Archiv zpráv

Úvod  Pobočky  Ústředí NADĚJE  Obecné  Archiv zpráv
 
Darujte nejen nohy v teple

Darujte nejen nohy v teple

04.12.19 | Praha

Pomoci lidem bez domova můžete nejen příspěvkem do této sbírky, ale i jiným způsobem


Více...
 
Darujte nejen nohy v teple

 

Pomoci lidem bez domova můžete nejen příspěvkem do této sbírky, ale i jiným způsobem.

 

Včera proběhl světový svátek dárcovství Giving Tuesday a finanční dary ve sbírce pěkně přibývaly – ke dnešku máme částku 67 551 Kč.

 

Na Giving Tuesday jsme měli zaregistrovanou ještě jednu sbírku, Daruj pláštěnku – těch jsme obdrželi 6 ks.

 

Ke Giving Tuesday se přidaly i týmy.

Lifestylové noviny WHAT uspořádaly sbírku čepic a rukavic pro lidi bez domova

"Ochraňte s námi před mrazy tolik prstů i uší, kolik dokážete, a připojte se k naší výzvě, ať už žijete kdekoli. I zdánlivé drobnosti, které máme v zimě k dispozici, totiž nejsou samozřejmostí pro každého."

Tým ALZA.CZ se přidal sbírkou dek, spacáků, oblečení a trvanlivých potravin.

 

Dnes se se svou narozeninovou výzvou připojili i Lucka a Honza Kadlecovi.

"My jsme ve svých životech šťastní, máme krásnou rodinu, zdravé a někdy i poslušné děti, také dobrou práci a pěkné bydlení. Právě v práci jsme se seznámili a náš společný život provází NADĚJE a pomoc lidem bez domova. Popřejte nám tím, že společně pomůžeme právě jim."

 

Inspirujte se a pomozte s námi lidem bez domova bezpečně přečkat zimu - pro ně nejtěžší období v roce.

 

Srdečně děkujeme!

 

 


Méně...
 
NADĚJE na gerontologickém kongresu

NADĚJE na gerontologickém kongresu

02.12.19 | Brno

Ve dnech 20. – 21. 11. 2019 proběhl v Hradci Králové 25. celostátní gerontologický kongres, kterého se za brněnskou pobočku NADĚJE jako jedna z přednášejících zúčastnila Bc. Eva Ručková.


Více...
 
NADĚJE na gerontologickém kongresu

Ve dnech 20. – 21. 11. 2019 proběhl v Hradci Králové 25. celostátní gerontologický kongres. Jako jedna z přednášejících se ho zúčastnila Bc. Eva Ručková, která pracuje v domově pro seniory v brněnských Bohunicích na pozici vedoucí přímé péče – vrchní sestra.

 

 "Téma kongresu znělo 'Nárůst počtu seniorů - hrozba nebo výzva pro současnou medicínu?'

Řada přednášek zahrnovala výživu ve stáří, kardiologii, pneumologii, neurodegenerativní onemocnění a další témata.

Součástí byla i Sesterská sekce, které jsem společně s kolegyní Kašparovou předsedala a sama jsem se aktivně účastnila přednáškou. Účastníky jsem seznámila s činností celé NADĚJE, její brněnské pobočky a zejména s tím, jak funguje domov pro seniory v Domě Naděje Brno – Bohunice. Většina posluchačů byli zaměstnanci zdravotních organizací a neměli přímou zkušenost se službami sociálními, proto je téma velmi zaujalo. Následně se rozvířila bohatá diskuse, v níž padlo mnoho otázek týkajících se poskytování služeb v pobytových sociálních službách a konkrétně v naší organizaci.

 

Na kongresu byla vyhlášena i nová předsedkyně České gerontologické a geriatrické společnosti MUDr. Božena Jurašková, Ph.D., která na tomto postu nahradila doc. MUDr. Ivu Holmerovou, Ph.D. 

S paní Juraškovou jsem dlouhá léta úzce spolupracovala na první geriatrické JIP v České republice, proto doufám v další společné pracovní i mimopracovní setkávání s výměnou zkušeností.

 

Příští rok se těším v Hradci Králové opět na shledanou."

 

 


Méně...
 
Poprvé na zimu otevíráme ubytovnu pro lidi bez domova s handicapem

Poprvé na zimu otevíráme ubytovnu pro lidi bez domova s handicapem

27.11.19 | Ústředí NADĚJE

Od 1. 12. zahajujeme zimní humanitární pomoc pro lidi bez domova v Praze, Libereckém, Středočeském a Ústeckém kraji. V Praze na


Více...
 
Poprvé na zimu otevíráme ubytovnu pro lidi bez domova s handicapem

Od 1. 12. zahajujeme zimní humanitární pomoc pro lidi bez domova v Praze, Libereckém, Středočeském a Ústeckém kraji. V Praze na zimu poprvé otevřeme ubytovnu pro lidi bez domova s handicapem. Současně začnou sloužit noční služby naši terénní pracovníci, kteří vyhledávají ohrožené lidi přímo v místech, kde přežívají.

 

Snažíme se zabránit umrznutí lidí a ochránit jejich zdraví. V mrazech terénní pracovníci zesilují monitoring oblastí, kde se lidé bez domova pohybují, tedy nejen na veřejných prostranstvích, ale i v okrajových částech měst. V případě dlouhodobých mrazů jsou naše pobočky připraveny vyhlásit i krizová místa nad rámec naší kapacity.

 

V ubytovně Vackov zahájíme poprvé v historii zimních opatření Magistrátu hl. m. Prahy, který je jejich realizátorem, celodenní provoz. Kromě pracovníků zajišťujících běžný denní a noční chod zde bude na částečný úvazek přítomna i sociální pracovnice a zdravotní sestra. Situace posledních let nám ukazuje, že přibývá starých, nemocných a handicapovaných lidí bez střechy nad hlavou, proto jsme „bojovali“ za celodenní zařízení.

 

Během loňské zimy jsme poskytli lidem bez domova 37 222 noclehů, vydávali jsme potravinovou a materiální pomoc (oblečení, boty, spacáky), poskytovali základní zdravotnická ošetření, v případech zhoršeného zdravotního stavu jsme zajišťovali převoz lidí do návazných zařízení.


Méně...
 
Naše tréninkové byty mají osmnáctiny

Naše tréninkové byty mají osmnáctiny

25.11.19 | Praha

V listopadu 2001 jsme získali první tréninkový byt od MČ Praha 11. 


Více...
 
Naše tréninkové byty mají osmnáctiny

 

V listopadu 2001 jsme získali první tréninkový byt od MČ Praha 11.

 

V současné době máme od městských částí v nájmů celkem 21 bytů. Během let se v nich vystřídalo 71 klientů a klientek, jejichž průměrná doba pobytu byla 660 dní.

 

Jde o malé bytové jednotky nebo garsonky, kde se lidé bez domova, s podporou sociálního pracovníka, učí vést běžný život, hospodařit se svým rozpočtem, mít zodpovědnost za samostatné bydlení a řešit své problémy.

 

Splňte vánoční přání právě lidem v našich tréninkových bytech.

Jejich seznam najdete zde: https://www.nadeje.cz/praha/https_www_nadeje_cz_praha_phvanoce

 

 


Méně...
 
Noc venku Praha 2019

Noc venku Praha 2019

Již zítra 21. 11. 2019!

20.11.19 | Praha

Noc venku je celorepubliková kampaň na podporu lidí bez domova.


Více...
 
Noc venku Praha 2019

Noc venku je celorepubliková kampaň na podporu lidí bez domova.

 

Když vidíte člověka žijícího na ulici, možná máte předsudky, cítíte opovržení, nebo zlost. Zkuste se podívat na bezdomovectví z jiného úhlu.

 

Vyberte si z pestrého programu a popřemýšlejte, jestli lidé bez domova nepotřebují spíš pomoc než odsouzení.

 

Za NADĚJI představí Dominika Hejduková projekt Stůl pro jednoho a středisko Bolzanova nabídne v předpremiéře cirkusové číslo.

 

Těšíme se na shledanou v Akademii výtvarných umění Praha!


Méně...
 
Čemu nás také učí Sbírka potravin

Čemu nás také učí Sbírka potravin

19.11.19 | Ohrožené rodiny | Veronika Lexová

S potravinovou sbírkou jsme v NADĚJI v Písku začali v roce 2018. Zpočátku jsme sami přemýšleli, jakým způsobem


Více...
 
Čemu nás také učí Sbírka potravin

S potravinovou sbírkou jsme v NADĚJI v Písku začali v roce 2018. Zpočátku jsme sami přemýšleli, jakým způsobem potraviny vydávat. Jakou zvolit cestu předání našim klientům?  Nakonec jsme zjistili, že nejvhodnější je přístup neposuzující a bez stresu.

 

Také klienti si na novou službu zvykali postupně. Potřebovali vysvětlit, že potraviny jsou v pořádku i po datu minimální trvanlivosti. Teprve časem začali věřit tomu, že od druhých lidí mohou dostat darem potraviny, které jsou v pořádku. Ve většině rodin klientů panuje nedůvěra, například děti jsou zvyklé jíst jídlo pouze z domova a od matky. Tento přístup vypovídá o jejich nejistotě týkající se vnějšího světa. Tak se nám ukázala další cesta k jejich pochopení, a tudíž další možnosti v práci s nimi.

 

Během výdeje potravin jsme navíc zjistili, že většina klientů se cítí nepříjemně, když se jich ptáme, jaké potraviny nyní nejvíce potřebují. Většinou očekávali, že přivezené potraviny z potravinové banky rozdělíme automaticky a každý dostane něco. Velmi mne překvapilo, že naši klienti neumějí říci, co přesně chtějí, neumějí vybrat ty nejdůležitější věci, které jim v domácnosti chybí. Raději přijímají to, co jim určí někdo jiný. I to je pro nás návod k motivaci klientů, kteří ve většině případů přijímají to, co jim společnost dává a určuje, a nemají představu o tom, že mohou svůj život sami měnit.

 

Výdej potravinové pomoci nám tedy přinesl mnoho nových zkušeností a podnětů k další práci.

 

Potravinová pomoc pomohla například otci se dvěma dětmi, který se přistěhoval na naši ubytovnu. Děti má ve vlastní péči, mateřská dovolená mu končila. Byl v situaci, kdy sám nevěděl, co se v jeho životě bude odehrávat další den. Než vyřídil registraci na úřadu práce a než mu přišly dávky hmotné nouze, čerpal potravinovou pomoc především od nás z banky. Právě ta pomohla jemu a jeho dětem zvládnout velmi těžké období.

 

Pokud se člověk sám nedostane na dno sil, stěží pochopí, jak těžké je s prázdným žaludkem měnit svůj život k lepšímu. Proto je potravinová pomoc pro naše klienty, kteří většinou pobírají dávky hmotné nouze, tak důležitá. Nyní, když už se klienti naučili potravinám z potravinové banky důvěřovat, pomáhají jim překlenout období bez peněz. Možná, že někteří z nich, že svět neznamená jen chudobu a nedostatek, a pokusí se najít v životě nový směr.

 

Veronika Lexová je pracovnice v sociálních službách, pracuje s ohroženými rodinami v pobočce NADĚJE v Písku.

 


Jsme vděčni za každý příspěvek na službu pro ohrožené rodiny.

 


Méně...