Archiv zpráv

Úvod  Pobočky  Ústředí NADĚJE  Obecné  Archiv zpráv
 
15. června se potkáme na dvou místech v Praze - na Veletrhu sociálních a návazných služeb Prahy 10 a na Veletrhu sociálních služeb Prahy 13

15. června se potkáme na dvou místech v Praze - na Veletrhu sociálních a návazných služeb Prahy 10 a na Veletrhu sociálních služeb Prahy 13

08.06.22 | Praha

Na „desítce“ máme dva azylové domy, jeden pro ženy a druhý pro lidi v seniorském věku nebo se zdravotním znevýhodněním. Na „třináctce“ sídlíme a také tady poskytujeme pomoc lidem bez domova přímo na ulici.


Více...
 
15. června se potkáme na dvou místech v Praze - na Veletrhu sociálních a návazných služeb Prahy 10 a na Veletrhu sociálních služeb Prahy 13

Na „desítce“ máme dva azylové domy, jeden pro ženy a druhý pro lidi v seniorském věku nebo se zdravotním znevýhodněním. Jak se ženské bezdomovectví liší od mužského? Jak je těžké přežívat na ulici s hendikepem? Nejen tyto otázky vám zodpoví kolegové z našich pobytových služeb.

 

 

Na „třináctce“ máme sídlo a také tady poskytujeme pomoc lidem bez domova přímo na ulici. A jak to děláme? O tom si budete moci popovídat s našimi pracovníky, odborníky na terénní službu na slovo vzatými.

 

 

Těšíme se s vámi na shledanou!


Méně...
 
Terasa azylového domu pro ženy ve Vršovicích se brzo zazelená

Terasa azylového domu pro ženy ve Vršovicích se brzo zazelená

07.06.22 | Praha

Zaměstnankyně společně s obyvatelkami azylového domu zasely několik druhů kořenové zeleniny, ale i jahody a okrasné květiny do nových vyvýšených záhonů. 


Více...
 
Terasa azylového domu pro ženy ve Vršovicích se brzo zazelená

Zaměstnankyně společně s obyvatelkami azylového domu zasely několik druhů kořenové zeleniny, ale i jahody a okrasné květiny do nových vyvýšených záhonů. Těšíme se až se pochlubí úrodou.

 

 

Projekt podpořila NROS - Nadace rozvoje občanské společnosti z programu Vy rozhodujete, my pomáháme.

Děkujeme

 


Méně...
 
Kabelkový veletrh ve Štětí bude 16. června

Kabelkový veletrh ve Štětí bude 16. června

04.06.22 | Štětí

Přijďte si od 13 do 18 hodin do Kulturního střediska ve Štětí nakoupit nové kousky a zároveň podpořit dobrou věc.


Více...
 
Kabelkový veletrh ve Štětí bude 16. června

Přijďte si od 13 do 18 hodin do Kulturního střediska ve Štětí nakoupit nové kousky a zároveň podpořit dobrou věc. Na veletrhu budeme prodávat kabelky, které jsme dostali od dárců.

 

V rámci doprovodného programu se návštěvníci akce mohou těšit na kadeřnici, kosmetičku, dětský koutek, coffee break a prodejní výstavu výrobků roudnické sociálně terapeutické dílny.

 

Výtěžek použijeme na pořádání kurzů a osvěty v oblasti finanční gramotnosti pro veřejnost a na provoz našich služeb ve Štětí, kde poskytujeme bezplatnou pomoc lidem v nepříznivé životní situaci prostřednictvím dluhové poradny a terénního programu.

 


Méně...
 
Vyšla kniha o NADĚJI v Nedašově

Vyšla kniha o NADĚJI v Nedašově

31.05.22 | Nedašov

Ke třicátému výročí pobočky NADĚJE v Nedašově byl vydán almanach jako vyjádření vděčnosti za působení organizace v tomto regionu.


Více...
 
Vyšla kniha o NADĚJI v Nedašově

Ke třicátému výročí pobočky NADĚJE v Nedašově byl vydán almanach jako vyjádření vděčnosti za působení organizace v tomto regionu. NADĚJE v současnosti působí ve většině krajů České republiky a patří mezi největší nestátní neziskové organizace poskytující sociální služby. Pobočka v Nedašově existuje od roku 1991. Provozujeme zde Domov pokojného stáří a jsme významným místním zaměstnavatelem.

Almanach s názvem „30 TVÁŘÍ NADĚJE“ shromažďuje třicet ohlédnutí za třiceti roky organizace v Nedašově a nabízí příspěvky od různých osobností a také od klientů domova. V prvním oddíle se dozvíme o dějinách domova od Aleše Naňáka, následuje příspěvek od prvního porevolučního českého premiéra Petra Pitharta, od spoluzakladatele naší organizace Ilji Hradeckého, o své cestě od starosty k řediteli píše František Švach, svou zkušenost nám popsala vdova po Josefu Luxovi paní Věra Luxová , ústřední ředitel NADĚJE Jan Vaněček, budovatelka naší pobočky Eva Ludvíčková a náš významný dobrodinec Tomáš Lyžbicki. V dalším oddíle následují velmi silné příběhy našich klientů a také spolupracovníků. 

Do závěrečného oddílu nám přispěli senátor Jiří Čunek, historik Tomáš Petráček, odborník na etiku Jan Czudek, biblista Stanislav Pacner, misionář a bývalý farář v Nedašově Marek Kurzyński a arcibiskup a nový primas český Jan Graubner.

Kniha vyšla v nákladu 550 kusů. Jejím prostřednictvím chceme vyjádřit poděkování za roky krásného přijetí a spolupráce v tomto regionu. Za tu dobu se u nás vystřídalo více než pět set klientů a stovky zaměstnanců. Naše práce a služba se dotkla velkého množství osob a jejich příbuzných.

Rozhodli jsme se, že knihu jako poděkování věnujeme rodinám v Nedašově. Je pro nás také projevem radosti z charitativního a misijního díla, které náš domov koná. Velmi si vážíme i šíření dobré pověsti o nás a také přátelských vztahů.

Pokud se vám tento almanach dostane do rukou, přijměte ho jako vyjádření naděje, kterou všichni potřebujeme. Také si budeme velmi vážit, pokud nás budete podporovat v našich rozvojových záměrech. Pokud byste zvažovali zaslat nám příspěvek, prosíme, uvádějte u účtu 1404139329/0800 variabilní symbol 161. Pokud chcete almanach získat do osobního vlastnictví, můžete se pro něj u nás stavit po telefonické domluvě.

Petr Žůrek, ředitel pobočky

 

 


Méně...
 
Nemusíme omezit provoz ordinace pro lidi bez domova

Nemusíme omezit provoz ordinace pro lidi bez domova

31.05.22 | Praha

Provoz ordinace pro lidi bez domova je pro tento rok zachráněn. Díky našim skvělým dárcům a významné podpoře Nadace ČEZ ve výši 500 000 Kč můžeme zajistit stejný rozsah zdravotní péče jako doposud.


Více...
 
Nemusíme omezit provoz ordinace pro lidi bez domova

Provoz ordinace pro lidi bez domova je pro tento rok zachráněn.

 

Díky našim skvělým dárcům a významné podpoře Nadace ČEZ ve výši 500 000 Kč můžeme zajistit stejný rozsah zdravotní péče jako doposud.

 

Ordinaci praktického lékaře pro lidi bez domova jsme zřídili přímo v prostorách denního centra již v roce 1994. Do minulého roku se v Praze jednalo o jedinou takovou specializovanou zdravotní službu. Od té doby se nám vždy podařilo její provoz pro potřebné lidi v nouzi zajistit za přispění Ministerstva zdravotnictví, Magistrátu hl. města Prahy a z úhrad zdravotních pojišťoven. Letos jsme podporu od ministerstva zdravotnictví nedostali.

 

V roce 2021 jsme v naší ordinaci pomohli celkem 1 478 lidem a denně ošetřili 24 pacientů. Zajištění dostupné zdravotní péče pro lidi bez domova považujeme za nezbytné, protože je to nezastupitelná složka v systému pomoci pro lidi bez domova a jeden z efektivních nástrojů k řešení bezdomovectví v Praze.

 

Děkujeme Nadaci ČEZ za podporu zdravotní péče pro lidi bez domova.


Méně...
 
Azylový dům v Radotíně slaví devatenácté výročí

Azylový dům v Radotíně slaví devatenácté výročí

30.05.22 | Praha

Letos v květnu slaví devatenácté výročí také náš azylový dům pro muže v Radotíně. Azylový dům může využít až 25 mužů v dospělém věku, přicházejí k nám mladí muži i starší pánové.


Více...
 
Azylový dům v Radotíně slaví devatenácté výročí

Letos v květnu slaví devatenácté výročí také náš azylový dům pro muže v Radotíně.

 

Azylový dům může využít až 25 mužů v dospělém věku, přicházejí k nám mladí muži i starší pánové. Celkem má náš domeček 7 pokojů, sociální zázemí, kuchyňku a kulturní místnost. Domek na okraji Prahy se pyšní svojí krásnou velkou zahradou, kterou ubytovaní pánové využívají k posezení nebo třeba opékání špekáčků. I když je azyl situován na okraj Prahy, do centra se dá dostat autobusem či vlakem za 15 minut. Mladší muži vyhledávají okraj Prahy, aby unikli před centrem velkoměsta, které láká k neřestem, naopak starší pánové zde nacházejí klid a pohodu. Muži bez domova vyhledávají útočiště z různých důvodů, ať už kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu či závislostem, které vedou ke ztrátě práce a stálého bydlení.

 

Tito lidé bez domova mají během ročního pobytu možnost stabilizovat se ve svojí situaci a začít na sobě pracovat. K tomu mohou využít odborné sociální poradenství. Přicházejí s různými nešťastnými životními příběhy, proto jsme rádi, když jim můžeme pomoci a často být přítomni šťastnému konci.

 

Jeden příklad za všechny je pan Karel, jehož příběh jsme sdíleli v prosinci. Pan Karel si i přes dlouhodobou ztrátu domova kvůli závislosti na alkoholu a špatnému zdravotnímu stavu dokázal najít pomoc, zbavit se závislosti a dluhů, najít si práci a stálé bydlení. Doufáme a budeme si přát, abychom i nadále byli svědky jen šťastných konců.

 

V minulém roce využilo pobyt v azylovém domě 60 mužů bez domova, z nichž 22 % si dokázalo zajistit následné bydlení. 21 % mužů bylo ve věku 65 let a více. Nejstaršímu ubytovanému pánovi je 80 let.

 

Text a foto: Kristina Černická Hájková, sociální pracovnice azylového domu

 




Méně...