Archiv zpráv

Úvod  Pobočky  Ústředí NADĚJE  Obecné  Archiv zpráv
 
Jak se žije v naší lovosické pobočce

Jak se žije v naší lovosické pobočce

15.07.22 | Lovosice

NADĚJE provozuje pobočku v Lovosicích od roku 2013. Jejími dvěma tamějšími službami – nízkoprahovým denním centrem a noclehárnou pro muže – od té doby prošlo 242 klientů.


Více...
 
Jak se žije v naší lovosické pobočce

NADĚJE provozuje pobočku v Lovosicích od roku 2013. Jejími dvěma tamějšími službami – nízkoprahovým denním centrem a noclehárnou pro muže – od té doby prošlo 242 klientů.

 

Nízkoprahové denní centrum poskytuje služby mužům a ženám od 18 let. Centrum plní funkci místa prvního kontaktu, nabízí uspokojení základních životních potřeb a následně zajišťuje a zprostředkovává činnosti podporující stabilizaci člověka a jeho návrat k běžnému způsobu života.

 

Denní centrum je otevřeno ve všední dny. Okamžitá kapacita je patnáct osob. Klientům nabízíme základní sociální poradenství, potravinovou pomoc, možnost hygieny a ošacení. K dispozici je malá kuchyň, ve které každý den pro klienty vaříme teplý oběd. Kolegyně jsou velice šikovné a dokáží připravit kvalitní stravu i z mála ingrediencí, což naši klienti velmi oceňují.

 

Noclehárnu užívají muži od 18 let do 80 let. Její kapacita je 10 lůžek a funguje každý den. V případě mrazů zřizujeme tzv. „krizové židle“, kdy je možné využívat prostory k přečkání noci v teple. Vzhledem k tomu, že obě naše služby na sebe navazují a jsou poskytovány v propojeném prostoru, většina klientů noclehárny dochází také do denního centra.

 

Kdo někdy pracoval s cílovou skupinou lidí bez domova, ví, že za úspěch lze mnohdy považovat i prosté a základní věci, které bere běžný člověk jako úplnou samozřejmost. Proto jsme vždy potěšeni, když se podaří pomocí intervencí klientů dosáhnout cílů ve stabilizaci, zlepšení hygienických návyků či zdravotního stavu nebo vyřízení dokladů. S klienty řešíme také zaměstnání, bydlení (zajištění ubytovny nebo azylového domu), jednání s úřady (evidence na úřadu práce, doklady, průkazy pojištěnce, komunikace s probační a mediační službou, OSSZ), dluhovou problematiku nebo objednání k lékaři.

 

Z poslední doby můžeme uvést pár konkrétních příkladů dobré praxe. Pan Miroslav se ocitl bez přístřeší poté, co mu zemřela matka a on se musel odstěhovat z bytu, který vlastnil. V denním centru využíval hlavně možnost sociálního poradenství, stravy, potravinové pomoci a hygienického servisu. Ve spolupráci s úřadem práce se nám podařilo klienta rychle zaevidovat mezi uchazeče o zaměstnání a následně vyřídit dávky hmotné nouze. Mezitím si pan Miroslav našel přivýdělek. Následně si sehnal karavan, který umístil na pronajatém pozemku, a také obdržel pracovní smlouvu. Naše služby již nadále nepotřeboval.

 

Pan Vladimír byl naším klientem téměř dva roky. Přišel k nám ve chvíli, kdy mu byla exekučně zabavena maringotka, ve které bydlel. Do denního centra nedocházel tak často, ale noclehárnu využíval pravidelně. I přes omezené zázemí si byl schopen najít zaměstnaní na směny. Díky tomu platil své závazky, hradil si vše potřebné pro život a po čase si dokonce našel své vlastní bydlení.

 

Párkrát do roka nás také navštíví bývalý klient pan Pavel. Pan Pavel se po několika letech na ulici a silné závislosti na alkoholu dokázal vrátit do běžného života. Dnes bydlí v pronajatém bytě, pracuje již dlouhodobě ve stavební firmě, je v pravidelném kontaktu se svými dětmi a podařilo se mu uhradit všechny své dluhy. Pan Pavel je inspirací pro ostatní klienty.

 

Během covidových opatření jsme se snažili provoz zachovat ve stávající podobě, ale k některým omezením došlo. Doba pobytu pro klienty v denním centru byla zkrácena a nošení roušek bylo často výzvou hlavně pro pracovníky, kteří museli klienty opakovaně upozorňovat na toto nařízení. Jinak jsme „covidovou dobu“ zvládli poměrně bez problémů.

 

Prostory Střediska se snažíme postupně rekonstruovat. V loňském roce se podařilo položit novou dlažbu do denních místností a ve služebně pro zaměstnance. Naše pobočka úspěšně spolupracuje s Úřadem práce Lovosice, sociálním odborem města, Terénním programem Kontaktního centra Litoměřice a Charitou Lovosice.


Méně...
 
Podpora z jarního kola programu Vy rozhodujete, my pomáháme nese ovoce

Podpora z jarního kola programu Vy rozhodujete, my pomáháme nese ovoce

13.07.22 | Praha

Terasa azylového domu pro ženy se už krásně zelená a sklízí se první úroda.


Více...
 
Podpora z jarního kola programu Vy rozhodujete, my pomáháme nese ovoce

Terasa azylového domu pro ženy se už krásně zelená a sklízí se první úroda. Nedávno jsme vám ukazovali nové vyvýšené záhony, do kterých obyvatelky azylového domu zasely zeleninu a další rostliny. O záhonky se tak dobře starají, že si již užívají plodů své práce.

 

Projekt je podpořen NROS - Nadace rozvoje občanské společnosti z programu Vy rozhodujete, my pomáháme.


Srdečně děkujeme!

 

 

 


Méně...
 
Pomozte lidem bez domova s novým začátkem

Pomozte lidem bez domova s novým začátkem

Na nákupu v Tesco je podpořte svým žetonem

12.07.22 | Praha

V tomto týdnu začalo hlasování v prodejnách Tesco v rámci programu Vy rozhodujete, my pomáháme. 


Více...
 
Pomozte lidem bez domova s novým začátkem

V tomto týdnu začalo hlasování v prodejnách Tesco v rámci programu Vy rozhodujete, my pomáháme. Nákupem v určitých obchodech Tesco Česko můžete do 7. srpna podpořit lidi, kteří se dokázali zvednout ze života na ulici a s pomocí našich sociálních pracovníků získat k užívání tréninkový byt. Za každý nákup získáte žeton, kterým můžete hlasovat právě pro náš projekt "Nový začátek pro lidi bez domova".

 

A jak tím lidem, kteří žijí v tréninkových bytech, pomůžete? Pokud získáme pro náš projekt nejvíc hlasů, budeme moci zakoupit lednice a pračky, které poskytneme do těchto bytů potřebným lidem.

 

Hlasovací žeton za nákup obdržíte v těchto prodejnách v Praze:

Hypermarket Tesco Nový Smíchov

Tesco Expres Arbesovo náměstí

Tesco Expres Svobodova


Děkujeme vám za podporu!

 


Méně...
 
Vernisáž v Nedašově

Vernisáž v Nedašově

11.07.22 | Nedašov

NADĚJE v Nedašově vás zve na výstavu výtvarných děl do Obecního domu Nedašov.


Více...
 
Vernisáž v Nedašově

NADĚJE v Nedašově vás zve na výstavu výtvarných děl do Obecního domu Nedašov. V pátek 8. července jsme na slavnostní vernisáži přivítali naše milé hosty, amatérskou malířku Jiřinu Lhotskou, Františka Mikše a Antonína Naňáka z našeho Domova pokojného stáří, kteří společně vystavují svá díla. Na začátku naší spolupráce je projekt Českého rozhlasu „Ježíškova vnoučata“, díky kterému Jiřina Lhotská věnovala našemu klientovi Františkovi malířská plátna. Na ochutnávku výstavy se můžete podívat ve fotogalerii, na výsledek se přijďte raději podívat osobně, a to denně až do 20. července 2022.


Méně...
 
NADĚJE Praha hledá ekonomku / ekonoma a další profese

NADĚJE Praha hledá ekonomku / ekonoma a další profese

08.07.22 | Praha

Vyhlížíme nové kolegyně a kolegy.


Více...
 
NADĚJE Praha hledá ekonomku / ekonoma a další profese

Vyhlížíme nové kolegyně a kolegy.

V pražské pobočce NADĚJE máme nyní volných spoustu zajímavých pracovních pozic.

 

Ekonomka/ekonom oblasti Praha

https://nadeje.cz/.../dokum.../2022_Inzerat%20web_ekonom.pdf

Pracovníci v přímé péči s lidmi bez domova

https://nadeje.cz/_/volnaMista/index?pobocka=4

 

Zaujala vás některá z pracovních příležitostí? Pošlete e-mailem aktuální životopis a motivační dopis naší personalistce petra.svobodova@nadeje.cz.

 

Těšíme se na vás a děkujeme za sdílení.

 

Foto: Hynek Alt


Méně...
 
Záchrana 40 lůžek pro muže bez domova

Záchrana 40 lůžek pro muže bez domova

jako světlo na konci tunelu

07.07.22 | Praha

Děkujeme za 55 050 Kč, které jste darovali během necelých 3 týdnů


Více...
 
Záchrana 40 lůžek pro muže bez domova

Děkujeme za 55 050 Kč, které jste darovali během necelých 3 týdnů na projekt Zachraňte střechu nad hlavou pro 40 lidí bez domova.


I vaší zásluhou jsme Humanitární ubytování v Michli za krátkou dobu proměnili v noclehárnu a denní centrum pro muže. Zachránili jsme tak 40 lůžek pro lidi bez domova, která by jinak ze dne na den přestala existovat.


Méně...