Praha

 
 

Pomoc lidem bez domova v Praze

POMÁHÁME LIDEM BEZ DOMOVA ŽÍT DŮSTOJNĚJŠÍ A BEZPEČNĚJŠÍ ŽIVOT.

 

Nabízíme ubytování v azylových domech a tréninkových bytech, přenocování v noclehárnách, jídlo a sprchu v nízkoprahových denních centrech, rozhovor se sociálním pracovníkem nebo psychologem, přímou pomoc v ulicích, zdravotní ošetření v ordinacích lékařů.

 

      

 

 

MÁME RÁDI PROJEKTY:

 

Logo NSLogo Místní místnímLogo Nejdřív doma    

 

 

POTŘEBUJETE VYUŽÍT NAŠE SLUŽBY?

Navštivte naše nízkoprahová denní centra nebo přijďte na stanoviště Mobilní sociální služby a proberte svou situaci se sociálním pracovníkem. Pokud potřebujete ubytování, obraťte se přímo na sociální pracovníky azylových domů (pro muže, pro ženy).

 

 

 

AKTUALITY

 
 
Výročí azylového domu pro ženy ve Vršovicích

Výročí azylového domu pro ženy ve Vršovicích

12.10.23

Je tomu asi týden, kdy se k nám do azylového domu vrátila paní, kterou jsme krizově ubytovali, jelikož její tehdejší situace nebyla vůbec dobrá...


Více...
 
Výročí azylového domu pro ženy ve Vršovicích

Je tomu asi týden, kdy se k nám do azylového domu vrátila paní, kterou jsme krizově ubytovali, jelikož její tehdejší situace nebyla vůbec dobrá. Špatné platební podmínky v práci, nevhodné bydlení, a navíc špatný zdravotní stav. Nyní se nevrátila jako potřebná, ale jako někdo, kdo by rád zaplnil volný čas aktuálně ubytovaným ženám. Bude k nám docházet jako lektorka Flexi cvičení.

 

Daří se jí skvěle, dobrá práce, hezké bydlení. Bylo milé slyšet její motivaci a vědět, že naše služby ji pomohly natolik, že nyní je to i ona, která muže svůj čas a um, předávat dál.


V těchto dnech si připomínáme 19 let od doby, kdy dům na adrese Rybalkova 31, Praha 10 – Vršovice začal sloužit jako azylový dům pro ženy bez domova. Ale historie tohoto objektu je mnohem delší.


V prosinci 1995 zde byla otevřena zimní noclehárna pro muže, její provoz byl ukončen hned následující rok v dubnu. V roce 1997 začal objekt sloužit jako Dům na půli cesty a v srpnu 1999 tady vznikly dílny pracovní terapie. V roce 2004 se poprvé otevřely dveře ženám bez domova, které zde mohly využít celodenního ubytování v rámci služeb azylového domu.


Každoročně se zde ubytuje na 111 žen bez domova. Jejich průměrný věk je 46 let, nejstarší naší klientce bylo 88 let. Průměrná délka pobytu je 127 dní.


Text: Irena Burmeková, vedoucí azylového domu

Foto: Filip Gabrhelík 


Méně...
 
Světový den bezdomovectví

Světový den bezdomovectví

10.10.23

Dnes 10. října si připomínáme Světový den bezdomovectví. Babí léto se pomalu překlápí v nefalšovaný podzim a noční i ranní teploty klesají. Podle našich dlouholetých zkušeností...


Více...
 
Světový den bezdomovectví

Dnes 10. října si připomínáme Světový den bezdomovectví.

 

Babí léto se pomalu překlápí v nefalšovaný podzim a noční i ranní teploty klesají. Podle našich dlouholetých zkušeností i podzim patří k rizikovým obdobím, které lidi bez střechy nad hlavou zažívají. Právě přechod z teplejšího do chladnější počasí mohou často podcenit, což se podepíše na jejich zdravotním stavu, mnohdy bohužel i na životě. 

 

Lidé bez domova žijí a přespávají často v místech, kde nemají soukromí, ani pocit bezpečí a většinou žijí se strachem, že o své provizorní „bydlení“ přijdou. Nemají si čím zatopit a chybí jim přístup k pitné vodě. Od podzimu do jara usínají se všudypřítomných chladem a vlhkostí, mnohdy s mizerným oblečením, a ještě mizernější přikrývkou, pokud ji vůbec mají. Těžko si takovou každodenní rutinu představit.  

 

Cílem Světového dne bezdomovectví je upozornit na potřeby lidí bez domova a zároveň dát společnosti příležitost reagovat na tento celosvětový problém.  

 

Pomozte lidem bez domova zajistit důstojnější a bezpečnější život právě dnes. V Praze každý den pomůžeme 494 lidem. Děkujeme.

https://www.darujme.cz/projekt/1060


Méně...
 
Gynekologická ambulance v Praze

Gynekologická ambulance v Praze

02.10.23

Gynekologická ambulance v novém kabátě! V naší gynekologické ambulanci v denním centru U Bulhara máme novou paní doktorku Terezu Hradeckou...


Více...
 
Gynekologická ambulance v Praze

Gynekologická ambulance v novém kabátě! V naší gynekologické ambulanci v denním centru U Bulhara máme novou paní doktorku Terezu Hradeckou.

 

Ordinuje jednou za dva týdny a provádí preventivní prohlídky, určuje těhotenství, poskytuje konzultace k hormonální antikoncepci, provádí ultrazvukové vyšetření a co je nejdůležitější – nově VYŠETŘUJE TĚHOTNÉ ŽENY. 

 

Pokud není v silách a možnostech naší ordinace se o pacientku postarat, paní doktorka se snaží zajistit následnou péči u jiného kolegy (např. těhotenskou poradnu, případně gynekologické zákroky).  

 

Budeme moc rádi, když se informace dostanou na ta správná místa. Náš nový leták ke stažení najdete na našem webu:

 

https://nadeje.cz/img-content/4/files/dokumenty/Ordinacni_dny_gynekologie.pdf

https://www.nadeje.cz/img-content/4/files/letaky/Ordinacni_dny_gynekologie.jpg

 

Těšíme se na nové pacientky. 

 

Leták gynekologická ambulance


Méně...
 
Mezinárodní den seniorů

Mezinárodní den seniorů

01.10.23

Dnes si připomínáme Mezinárodní den seniorů. Způsob života lidí bez domova (špatná strava, dlouhodobý pobyt na ulici, často nedostatečné oblečení, absence...


Více...
 
Mezinárodní den seniorů

Dnes si připomínáme Mezinárodní den seniorů. Způsob života lidí bez domova (špatná strava, dlouhodobý pobyt na ulici, často nedostatečné oblečení, absence podmínek pro dodržování hygieny, narušení rytmu aktivity a odpočinku) přináší zhoršený zdravotní stav po stránce fyzické i duševní. Ztráta sociálních vazeb zvyšuje míru stresového zatížení a psychického strádání.  

 

O tom, že bezdomovecká populace stárne, se mluví už několik let a je to patrné i z našeho grafu. Lidé, kteří žijí bez střechy nad hlavou mnoho let, se s přibývajícím věkem začnou potýkat s různými zdravotními obtížemi, psychického či fyzické rázu, a bez potřebné péče se neobejdou. Vedle sociálních služeb začnou potřebovat i ty zdravotní. Ale lůžek v domovech se zvláštním režimem je málo, pořadníky jsou přeplněné, a ne na všechny se časem dostane.  

 

NADĚJE v Praze nemá azylový dům/domov se zvláštním režimem, ale i tak se v kombinaci s naší ordinací praktického lékaře vždy snažíme lidem bez domova nad 65 let přinášet v rámci našich možností péči jako zdravotní tak sociální. 

 

I vy můžete být součástí pomoci: https://www.darujme.cz/projekt/1060

 

Děkujeme.

Graf stárnutí bezdomovecké populace


Méně...
 
Projekt Ulice pomáhá ulici na e-shopu NADĚJE

Projekt Ulice pomáhá ulici na e-shopu NADĚJE

29.09.23

Máme velkou radost, že se prodeji litografií a grafik tolik daří. Díky vám se prodejem těchto unikátních děl, které vznikly pro projekt Ulice pomáhá ulici, podařilo vybrat už 18.500 Kč...


Více...
 
Projekt Ulice pomáhá ulici na e-shopu NADĚJE

Máme velkou radost, že se prodeji litografií a grafik tolik daří. Díky vám se prodejem těchto unikátních děl, které vznikly pro projekt Ulice pomáhá ulici, podařilo vybrat už 18.500 Kč. Ty půjdou ve prospěch lidí bez domova, kteří přežívají ve veřejném prostoru, tedy do našich denních center a terénního programu. 

 

Podívejte se na náš e-shop a vyberte si i vy svou grafiku. Nejen že podpoříte lidi žijící na ulici, ale také vám bude doma nebo v kanceláři dělat parádu jedinečné dílo, nad kterým ulpí zrak nejednoho hosta. A v neposlední řadě – za chvíli nám výlohy v obchodech budou připomínat blížící se Vánoce, začněte je řešit včas třeba takovýmto originálním dárkem. 

 

Děkujeme všem, kteří se rozhodli nebo rozhodnou podpořit lidi bez domova v Praze tímto způsobem.

 

https://eshop.nadeje.cz/produkty/#ulice


Méně...
 
Výročí azylového domu v Záběhlicích

Výročí azylového domu v Záběhlicích

27.09.23

V roce 2002 jsme poprvé otevřeli dveře azylového domu v Záběhlicích, který začal sloužit jako útočiště pro staré a handicapované lidi bez domova...


Více...
 
Výročí azylového domu v Záběhlicích

V roce 2002 jsme poprvé otevřeli dveře azylového domu v Záběhlicích, který začal sloužit jako útočiště pro staré a handicapované lidi bez domova. Celý dům v letošním roce prochází rozsáhlou rekonstrukcí a my už se moc těšíme, až vám ukážeme výsledek.  

 

Lidé, kteří jsou zde ubytovaní, zde průměrně stráví okolo 250 dnů. Vždy se hned od začátku snažíme najít vhodné návazné bydlení. To jsou například domovy pro seniory, domy s pečovatelskou službou nebo tréninkové či sociální byty. Občas se naši klienti vrací zpět ke své rodině, se kterou se nám společně podařilo obnovit vztah. Máme radost, že až 70% našich klientům se výrazně zvýší kvalita života, a to nejen pobytem u nás, ale také po jeho ukončení. 

 

K 21. výročí přejeme azylovému domu i našim milým kolegům, aby se dařilo i nadále zlepšovat život starým a handicapovaným lidem a také, aby nové prostředí po rekonstrukci přineslo ještě větší zkvalitnění poskytovaných služeb.


Méně...