Archiv zpráv

Úvod  Pobočky  Ústředí NADĚJE  Obecné  Archiv zpráv
 
Lepší spánek pro muže bez domova „má zelenou“

Lepší spánek pro muže bez domova „má zelenou“

Hlasujte pro něj v obchodech Tesco

22.01.20 | Praha

Od 20. ledna do 16. února můžete v obchodech Tesco Česko Černošice Táborská 2024, Praha Novodvorská 994 a Praha Kunratice Velenická 72/2 podpořit „Lepší spánek pro muže bez domova“ v rámci projektu "Vy rozhodujete, my pomáháme".


Více...
 
Lepší spánek pro muže bez domova „má zelenou“

 

Od 20. ledna do 16. února můžete v obchodech Tesco Česko Černošice Táborská 2024, Praha Novodvorská 994 a Praha Kunratice Velenická 72/2 podpořit „Lepší spánek pro muže bez domova“ v rámci projektu Vy rozhodujete, my pomáháme.

 

V našem radotínském azylovém domě poskytujeme dočasné zázemí 25 mužům, kteří ztratili domov. Nežijí u nás v žádném luxusu, ale v sedmi velmi skromně zařízených pokojích a spí na matracích, které dosluhují. Svým hlasem to můžete změnit a pomoci nám víc než polovinu matrací vyměnit za nové, na kterých si pánové dobře odpočinou a naberou dost sil k řešení své nelehké situace.

 

Při každém nákupu obdržíte ve jmenovaných obchodech žeton, který použijte k hlasování u pokladní zóny.

 

Děkujeme vám!

 

 


Méně...
 
Sbírka Darujte nejen nohy v teple se chýlí ke konci

Sbírka Darujte nejen nohy v teple se chýlí ke konci

Moc nemrzne, nesněží, ale přesto je zima

20.01.20 | Praha

I když není tak chladné počasí, dovedete si představit být venku bez bundy, rukavic, ponožek, či v plátěnkách delší dobu, nebo dokonce přes noc?


Více...
 
Sbírka Darujte nejen nohy v teple se chýlí ke konci

I když není tak chladné počasí, dovedete si představit být venku bez bundy, rukavic, ponožek, či v plátěnkách delší dobu, nebo dokonce přes noc?

 

Nohy v teple jsou základ zdraví v zimním období. Někteří lidé bez domova jsou bezesporu otužilejší, ale svršky co je zahřejí, uvítají všichni.

 

149 600 Kč už je vybráno

11 dní zbývá do konce

195 vás přispělo

A kdo další chce, pořád může na Darujte nejen nohy v teple.

 

Nebo zvolte zábavnější a napínavější variantu darování, staňte se ambasadorem sbírky a založte vlastní Dárcovskou výzvu. Slavíte narozeniny, svátek, máte zajímavého koníčka, věnujete se nějakému sportu? Skrze to všechno můžete pomoci dobré věci a vaši přátelé s vámi.

Více informací o tom, jak to udělat: https://www.darujme.cz/darcovska-vyzva/

A tady jedna inspirace: https://www.darujme.cz/vyzva/1201192

 

Moc děkujeme!

 

 


Méně...
 
Daruj koupelnu – je hotovo!

Daruj koupelnu – je hotovo!

17.01.20 | Praha

Díky vám mají hendikepovaní lidé bez domova v našem azylovém domě v Záběhlicích novou bezbariérovou koupelnu!


Více...
 
Daruj koupelnu – je hotovo!

 

Díky vám mají hendikepovaní lidé bez domova v našem azylovém domě v Záběhlicích novou bezbariérovou koupelnu!

 

Finanční sbírka probíhala od 21. května do 15. září. S rekonstrukcí jsme začali 28. listopadu a teď už koupelna slouží svému účelu.

 

Podle nás se opravdu povedla a moc děkujeme všem 151 lidem, kteří přispěli úžasných 117 422 Kč. Poděkování patří také firmě HORMEN za zdarma poskytnuté osvětlení, společnosti Schulte TZB s.r.o. za dar v podobě koupelnových komponentů, panu architektu Lukáši Soukupovi za odborné poradenství a v neposlední řadě souboru staré hudby Alla Breve za uspořádání benefičního koncertu na podporu sbírky.

 

 

Jak se nová koupelna líbí vám? Více fotografií si můžete prohlédnout zde https://www.darujme.cz/projekt/1201850#aktuality

 

 

 

 

 

 


Méně...
 
V novém roce novinka ve středisku U Bulhara

V novém roce novinka ve středisku U Bulhara

15.01.20 | Praha

S příchodem nového roku mohou lidé bez domova využívat v našem denním centru U Bulhara novou službu – praní prádla. 


Více...
 
V novém roce novinka ve středisku U Bulhara

S příchodem nového roku mohou lidé bez domova využívat v našem denním centru U Bulhara novou službu – praní prádla. Novou průmyslovou pračku jsme mohli zakoupit díky finanční podpoře od společnosti MONETA Money Bank a jejímu Regionálnímu Grantovému programu Podpory potřebných. Mnohokrát děkujeme!

 

A jak služba funguje? Lidé bez domova si přinesou své oblečení, které potřebují vyprat, a domluví se na termínu vyzvednutí. Šatstvo jim do této doby vypereme a usušíme. O praní prádla je skutečně velký zájem, protože za prvních 14 dní jsme tuto službu poskytli již 56krát.


Méně...
 
Rok 2019 je za námi

Rok 2019 je za námi

09.01.20 | Vsetín

 

 


Více...
 
Rok 2019 je za námi

 

V roce 2019 jsme ve Vsetíně a okolí pomáhali celkem 47 lidem se zdravotním znevýhodněním. Lidem, kteří využívají dvou ambulantních služeb denního stacionáře na Sychrově a sociálně terapeutické dílny v Rokytnici a jedné terénní služby, osobní asistence. Přitom rozsah celkově poskytované podpory v tomto roce dosáhl celkem 15 742 hodinBěhem uplynulého roku se nám podařilo nalézt, anebo udržet uplatnění na pracovním trhu, 8 lidem s hendikepem. 

 

Ale nejsou to jen čísla, která vyjadřují, kolika lidem a v jaké míře jsme pomohli. Sami jsme dost překvapeni, jak nabitý to byl rok. Posuďte sami. 

 

Podařilo se nám zajistit bezplatné osmiměsíční canisterapie a muzikoterapie pro lidi, kteří docházejí do denního stacionáře na Sychrově.

 

Společně s dalšími organizacemi a školami, které doprovázejí děti a dospělé s poruchou autistického spektra, se nám v Den porozumění autismu podařilo zvýšit povědomí o životě lidí s tímto výjimečným vnímáním světa.

 

V rámci sociálních služeb, které nabízejí pomocnou ruku obyvatelům Valašska a Horního Vsacka, jsme byli součástí prvního veletrhu sociálních služeb v Novém Hrozenkově.

 

Převzali jsme osobní vůz Citroën Berllingo s bezbariérovou úpravou, který umožňuje příležitostnou dopravu lidí využívající služeb denního stacionáře a osobní asistence. 

 

Již tradičně jsme na vsetínském Dni Země předvedli výrobky, které vznikají v rokytnické terapeutické dílně, kde využíváme různé, již jednou použité materiály, tak aby byly k potěše oka, ale i k dobrému pocitu z šetrného zacházení s přírodou.

 

Na dvou místech ve Vsetíně jsme představili veřejnosti výstavu velkoformátových fotografií přibližující příběhy lidí se znevýhodněním, kteří díky podpoře služby osobní asistence mohou žít samostatný a především kvalitní život. 

 

Poprvé jsme se zúčastnili jedinečného Mental Power Prague Film Festival, kdy v nesoutěžní sekci byl oceněn i náš krátký film, na který jsme hrdí: https://www.youtube.com/watch?v=Y8898fXvFh8.

 

Již po čtvrté jsme Vsetínu nabídli osvětovou akci Týden s NADĚJÍ, zaměřenou na destigmatizaci lidí s hendikepem a těší nás, že se do podpory i samotné realizace akce zapojili vsetínské subjekty i jednotlivci, kteří integraci lidí s hendikepem přijali za vlastní.

 

V rokytnické terapeutické dílně se podařilo dovybavit řemeslnou dílnu stroji a nářadím tak, aby rozvíjela pracovní potenciál lidí s hendikepem, a stala se tak místem, kde si zlepšují své možnosti při uplatnění na trhu práce. Navázali jsme spolupráci s firmou Štokrle a začali pro ně kompletovat dřevěné stoličky.

 

Podařil se nám zorganizovat první třídenní tréninkový pobyt lidí s hendikepem, kde jsme si měli možnost vyzkoušet nácvik samostatnosti a trénink navazování běžných mezilidských vztahů.

 

Na zahradě sychrovského denního stacionáře vznikla bezbariérová terasa s terapeutickým chodníkem, díky níž se podařilo rozšířit aktivní venkovní prostor pro lidi se středně těžkým a těžkým hendikepem.

 

V rokytnické terapeutické dílně jsme konečně docílili vzhlednosti, pohodlí a diskrétnosti šatních prostor.

 

Uspořádali jsme první volnočasový kurz společenského tance a etikety, který vedl nejen ke zlepšení postavení lidi s mentálním a kombinovaným postižením ve společnosti, ale i k rozšíření okruhu přátel těchto lidí.

 

Dovybavením sychrovského stacionáře jsme zajistili nerušený odpočinek a intimní prostředí pro každého z klientů.

 

Uspořádali jsme na vsetínském zámku další Galavečer NADĚJE, na kterém jsme se neformálně setkali s lidmi, kteří využívají našich služeb a jejich blízkými. Užili jsem si společnou zábavu a zatančili si. Ocenili jsme úspěchy a poděkovali našim dobrovolníkům.

 

Účast na benefiční akci Dětské vánoční městečko, jejíž výtěžek je tradičně určen pro dítě s hendikepem, nebylo jen poděkováním za podporu veřejnosti za celoroční sbírky pro NADĚJI, ale zároveň i inspirací pro naše děti k dárcovství a sounáležitosti s potřebnými.

 

O dofinancování služby osobní asistence, která je pomyslnou vstupenkou do běžného života lidí s hendikepem, se v závěru roku postaral benefiční Štěpánský večer vsetínské restaurace.

 

Velmi si ceníme navázání spolupráce s novými subjekty, pro které se stáváme rovnocennými  partnery. I díky nim se nám postupně daří přesvědčit veřejnost, že svět, ve kterém společně žijeme, je rozmanitý a pro nás všechny jen jeden. Velké uznání patří také všem, kteří pomáhají měnit své okolí a darují druhým svůj čas, schopnosti či prostředky.

 

Pro rok 2020 máme naději, že bude pro naše služby a lidi, jimž pomáháme, rokem nových příležitostí a výzev. S přesahem i mimo sociální služby doufáme, že se pro nás všechny ponese v duchu odkazu paní Milady Horákové, jejíž slova jsou i po 70 letech platná:

 

 „Choď světem s očima otevřenýma a poslouchej nejen své bolesti a zájmy, ale i bolesti, zájmy a tužby těch ostatních. Neříkej nikdy nad žádnou věcí: do tohohle mi nic není. Všechno tě musí zajímat a hlavně o všem musíš hloubat, porovnávat, dávat si jednotlivé jevy dohromady. Člověk nežije na světě sám - v tom je veliké štěstí, ale také ohromná povinnost. Ta povinnost je v prvé řadě v tom nebýt a nečinit se výlučným, tedy splynout s potřebami a cílem ostatních.“

 

My víme, že těch, kteří chodí po světě s očima i srdci otevřenými, je stále více.

 

Jmenovitě děkujeme za podporu v roce 2019:

 

nadaci ČEZ za pomoc s pořízením osobního vozu s bezbariérovou úpravou

 

nadaci TESCO a zákazníkům tohoto obchodního řetězce v programu „Vy rozhodujete, my pomáháme“, kteří v 6. kole společně pomohli zajistit bezplatné terapie pro klienty denního stacionáře a v 7. kole dovybavit řemeslnou dílnu

 

společnosti Austin Detonator za pomoc s realizací bezbariérové terasy denního stacionáře na Sychrově a úpravou řemeslné dílny v Rokytnici

 

společnosti CABOT za stálou podporu sociálních služeb pro lidi s hendikepem

 

společnosti Climax za pomoc s vybavením úložných prostor a zastiňujících prvků denního stacionáře na Sychrově

 

společnosti DEZA za stálou podporu sociálních služeb pro lidi s hendikepem

 

společnosti Galvamet za celoroční podporu, příležitosti a posun v tom, co všechno v terapeutické dílně dokážeme

 

společnosti Glass service za stálou a výraznou podporu rokytnické terapeutické dílny

 

společnosti Kajaku za stálou podporu sociálních služeb pro lidi s hendikepem

 

společnosti Lakovna Hajdík, která nám dlouhodobě pomáhá s potřebným vybavením řemeslné dílny

 

společnosti LT stone za pomoc s realizací bezbariérové terasy na Sychrově

 

společnosti PWO za stálou podporu sociálních služeb pro lidi s hendikepem

 

společnosti ŠPaS za pomoc s úpravou řemeslné dílny

 

společnosti TES za pomoc s obnovou a dovybavením zařízení rokytnické terapeutické dílny

 

individuálním dárcům, kteří každý měsíc zasílají finance ve prospěch lidí s hendikepem

 

paní Mileně Šmigurové za postoj k lidem s mentální a kombinovaným hendikepem, ke kterým si našla cestu, za způsob komunikace i snahu pochopit jejich vnitřní svět

 

panu Renému Tovaryšovi nejen za uspořádání tří veřejných sbírek během jednoho roku, které pomohly lidem využívajícím tři služby vsetínské NADĚJE, ale i za výraznou a dlouhodobou podporu

 


Méně...
 
Nová možnost podpory pro lidi s mentálním postižením ve Zlíně

Nová možnost podpory pro lidi s mentálním postižením ve Zlíně

02.01.20 | Zlín

Zlínská NADĚJE dnes otevírá novou možnost podpory lidem s mentálním postižením přímo v terénu. Službu sociální rehabilitace zaměříme na lidi, kteří chtějí žít samostatně ve svých domácnostech, najít si a udržet zaměstnání, cítit se dobře mezi svými přáteli, sousedy, trávit volný čas podle své chuti.


Více...
 
Nová možnost podpory pro lidi s mentálním postižením ve Zlíně

Zlínská NADĚJE otevírá novou možnost podpory lidem s mentálním postižením přímo v terénu. Službu sociální rehabilitace zaměříme na lidi, kteří chtějí žít samostatně ve svých domácnostech, najít si a udržet zaměstnání, cítit se dobře mezi svými přáteli, sousedy, trávit volný čas podle své chuti. Zkrátka vést život co nejbližší tomu, jaký vedou jejich vrstevníci, a to navzdory postižení a ztíženým podmínkám. Budeme k dispozici přímo v domácnostech našich klientů nebo na veřejných místech. Můžeme doprovázet do zaměstnání, k lékaři, co bude potřeba.

 

Těšíme se, že tato služba bude pomáhat zlepšovat životní podmínky našim klientům.


Méně...