Archiv zpráv

Úvod  Pobočky  Ústředí NADĚJE  Obecné  Archiv zpráv
 
Jediné v ČR. NADĚJE otevřela dvě ordinace pro lidi bez domova: zubní a psychiatrickou.

Jediné v ČR. NADĚJE otevřela dvě ordinace pro lidi bez domova: zubní a psychiatrickou.

30.05.16 | Ústředí NADĚJE

NADĚJE v Praze otevřela další dvě ojedinělé lékařské ordinace pro lidi bez domova v ČR. Dosud nabízela lidem, kteří žijí na ulici,


Více...
 
Jediné v ČR. NADĚJE otevřela dvě ordinace pro lidi bez domova: zubní a psychiatrickou.

NADĚJE v Praze otevřela další dvě ojedinělé lékařské ordinace pro lidi bez domova v ČR. Dosud nabízela lidem, kteří žijí na ulici, službu praktického lékaře a gynekologie. Nyní provozuje rovněž ordinaci stomatologickou a psychiatrickou. „Považujeme to za přelomový okamžik v naší práci. Právě péče v těchto čtyřech oblastech chybí lidem bez domova nejvíce,“ řekl Jan Kadlec, ředitel NADĚJE Praha.

 

Hlavním důvodem pro zřízení psychiatrie je nedostupnost psychiatrické péče a potřebné medikace pro lidi bez domova. Neřešená psychická onemocnění pak znemožňují návrat k běžnému životu. Psychiatrická ordinace NADĚJE je nyní otevřena každý pátek.

 

„Dostupnost stomatologické péče řeší problém nejen zdravotní, ale hraje také významnou roli při procesu začleňování do společnosti,“ uvedl Jan Kadlec. „V první fázi se zaměříme především na řešení akutních případů.“ Na základě ankety, kterou NADĚJE provedla mezi svými klienty, je předpokládaný počet pacientů stomatologické ordinace v rozmezí 600 až 900 osob ročně. V průzkumu si lidé bez domova na bolest zubů často stěžovali. Služeb zubaře budou moci nyní využít v NADĚJI 1x za 14 dní. Organizace současně hledá další zubní lékaře.

 

zvětšit

Obě ordinace, psychiatrická i stomatologická, se nacházejí v denním centru NADĚJE v ulici U Bulhara, které navštíví průměrně 300 osob bez domova denně. Vedle zmíněné zdravotní péče nabízí stravu, sprchu, výměnu oblečení, sociální a psychologické poradenství. Umístění zdravotnického zařízení v denním centru zajišťuje dobrou dostupnost a možnost hygieny před návštěvou lékaře.

 

Za vznik stomatologické ordinace NADĚJE děkuje Magistrátu hlavního města Prahy, společnostem ECS Praha, Tanvaldent s.r.o. a Českému sdružení Adventistů sedmého dne.


Méně...
 
Také NADĚJE vnese MEZI PLOTY trochu naděje

Také NADĚJE vnese MEZI PLOTY trochu naděje

Prožijte s námi 24. ročník festivalu, který spojuje lidi.

26.05.16 | Praha

Lidská duše je krásná, silná, hravá a tvořivá, bývá ale také křehká, zraněná a bolí. 


Více...
 
Také NADĚJE vnese MEZI PLOTY trochu naděje

Lidská duše je krásná, silná a hravá, bývá ale také křehká, zraněná a bolí. Ať už je příčinou cokoli, stává se, že onemocní. Tehdy potřebuje pomoc. Jsme tady jeden pro druhého, abychom se podrželi. Někdy je to ale tak těžké, že podpora od zdravé duše už nestačí. Pak je tu prostor, v němž si ta utrápená může odpočinout, popřemýšlet a znovu se nadechnout. Buďme za to společně vděčni a oslavme MEZI PLOTY život se všemi jeho vítězstvími i pády. 

 

NADĚJE v Praze pomáhá už 25. rok lidem bez domova. I mezi nimi je hodně těch, kteří na duši strádají. Může to být příčina i následek toho, že domov nemají. U nás se jim dostane materiální podpory i povzbuzení. Poskytujeme také psychologické poradenství a nově i kontakt s psychiatrem.

 

V jaké nouzi se na nás lidé mohou obrátit a jakou veškerou pomoc jim nabízíme, se dozvíte u našeho stánku v Rodinné zóně, v sekci Hraj si, bav se a vytvářej. Po oba festivalové dny si budete moci pro radost a na památku, nebo pro obdarování a potěšení někoho dalšího udělat i vlastní placku (buton). Také naši mladí klienti je tvoří. Ti, kteří rodinné zázemí vůbec nepoznali, měli ho velmi nestabilní, nebo se v něm zkrátka něco zvrtlo.

 

Přijďte, těšíme se na vás!

 

Více o celém festivalu MEZI PLOTY na www.meziploty.cz


Méně...
 
NADĚJE oslaví 25 let působení v Nedašově

NADĚJE oslaví 25 let působení v Nedašově

25.05.16 | Nedašov

Čtvrt století uplynulo od doby, kdy začala NADĚJE v Nedašově provozovat sociální služby pro seniory, čímž definovala v roce 1991 svůj


Více...
 
NADĚJE oslaví 25 let působení v Nedašově

Čtvrt století uplynulo od doby, kdy začala NADĚJE v Nedašově provozovat sociální služby pro seniory, čímž definovala v roce 1991 svůj další program, tentokrát Program pro třetí věk.

Jedna z nejstarších poboček, prezentující jméno NADĚJE téměř na hranici se Slovenskem, prošla za tuto dobu množstvím změn po stránce technické, provozní i personální. Nedá se zapomenout na období oprav 5 domů v letech 1991 – 1996, na rekonstrukci prádelny v roce 2000, rekonstrukci kuchyně a jídelny v roce 2000 – 2001, kdy se jídlo vařilo v provizorních podmínkách a jeho rozvoz probíhal prostřednictvím starých dětských kočárků, a mnoho dalších, neméně důležitých stavebních akcí, při kterých byla zkoušena trpělivost klientů a houževnatost zaměstnanců.


Na všechny tyto události chce nedašovská NADĚJE zavzpomínat ve společenství hostů, klientů, současných i emeritních zaměstnanců ve výroční den 1. 6. a poděkovat Pánu Bohu za prokázaná dobrodiní při děkovné mši, která se bude konat v prostorách areálu. 

Program výročního dne 1. 6. 2016 najdete zde.


Méně...
 
Kabelkové jaro na Moravě

Kabelkové jaro na Moravě

24.05.16 | Otrokovice

Celkem 236 240 Kč pro NADĚJI ve Zlínském kraji! To se podařilo zlínské a otrokovické NADĚJI díky akcím s názvem Kabelkový veletrh. Tento úctyhodný výtěžek pomůže lidem se zdravotním postižením hned na několika místech.


Více...
 
Kabelkové jaro na Moravě

Celkem 236 240 Kč pro NADĚJI ve Zlínském kraji! To se podařilo zlínské a otrokovické NADĚJI díky akcím s názvem Kabelkový veletrh. Tento úctyhodný výtěžek pomůže lidem se zdravotním postižením hned na několika místech. NADĚJE Zlín nakoupí nové tkalcovské stavy, NADĚJE Otrokovice získala část prostředků na nákup ošetřovatelské hydromasážní vany a středisko v Uherském Hradišti bude mít finance na pracovní rehabilitaci klientů sociálně terapeutické dílny.

Co stojí za tak úspěšnou aktivitou? Na počátku byl nápad zlínské NADĚJE, jak spojit příjemné s užitečným. Před pěti lety tak vznikla akce, jejíž princip je jednoduchý, ale funguje dokonale. Lidé, ale i firmy, nám darují kabelky, které jsou ještě hezké nebo dokonce úplně nové. My je prodáváme a výtěžek z prodeje věnujeme na předem daný účel ve prospěch klientů NADĚJE.

Před rokem se k pořádání kabelkových veletrhů přidala i otrokovická pobočka NADĚJE a v letošním roce z toho byly hned čtyři veletrhy: ve Zlíně, Otrokovicích, Uherském Hradišti a Kroměříži. A nezůstalo jenom u kabelek. Každý rok přinese veletrh i něco nového. Letos například v Uherském Hradišti kabelky prodávaly i herečky Slováckého divadla. V Kroměříži se zase veletrh konal v rámci módní akce roku TOP MÓDA 2016 a součástí byla  i přehlídka známých českých návrhářů Marie Zelené a Martina Čapka, jejich modely předváděli klienti NADĚJE. Chuť pomáhat a udělat to způsobem, který je atraktivní a přinese něco i těm, kteří pomáhají, tak spojila lidi nejen z různých koutů republiky, ale také napříč věkem a profesemi.

Jen co zaklepe na dveře další rok, už budeme opět žít své „kabelkové jaro“.

 

Fotografie z veletrhu a módní přehlídky v Kroměříži nazleznete zde

 


Méně...
 
Vaše charitativní neděle s Prague Thrift Store pro NADĚJI

Vaše charitativní neděle s Prague Thrift Store pro NADĚJI

18.05.16 | Praha

Přijďte v neděli, 22. května, od 10:30 do 16:00 hodin do Prague Thrift Store, Šumavská 29, Praha 2. 


Více...
 
Vaše charitativní neděle s Prague Thrift Store pro NADĚJI

Přijďte v neděli, 22. května, od 10:30 do 16:00 hodin do Prague Thrift Store, Šumavská 29, Praha 2.  Máme ho k dispozici, budeme zde prodávat kvalitní second hand zboží a prezentovat naše služby pro lidi bez domova. Vy si budete moci nakoupit pěkné věci, a na pomoc lidem bez domova tak bezprostředně přispět. Výtěžek z prodeje totiž obdrží NADĚJE na úhrady jízdného pro klienty do místa jejich trvalého bydliště. 

Majitelům Barbaře a Thomasovi Szende za tuto příležitost moc děkujeme a Vás prosíme: šiřte zprávu dál a v neděli se na Vinohradech zastavte! Těšíme se na vás!

 

Více o Prague Thrift Store na thriftshop.cz


Méně...
 
Deset statečných zanechalo oranžovou stopu NADĚJE na maratonu v Praze

Deset statečných zanechalo oranžovou stopu NADĚJE na maratonu v Praze

Děkujeme, Vám, naši maratonci! Velice si vážíme Vaší podpory.

10.05.16 | Ústředí NADĚJE

8. května se Volkswagen Maratonu Praha mezi více než 10 000 běžci zúčastnilo také 10 lidí v oranžovém triku NADĚJE. Jedním z nich byl Michal


Více...
 
Deset statečných zanechalo oranžovou stopu NADĚJE na maratonu v Praze

8. května se Volkswagen Maratonu Praha mezi více než 10 000 běžci zúčastnilo také 10 lidí v oranžovém triku NADĚJE. Jedním z nich byl Michal Vrabec, který do Prahy dorazil z Velké Británie, kde momentálně žije. Nestačilo mu podpořit naši činnost „pouze“ během, ale v rámci předzávodní přípravy pro nás také fundraisoval. Pan Vrabec pro NADĚJI vybral v přepočtu zhruba 8 000 korun! Byl ochoten nás podpořit i na svém FB profilu a poskytnout nám rozhovor.

 

Proč jste si mezi organizacemi, za které bylo možné běžet, vybral právě NADĚJI?

Měl jsem chuť podpořit jakoukoliv dobrou věc. NADĚJE se mi zalíbila, protože má dlouholetou tradici, ale zároveň byla v účasti na charitativních bězích stejný začátečník jako já v běhání, když jsem se pustil na konci února do přípravy na maraton.

 

Co bylo pro vás na prvním maratonu největším zážitkem?

Velmi silným zážitkem byla příprava. Vybíral jsem peníze od kolegů z práce a otázka, jak jde běhání a kolik mám ještě času na přípravu, byla pravidelným tématem našich rozhovorů v kuchyňce nebo na obědě. Necítil jsem tlak, že musím za každou cenu doběhnout, když mi přispěli, ale spíš podporu, že dělám správnou věc. Závod samotný pak vyšel parádně. Nejsilnější pocit jsem měl, když jsem zatáčel do Pařížské a v hlavě se mi ozval hlas: “Ty vole, ty to nakonec dáš! Ty dáš celej maraton!” To byla fakt paráda! Když jsem pak zjistil konečný čas, který byl o 15 minut lepší, než jsem čekal, protože jsem si popletl „vodiče“, to  bylo tak super!

 

Měl jste při běhu možnost si užít fakt, že běžíte krásným městem?

Na začátku určitě. Dokonce jsem na Karlově mostě zastavil, že si udělám selfíčko. Jenže jsem měl plnou paměť v telefonu, tak jsem se zase zklamaně rozběhl. Po dlouhých rovinkách v Podolí a na Smíchově jsem už na okolí zapomněl a pouze se soustředil na tempo a kilometrovníky. Po 30. kilometru už člověk spíše sleduje, kde bude další občerstvovací stanice, a na krásy města nehledí.

 

Poběžíte maraton v budoucnu znovu?

V tomto roce určitě ne. Vrátím se zpátky k původnímu sportu, který je mnohem přívětivější ke kloubům. Počítám, že ještě týden po závodě budu kulhat.

 

Pane Vrabče, gratulujeme ke zdolání maratonu. Manévr se „záměnou vodiče“ považujeme za taktické know-how, které by Keňani platili zlatem.

 

Děkujeme za vaši velkorysou podporu NADĚJE.


Méně...