Praha

 
 

Pomoc lidem bez domova v Praze

POMÁHÁME LIDEM BEZ DOMOVA ŽÍT DŮSTOJNĚJŠÍ A BEZPEČNĚJŠÍ ŽIVOT.

 

Nabízíme ubytování v azylových domech a tréninkových bytech, přenocování v noclehárnách, jídlo a sprchu v nízkoprahových denních centrech, rozhovor se sociálním pracovníkem nebo psychologem, přímou pomoc v ulicích, zdravotní ošetření v ordinacích lékařů.

 

      

 

 

MÁME RÁDI PROJEKTY:

 

Logo NSLogo Místní místnímLogo Nejdřív doma    

 

 

POTŘEBUJETE VYUŽÍT NAŠE SLUŽBY?

Navštivte naše nízkoprahová denní centra nebo přijďte na stanoviště Mobilní sociální služby a proberte svou situaci se sociálním pracovníkem. Pokud potřebujete ubytování, obraťte se přímo na sociální pracovníky azylových domů (pro muže, pro ženy).

 

 

 

AKTUALITY

 
 
Přípravy druhého ročníku Národní potravinové sbírky jsou odstartovány

Přípravy druhého ročníku Národní potravinové sbírky jsou odstartovány

02.07.14

Národní potravinová sbírka se v letošním roce uskuteční 22. 11. a my v Praze se do ní opět zapojíme.


Více...
 
Přípravy druhého ročníku Národní potravinové sbírky jsou odstartovány

Národní potravinová sbírka se v letošním roce uskuteční 22. 11. a my v Praze se do ní opět zapojíme. Přidejte se i Vy! Jako dárce, koupí a věnováním potravin, nebo jako dobrovolník, poskytováním informací a odběrem potravin od dárců.  Shromážděné potraviny budou rozděleny potřebným lidem. Více informací a přihláška pro dobrovolníky na www.potravinypomahaji.cz nebo https://www.facebook.com/events/688742581195677/


Méně...
 
VOD se vydařil!

VOD se vydařil!

11.06.14

V pondělí 9.6., jsme pro Vás v našem středisku pro mladé lidi bez domova od 18 do 26 let připravili Večer otevřených dveří. 


Více...
 
VOD se vydařil!

V pondělí 9.6., jsme pro Vás v našem středisku pro mladé lidi bez domova od 18 do 26 let připravili Večer otevřených dveří.  Vítán byl každý, kdo se chtěl přesvědčit o smysluplnosti naší práce a provozu tohoto denního centra. Klient Tomáš obdaroval všechny příchozí sladkým muffinem a vlastnoručně zhotoveným poděkováním za návštěvu a zájem. 

Prohlédnout jste si mohli nejen prostor samotný, ale i výsledky pilné práce klientů, např. vzorky pletených Houpacích sociálních sítí, kreslené výtvory, ať už jednotlivé, nebo zpracované do komiksů. Ke čtení a zamyšlení byly příběhy mladých lidí bez domova, o tom, jak se dostali na ulici a jak je těžké začlenit se do běžného života. Promítali jsme i videa z výletů, návštěv ZOO a dalších zajímavých akcí. 

Občerstvení v podobě domácí sekané, chlebíčků, zákusků a teplých i studených nápojů od milých dárců přispělo k pohodové atmosféře večera, jehož vrcholem bylo divadelní představení „Bezdomovci jsou špinaví a smrdí“, v němž  diváci mohli vstupovat do rolí herců, a pokoušet se tak diskutovat společensky citlivé téma.  

Foto

A kdo jste nemohl přijít v pondělí, určitě se za námi zastavte za týden, ve středu 18.6.2014 od 17.00 v parku Parukářka na Praze 3, kde se uskuteční 1. veřejné a oficiální věšení Houpací sociální sítě. Srdečně Vás zveme! 


Méně...
 
Naši klienti pracují o sto šest

Naši klienti pracují o sto šest

03.06.14

Už v polovině loňského roku naši klienti a klientky, převážně z azylových domů, začali v rámci pracovní terapie třídit odpad na Olšanských hřbitovech.


Více...
 
Naši klienti pracují o sto šest

Už v polovině loňského roku naši klienti a klientky, převážně z azylových domů, začali v rámci pracovní terapie třídit odpad na Olšanských hřbitovech. Přes počáteční obavy, že o takovou práci nebude ze strany klientů zájem, přišlo velké překvapení. Nabídka práce    (v číslech: 2 dny týdně, 6 hodin denně, 6 klientů) zdaleka nemohla uspokojit poptávku právě ze strany klientů. Na „hřbitov“ najednou chtěl kde kdo, a to nejen klienti azylových domům, postupem času se začali hlásit i klienti denních center. Letní třídění odpadu na skládce pomalu vystřídal podzimní úklid listí. Koncem roku 2013 jsme projekt ukončili, ale netrvalo dlouho a Správa pražských hřbitovů nás oslovila s tím, že by práci našich klientů opět uvítala. Klienti tak začali na hřbitov nárazově docházet a pracují na tom, co je aktuálně potřeba. V současné době jednáme o pravidelných pracovních příležitostech. Klienti se osvědčili a většinou svým obrovským pracovním nasazením na hřbitově překvapí kdekoho. „Život na hřbitově“ by bez našich klientů byl už jiný. 

 

Věhlas „pracujících bezdomovců“ se začal rychle šířit (alespoň po Praze 3) a netrvalo dlouho a oslovila nás organizace, která pořádala pro radnici MČ Prahy 3 každoroční Žižkovský masopust. Naši klienti společně s koordinátory zajistili úklid jak po masopustním průvodu, tak i po doprovodných akcích na Náměstí Jiřího z Poděbrad i v prostoru před žižkovskou Viktorkou. 

 

Ale to jsme zdaleka ještě neskončili. V dubnu naši klienti zajistili úklid po Velikonočním trhu, v květnu mají také na pilno, protože mají další „zakázku“ – úklid během slavnostního otevření Informačního centra na Nám. Jiřího z Poděbrad. Na červen už jednáme o další akci a dál? Dál se uvidí. Věříme, že nabídek bude přibývat a že naši klienti budou stále tak šikovní a spolehliví. 

 

 Naši klienti, kteří jsou bezpochyby znevýhodnění na trhu práce, si tak mohou pracovní činností osvojovat pracovní návyky a odměnu za vykonanou práci použít na řešení své životní situace. Pracovní terapie se tak stala významnou součástí sociální práce, resp. individuálního plánování převážně v azylových domech.  

 

Gabriela Sčotková


Méně...
 
Přijďte na kus řeči

Přijďte na kus řeči

28.05.14

Na přelomu jara a léta se s veletrhy doslova roztrhl pytel. A my jsme rádi, protože je to pro nás příležitost setkat se s Vámi a ukázat Vám co děláme.


Více...
 
Přijďte na kus řeči

Na přelomu jara a léta se s veletrhy doslova roztrhl pytel. A my jsme rádi, protože je to pro nás příležitost setkat se s vámi a ukázat Vám co děláme. 

Začali jsme na Veletrhu sociálních a doprovodných služeb Prahy 13, který byl už tradičně spojen s farmářskými trhy. Na své si tak přišli ti, kdo se zajímají o sociální oblast i gurmáni a hospodyňky. Na Praze 13 máme sídlo a poskytujeme Mobilní terénní službu. 21. května jste nás mohli potkat před obchodním centrem Eden, na Veletrhu sociálních a návazných služeb Prahy 10, kde máme 2 azylové domy, pro ženy ve Vršovicích a pro dříve narozené ženy a muže v Záběhlicích. Tady byla připravena spousta atrakcí pro děti, takže rodiče mohli nechat své ratolesti vydovádět a sami se seznámit s celou řadou poskytovatelů sociálních služeb. No a pokračujeme už zítra, 29. května, na Jarmarku neziskových organizací Prahy 2, na náměstí Míru před kostelem sv. Ludmily. Přijďte navštívit náš stánek a uvidíte, co se pro Vás chystá tam. A budeme se na Vás těšit i brzo poté, 12. června, na Veletrhu sociálních služeb a neziskového sektoru Prahy 3, neboli „Dnu plném barev“. Letos poprvé na náměstí Jiřího z Poděbrad.  

Naviděnou!


Méně...
 
Na třináctce od třinácti. Budeme tam!

Na třináctce od třinácti. Budeme tam!

15.05.14

Již v pondělí 19. května se od 13.00 do 18.00 hodin uskuteční V. ročník Veletrhu sociálních a doprovodných služeb Prahy 13.


Více...
 
Na třináctce od třinácti. Budeme tam!

Již v pondělí 19. května se od 13.00 do 18.00 hodin uskuteční V. ročník Veletrhu sociálních a doprovodných služeb Prahy 13. Mezi 27 neziskovými organizacemi se představíme i my. Řekneme Vám co je u nás nového a můžete se těšit na výtvory našich klientů. My se těšíme na Vás! 

Info také na http://www.praha13.cz/14497_Navstivte-5-rocnik-veletrhu-socialnich-sluzeb 


Méně...
 
Terapie přírodou

Terapie přírodou

15.05.14

Klienti našeho nízkoprahového denního centra pro mladé do 26 let byli na výletě v Českém ráji.


Více...
 
Terapie přírodou

Klienti našeho nízkoprahového denního centra pro mladé do 26 let byli na výletě v Českém ráji.

Díky podpoře z projektu Think Big se 11 mladých lidí za doprovodu dvou našich pracovníků dostalo na chvíli za hranice všedních dní. Účastníci vyrazili ve středu 7. května z Hlavního nádraží, kde to hodně z nich dobře zná. Jedni jako zaměstnanci blízkého nízkoprahového střediska a druzí také „pracovně“, například z nákupu a prodeje drog, nebo sebe sama, bohužel. 

Chtělo to dost odhodlání, bylo špatné počasí a pro klienty ne úplně lehké se rozhodnout pro takové „vyčištění hlavy“ a opuštění „pražské jistoty“. Vlakem dojeli do Mnichova Hradiště a pak pěkně po svých blátivými cestami, přes pole, louky, lesy ke Komárskému rybníku, kde se ubytovali v chatkách. Rozdělali oheň, osušili mokré oblečení a šli spát, protože následující den je čekala dlouhá túra do Prachovských skal. Ač životem na ulici zocelení, na takovou fyzickou námahu na čerstvém, zdravém vzduchu přeci jen nejsou zvyklí a prověřili si tak svoje síly. Měli také možnost prožít delší čas společně, snášet se, spolupracovat a brát ohled jeden na druhého, protože každý má jinou kondičku. V pátek potom navštívili mučírnu hradu Kost a v Sobotce nasedli na vlak zpátky do víru velkoměsta. 

Jsme rádi, že vystoupili z koloběhu svých denních stereotypů, závislostí, starostí i obav, zažili jinou realitu, „vydali se na smysluplnou cestu s vytyčeným cílem“, a občerstveni, plni odvahy se vrátili čelit svému osudu a třeba ho i změnit. Držíme jim palce!


Méně...