Písek

 
 

Bez obav spolu - BOS

Rozšiřování povědomí - rozumová výchova

Rozšiřování povědomí - rozumová výchova

22.04.19

Rozumová výchova rozvíjí poznávací procesy, paměť, pozornost, přibližuje dětem časové pojmy, přírodu, dopravní prostředky, .................


Více...
 
Rozšiřování povědomí - rozumová výchova

Rozumová výchova rozvíjí poznávací procesy, paměť, pozornost, přibližuje dětem časové pojmy, přírodu, dopravní prostředky, ................. Při rozšiřování povědomí se s dětmi zaměřujeme na procvičování paměti, verbálních schopností, prostorové a plošné představivost, postřehu a rychlosti myšlení, práce s písmeny,  pracujeme s informacemi v rámci práce s encyklopediemi a knihami. Rozvíjíme soulad s přírodou a znalosti o ní,  kontakt se zvířaty. Oblast intelektu prakticky rozvíjíme a procvičujeme.


Méně...
 
Sportujeme, cvičíme, tančíme

Sportujeme, cvičíme, tančíme

22.04.19

Zvládnutí hrubé motoriky má velký význam pro rozvoj dítěte. Dovednosti pomohou dítěti získat sebedůvěru, zdokonalit koordinaci pohybů a prohloubit samostatnost. Aktivní pohyb podněcuje tělesný vývoj. Hrubá motorika zahrnuje hrubé pohyby, jejich koordinaci, celkovou pohyblivost a obratnost. Určitá neobratnost, ovlivňuje výkony dítěte v různých oblastech (sebeobsluha, hra, práce).


Více...
 
Sportujeme, cvičíme, tančíme

 

Zvládnutí hrubé motoriky má velký význam pro rozvoj dítěte. Dovednosti pomohou dítěti získat sebedůvěru, zdokonalit koordinaci pohybů a prohloubit samostatnost. Aktivní pohyb podněcuje tělesný vývoj. Hrubá motorika zahrnuje hrubé pohyby, jejich koordinaci, celkovou pohyblivost a obratnost. Určitá neobratnost, ovlivňuje výkony dítěte v různých oblastech (sebeobsluha, hra, práce). Hrubé motorické dovednosti zahrnují velkou skupinu svalů zodpovědných za činnosti jako je chůze, běh, skákání, hopsání a jízdu na kole. Hrubá motorika se rozvíjí především v raném věku, v předškolním věku se již jen vylepšuje.

Pro děti v předškolním věku je důležité procvičování celkové koordinace pohybů a rovnováhy (tříkolka, koloběžka, kolo, houpačky, prolézačky, balanční prvky). S dětmi předškolních klubů podporujeme také zpevnění a uvolnění celého těla, plazení, lezení, držení rovnováhy, běhání, různé skákání po jedné noze, přes švihadlo. Na pozemcích předškolních klubů máme herní prvky, které podporují rozvoj hrubé motoriky, půjčujeme dětem odstrkovadla, kola, koloběžky, navštěvujeme blízká dětská hřiště s balančními prvky, docházíme do dětské herny Pilařiště a také na pohybové lekce s tanečními prvky.


Méně...
 
Každý měsíc do knihovny

Každý měsíc do knihovny

22.04.19

Děti předškolních klubů nadále navštěvují dětské oddělení knihovny jednou měsíčně, zpravidla poslední středu. Děti si v knihovně opakují probírané  básničky s ukazováním, klasické pohádky nad knížkami, upevňují matematické pojmy a porovnávají velikost apod.


Více...
 
Každý měsíc do knihovny

 

Děti předškolních klubů nadále navštěvují dětské oddělení knihovny jednou měsíčně, zpravidla poslední středu. Děti si v knihovně opakují probírané  básničky s ukazováním, klasické pohádky nad knížkami, upevňují matematické pojmy a porovnávají velikost apod. Probíhá i vyprávění a dramatizace pohádek s rekvizitami. V knihovně nechybí ani různé pohybové aktivity spojené s upevněním znalostí pohádky a dalších předem sjednaných témat z našich tradic či důležitých dnů kalendáře.    


Méně...
 
V Rodičovských klubech

V Rodičovských klubech

22.04.19

V Rodičovských klubech seznamujeme  rodiče s akcemi pro děti i rodiče na následující  měsíce. Děti se s lektorkami např. podívají na různé interaktivní výstavy a Pilařiště ve Sladovně, navštěvují programy pro děti v Prácheňském muzeu, dochází jednou měsíčně do dětského oddělení Městské knihovny.


Více...
 
V Rodičovských klubech

 

V Rodičovských klubech seznamujeme  rodiče s akcemi pro děti i rodiče na následující  měsíce. Děti se s lektorkami např. podívají na různé interaktivní výstavy a Pilařiště ve Sladovně, navštěvují programy pro děti v Prácheňském muzeu, dochází jednou měsíčně do dětského oddělení Městské knihovny. Také konzultujeme výuku ve třídách, pokroky, dovednosti a sjednocujeme domácí přípravu dětí v rodinách. Nechybí společné tvoření pomůcek k domácí výuce maminek a dětí. Probíhají názorné ukázky práce s vytvořenou pomůckou.  Úkolem lektorek klubů je vymyslet a pomoci vytvořit takovou pomůcku, aby byla využitelná pro nácvik více dovedností.  Např. k počítání, určování barev, tvarů, částí těla apod.


Méně...
 
Předmatematické činnosti s dětmi v předškolních klubech

Předmatematické činnosti s dětmi v předškolních klubech

22.04.19

Děti se v předškolních klubech připravují na osvojování matematického učiva. Vytváří si předpoklady formou hry a na ně navazují v první třídě. Při rozvoji početních dovedností volíme činnosti, které jsou přiměřené věku dítěte.


Více...
 
Předmatematické činnosti s dětmi v předškolních klubech

 

Děti se v předškolních klubech připravují na osvojování matematického učiva. Vytváří si předpoklady formou hry a na ně navazují v první třídě. Při rozvoji početních dovedností volíme činnosti, které jsou přiměřené věku dítěte. K pochopení a upevnění pojmů pomáhají pohádky s určitým počtem či pořadím postav, říkanky s počtem, pracujeme s prsty na rukou, děti se během dne různě počítají.  

Věnujeme rozvoji matematických představ pozornost.  Dítě, které umí číselnou řadu vyjmenovat

jako básničku, ještě neumí počítat!  Počet  „moc“ není určující. Děti učíme podle věku postupně označovat větší počet prvků a v šesti letech by měly být schopny určit počet předmětů až do deseti.

Děti např. třídí předměty podle tvaru, barvy, materiálu, učí se geometrické tvary, vyhledávají společné znaky skuoin, hledají stejné či odlišné, označují pořadí,  rozlišují počet a porovnávají množství - méně, více.


Méně...
 
Malujeme, tvoříme, vyrábíme

Malujeme, tvoříme, vyrábíme

22.04.19

Dětská fantazie není ničím spoutána, každé dítě je malý tvůrce. Velmi málo dětí samo od sebe dokáže svou tvořivost ukázat. Díky podpoře lektorek se může tvořivost u dětí v našich předškolních klubech naplno projevit.


Více...
 
Malujeme, tvoříme, vyrábíme

 

Dětská fantazie není ničím spoutána, každé dítě je malý tvůrce. Velmi málo dětí samo od sebe dokáže svou tvořivost ukázat. Díky podpoře lektorek se může tvořivost u dětí v našich předškolních klubech naplno projevit. Pracujeme na motivy probíraných pohádek, s přírodními materiály, využíváme snadno dostupné další materiály. Činnosti rozvíjí dětskou dovednost a představivost, obohacují děti citově a smyslově.


Méně...