Archiv zpráv

Úvod  Pobočky  Ústředí NADĚJE  Obecné  Archiv zpráv
 

Kde budou bydlet lidé z humanitárních hotelů?

Otevřený dopis radním a primátorovi hlavního města Prahy

23.05.22 | Praha

Společně s kolegy z Armády spásy a Jako doma zveřejňujeme otevřený dopis radním hlavního města Prahy a primátorovi Zdeňku Hřibovi. Někteří klienti z humanitárních hotelů nemají od 30. července 2022 zajištěné stabilní bydlení.


Více...
 

Společně s kolegy z Armády spásy a Jako doma zveřejňujeme otevřený dopis radním hlavního města Prahy a primátorovi Zdeňku Hřibovi. Někteří klienti z humanitárních hotelů nemají od 30. července 2022 zajištěné stabilní bydlení. Věříme, že právo na důstojný život má každý náš klient a každá naše klientka, a doufáme, že se podaří najít vhodné řešení.

 

 

Vážení a vážené radní hlavního města Prahy, vážený pane primátore,

 

oslovujeme vás v tomto otevřeném dopise jako zástupci neziskových organizací pracujících s lidmi bez přístřeší na území hlavního města Prahy. V posledních dvou letech jsme s městem navázali spolupráci na provozu humanitárních hostelů, které byly nabídnuté lidem bez přístřeší jako možnost ochrany sebe a okolí před onemocněním COVID-19.

 

Tato spolupráce byla pro mnoho lidí v sociální tísni velmi prospěšná, desítkám ubytovaných se podařilo najít si standardní bydlení, se stovkami našich klientů a klientek jsme úspěšně spolupracovali na zařízení občanských průkazů, zdravotní péči, pohovorům k zaměstnání, začlenění do sociálního systému či obnovování rodinných vazeb.

 

V tuto chvíli jsme ale v situaci, kdy nezanedbatelné části lidí, se kterými na humanitárních hostelech spolupracujeme, hrozí návrat na ulici a všechna rizika s ním spojená.

 

Skupina lidí, kterých se to týká, je velmi široká. Spolupracujeme s lidmi v důchodovém věku, s lidmi s diagnostikovanými i nediagnostikovanými duševními onemocněními, s lidmi s fyzickými handicapy, s příslušníky národnostních, etnických, sexuálních i genderových menšin.

 

Městské ubytovny, kterými se město chystá přirozené potřeby těchto lidí sanovat, jsou kapacitně zcela nedostatečné, a navíc je to jen dočasné řešení. Z dlouhodobé zkušenosti s ukončováním bezdomovectví víme, že jeho řešením je podpora dostupného, plnohodnotného bydlení s nabídkou podpory sociální služby.

 

V tomto kontextu je důležité zmínit, že si vážíme práce, kterou v tomto ohledu město udělalo v uplynulých čtyřech letech. Řadě našich klientů a klientek byla nabídnuta šance využití městského bytu ke stabilizaci své situace a naprostá většina z nich tuto šanci využila. Je zároveň pochopitelné, že MHMP nedisponuje v tuto chvíli dostatečnou kapacitou vlastních městských bytů, které by mohl použít k systematickému ukončení bezdomovectví. Městské ubytovny proto mohou být dobrou dočasnou záplatou. Ne však ve chvíli, kdy desítkám lidí v humanitárních hostelech nebude nabídnuta možnost je využít z kapacitních důvodů.

 

Připomínáme v tomto ohledu usnesení Rady hlavního města Prahy č. 1131 ze dne 17.5.2021, kdy byli obyvatelé humanitárních hostelů označeni za nejzranitelnější lidi bez domova a součástí plánu řešení jejich situace bylo například nalezení minimálně sta míst na městských ubytovnách, stejně jako řada dalších nástrojů řešení jejich situace. Ve výsledku byla lidem z humanitárních hostelů nabídnuta nižší kapacita, než byla avizována, dohromady odhadujeme množství akutně ohrožených lidí na humanitárních hostelech okolo šedesáti.

 

Návrat těchto lidí na ulici může znamenat značné ohrožení jejich zdravotního stavu, u některých z nich i života. Také tím bude mimo jiné do značné míry znehodnocena hodnota sociálního poradenství, která byla těmto lidem v uplynulých měsících a letech poskytnuta. Naše práce umožnila ubytovaným vyřešit mnoho svých problémů, ale potřebujeme podporu města v oblasti zajištění bydlení a sociální služby od července 2022.

 

Žádáme Vás proto o spolupráci na zajištění dostatečné kapacity ubytování a sociální služby pro všechny ubytované na humanitárních hostelech, kteří budou tuto pomoc potřebovat.

 

Dne 23. 5. 2022 v Praze

 

 

Armáda Spásy v ČR, z.s. – Tým hostelwork

 

NADĚJE – Tým hotelu Harfa

 

Jako Doma – Homelike, o.p.s. – Tým hotelu Neklanova 

 

 

Kontakt pro média: ubytovani@jakodoma.org, 774 855 546


Méně...
 
Zlínský Kabelkový VELEtrh je za námi

Zlínský Kabelkový VELEtrh je za námi

Jak proběhla akce, na které jde móda ruku v ruce s pomocí?

18.05.22 | Zlín

V pondělí 16. května ovládly kabelky a milovnice módy foyer Městského divadla Zlín. V prvních dvaceti minutách zmizela polovina kabelek a u pokladen se tvořily řady žen s plnými náručemi a úsměvy na tvářích. Jaký byl letošní ročník Kabelkového VELEtrhu?


Více...
 
Zlínský Kabelkový VELEtrh je za námi

V pondělí 16. května ovládly kabelky a milovnice módy foyer Městského divadla Zlín. V prvních dvaceti minutách zmizela polovina kabelek a u pokladen se tvořily řady žen s plnými náručemi a úsměvy na tvářích. Jaký byl letošní ročník Kabelkového VELEtrhu?

 

Budovou divadla se nesla vůně kávy, a to díky stánku Coffee Expressu, který nám letos pomohl vytvořit pohodovou atmosféru během zběsilého honu za kabelkami.

 

Módní kousky jsme měli již podruhé v řadě roztříděné podle barev. Samostatný stánek měly peněženky od firmy Lagen.

 

Akce se vydařila na jedničku a díky poctivé přípravě a pomoci mnohých jsme se dostali ke krásnému výtěžku v hodnotě téměř 40 000 Kč.

 

Chceme poděkovat všem, kteří se na přípravě oblíbené benefiční akce podíleli. Děkujeme sběrným místům, která obětovala své skladovací prostory a sbírala s námi: Květiny Halka Adamová, 14|15 Baťův Institut, Městská knihovna ve Slušovicích, Kožená galanterie LUKA, Family Point Zlín, Krajská hygienická stanice Zlínského kraje, KNTB a.s. Také děkujeme zapojeným školám a školkám: ZŠ Kvítková Zlín, Orbis, Mateřská škola,Střední škola pedagogická a sociální Zlín,Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Zlín

 

Děkujeme i zlínské firmě Blaire.cz za darování nových stylových kabelek a firmě Lagen za krásné nové peněženky.

 

Mockrát děkujeme Městské divadlo Zlín, že jste nám opět propůjčili své příjemné prostory divadelního foyer.

 

Děkujeme všem kolegům, pomocníkům, kteří se podíleli na organizaci "dne D". A děkujeme všem, kteří přišli a nakoupili nebo si vydražili kabelku v aukci. Těšíme se na další ročník!

 

A kdo nestihl přijít do divadla, ale rád by nás ještě v rámci Kabelkového VELEtrhu podpořil, může si ještě tento týden zakoupit virtuální kabelku. Jak? Pošlete libovolnou částku na ČÚ 1400880339/0300 a do poznámky uveďte "VIRTUÁLNÍ KABELKA".


Méně...
 
Slavíme čtvrt století terénního programu

Slavíme čtvrt století terénního programu

16.05.22 | Praha

V květnu si připomínáme další krásné výročí, a to čtvrt století fungování našeho terénního programu jako samostatné sociální služby.


Více...
 
Slavíme čtvrt století terénního programu

V květnu si připomínáme další krásné výročí, a to čtvrt století fungování našeho terénního programu jako samostatné sociální služby.

 

Za tuto dobu se v našem týmu vystřídala řada pracovníků a pracovnic, kteří měli srdce na správném místě, věděli proč a pro koho nabízenou pomoc a podporu poskytují. Za tuto dobu jsme se setkali se stovkami smutných příběhů a tíživých situací – vždy jsme se však snažili být potřebným lidem na blízku a co možná nejlépe jim poskytnout adekvátní pomoc, radu, naši blízkost. Zároveň jsme však zažili spoustu krásných a neopakovatelných chvil, v některých případech až zázraků! Je neuvěřitelné, jak ten čas letí. Náš terénní program zůstává a nadále se bude snažit podporovat potřebné lidi bez domova.

 

Všem současným i bývalým kolegům a kolegyním mnohokrát děkuji, lidem bez domova přeji mnoho sil, odhodlání a energie s cílem brzkého návratu zpět do „svého“ bydlení.

 

Text a foto: Aleš Strnad, vedoucí terénního programu


Méně...
 
Dnes slavíme Mezinárodní den sester

Dnes slavíme Mezinárodní den sester

12.05.22 | Praha

12. května si připomínáme Mezinárodní den ošetřovatelek a zdravotních sester. Od roku 1965 je tento svátek zasvěcen vzpomínce na zakladatelku našeho oboru Florence Nightingale


Více...
 
Dnes slavíme Mezinárodní den sester

12. května si připomínáme Mezinárodní den ošetřovatelek a zdravotních sester. Od roku 1965 je tento svátek zasvěcen vzpomínce na zakladatelku našeho oboru Florence Nightingale (12. 5. 1820 - 13. 8. 1910), anglickou ošetřovatelku a zakladatelku první zdravotnické školy v Anglii. Vytvořila základy ošetřovatelského modelu a principy péče o pacienty, které platí dodnes.

 

Naše ordinace praktika, zubaře a gynekologa pomáhá lidem bez domova bezplatnou péčí lékařů, nicméně bez každodenní obětavé práce a empatie zdravotních sester vůčk k pacientům by nebyl provoz ordinací vůbec myslitelný. Jde o psychicky náročnou práci, kterou nevydrží každý. Každá sestra si musí najít vztah k dané skupině lidí. V ordinaci máme nyní na této pozici čerstvou posilu, zdravotní sestřičku, která cílovou skupinu velmi rychle vzala za svou. Doufám, že jí počáteční zápal a nadšení vydrží i do budoucna. 

 

Jako vedoucí ordinací jsem hrdá na náš zdravotnický tým lékařů a sester, srdcařů, kteří s našimi pacienty umí pracovat, a nelehká práce je baví. Děkuji všem za skvělou službu, kterou odvádí.

 

Jarmila Urbani, vedoucí ordinace


Méně...
 
Nedostupnost stomatologické péče pro lidi ohrožené chudobou

Nedostupnost stomatologické péče pro lidi ohrožené chudobou

Článek Seznam Zpráv

10.05.22 | Praha

V článku pro Seznam Zprávy říká náš oblastní ředitel Dan Svoboda: "I v případech, kdy mají platné zdravotní pojištění, je stomatologická péče pro ně finančně nedostupná


Více...
 
Nedostupnost stomatologické péče pro lidi ohrožené chudobou

V článku pro Seznam Zprávy říká náš oblastní ředitel Dan Svoboda: "I v případech, kdy mají platné zdravotní pojištění, je stomatologická péče pro ně finančně nedostupná – jde o různé vstupní poplatky, nehrazené výkony a materiály od zdravotních pojišťoven. Jako pacienti nejsou lidé bez domova pro lékaře z pochopitelných důvodů atraktivní.“

 

V rozhovoru zmiňuje i naši stomatologickou ordinaci pro lidi bez domova. Celý článek o nedostupnosti stomatologické péče pro lidi ohrožené chudobou si můžete přečíst zde.


Méně...
 
Lidé bez domova pomáhají uklízet ulice

Lidé bez domova pomáhají uklízet ulice

09.05.22 | Praha

Už 14 let můžeme díky spolupráci s Městkou částí Praha 1 umožnit lidem bez domova legální finanční příjem, a to prostřednictvím projektu Úklid ulic a veřejných prostranství právě v této městské části.


Více...
 
Lidé bez domova pomáhají uklízet ulice

Už 14 let můžeme díky spolupráci s Městkou částí Praha 1 umožnit lidem bez domova legální finanční příjem, a to prostřednictvím projektu Úklid ulic a veřejných prostranství právě v této městské části. Lidé bez domova si tak mohou vydělat peníze na správní poplatky spojené s vydáním občanského průkazu nebo rejstříku trestů, na cesty na úřady, na léky a jiné nezbytné výdaje. V loňském roce jsme takto pomohli 323 lidem.

 

I díky tomuto projektu se daří vyvracet mýtus, že lidé bez domova nechtějí pracovat - chtějí, a to dokonce tak, že naše kapacitní možnosti převyšuje jejich zájem o zařazení do projektu. Doufáme, že projekt bude i nadále pokračovat, a my tak budeme moci efektivněji řešit sociální situaci lidí bez domova.

 

Gábina Podzemská, vedoucí denního centra U Bulhara


Méně...