenu. Pokud přímo neléčí, jistě dodává odvahu.

 

Objevte dosud skryté

Myslím na solidaritu a vědomí spoluzodpovědnosti našich pracovníků. Nakazí se koronavirem v práci, nejspíš to přenesou domů. Přesto po ukončení izolace, většinou hned po deseti dnech, jsou „zpátky na značkách“. Vědí, že kolegové jsou unavení a že je třeba pomoci.
Myslím na trpělivost, kterou jsem viděla v očích mnoha nemocných. Přijetí toho, že všechno okolo je špatně, a zároveň naděje, že to překonáme.
Myslím na vděčnost příbuzných, kteří tuší a věří, že děláte víc, než se zdálo možné.

 

Po vánočních svátcích jsme zjistili nákazu u sedmi dalších klientů, museli jsme je přestěhovat do oddělení izolace. Hrozná situace – v jednu chvíli jim musíte říct, že v sobě mají nebezpečný virus, a zároveň je vzít z prostředí jejich pokojů; přitom nikdo neví, jak to dopadne. Už oblečená v kompletním ochranném oděvu jsem to sdělovala jedné naší paní. Než si začala balit pár věcí, řekla mi odhodlaně: „Vidím, jak to máte těžké. Myslím na vás všechny, ať to zvládnete. Celému světu přeju, ať to zvládne…“

 

Kateřina Pivoňková je ředitelka pobočky NADĚJE ve Zlíně

 



Jsme vděčni za každý příspěvek na služby pro lidi ve stáří.

 


Méně...
 
Darujte nejen nohy v teple

Darujte nejen nohy v teple

25.01.21 | Praha

Nechceme vás děsit odstrašujícími obrázky, ale chceme vám ukázat realitu, se kterou se denně setkáváme v praxi 


Více...
 
Darujte nejen nohy v teple

 

Nechceme vás děsit odstrašujícími obrázky, ale chceme vám ukázat realitu, se kterou se denně setkáváme v praxi – ať už v ordinaci nebo v terénu. Takové případy většinou vyžadují dlouhodobou léčbu, kterou se ale ne vždy podaří uskutečnit.

 

Mnohým z těchto situací se však dá zabránit třeba tím, že (nejen) nohy lidí bez domova zůstanou v teple https://www.darujme.cz/projekt/1203789

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Méně...
 
Rozdáváme „nejen nohy v teple“

Rozdáváme „nejen nohy v teple“

20.01.21 | Praha

Oblečení a boty zakoupené z naší sbírky Darujte nejen nohy v teple se už dostalo k těm nejpotřebnějším, lidem bez domova,


Více...
 
Rozdáváme „nejen nohy v teple“

 

Oblečení a boty zakoupené z naší sbírky Darujte nejen nohy v teple se už dostalo k těm nejpotřebnějším, lidem bez domova, prostřednictvím našich terénních pracovníků a skrze naše dvě denní centra.

 

Sbírka běží do konce ledna a doposud jste přispěli krásnými 164 257 Kč. Moc si vaší podpory vážíme a potěší nás, když nám pomůžete vybrat cílovou částku. Chybí už jen málo!

 

https://www.darujme.cz/projekt/1203789

Děkujeme!

 

 

 

 

 


Méně...
 
Dluhová poradna v Klášterci funguje bez přerušení

Dluhová poradna v Klášterci funguje bez přerušení

19.01.21 | Klášterec nad Ohří

Naše dluhová poradna – odborné sociální poradenství v Klášterci nad Ohří, která se především zaměřuje na pomoc s řešením dluhů klientů, přes pokračující epidemii nepřerušila provoz.


Více...
 
Dluhová poradna v Klášterci funguje bez přerušení

Naše dluhová poradna – odborné sociální poradenství v Klášterci nad Ohří, která se především zaměřuje na pomoc s řešením dluhů klientů, přes pokračující epidemii nepřerušila provoz.

 

Na základě protiepidemických opatření preferujeme distanční komunikaci s klienty prostřednictvím e-mailu a telefonu, přesto jsme rovněž zachovali možnost osobní konzultace po předchozím telefonickém objednání na konkrétní termín. I když velkou část vašich dotazů a problémů dokážeme vyřešit na dálku, v případě potřeby něco vytisknout, vyplnit či podepsat nelze nahradit osobní kontakt.

 

Můžeme vás ubezpečit, že dodržujeme všechna hygienická opatření. Samozřejmostí jsou ochrana úst a nosu, dezinfekce rukou, bezpečný odstup a pravidelné větrání kanceláře. Také se snažíme zkrátit osobní konzultace na nezbytně nutnou dobu.

 

Ke každému klientovi přistupujeme individuálně. Respektujeme strach některých, hlavně starších, osob z nákazy a jejich rozčarování z často měnících se a matoucích informací, z čehož pramení přání odložit řešení problémů na příznivější dobu. Vězte ale, že jsme neustále k dispozici a snažíme se najít východisko z každé situace.

 

Neustále zjišťujeme informace z relevantních a prověřených zdrojů, sledujeme aktuální platná nařízení, abychom vám byli co nejvíce nápomocni ve snaze získat dávky státní sociální podpory, hmotné nouze nebo jiné formy pomoci.

 

Neváhejte se na nás obrátit s prosbou o BEZPLATNOU pomoc či radu. Jsme tu pro vás.

Na závěr uvádíme několik údajů z roku 2020.

 

O co byl největší zájem?

  • Pomoc při řešení finančních závazků a exekucí.
  • Pomoc při řešení oddlužení.
  • Konkrétní poradenství k získání dávek státní sociální podpory či dávek hmotné nouze k vyřízení důchodu.
  • Zprostředkování kontaktu s dalšími sociálními službami – nejvíce k získání potravinové pomoci.

 

Konkrétně v číslech:

  • Bylo podpořeno 138 osob (samozřejmě jsme tímto podpořili i celé jejich rodiny).
  • Bylo provedeno 369 osobních intervencí.
  • Proběhlo 1073 telefonických a e-mailových kontaktů s klienty a institucemi.
  • Bylo podáno 18 insolvenčních návrhů a sepsáno 7 žádostí o snížení splátek v oddlužení.

Méně...