Mladá Boleslav

 
 

Sbírka ošacení pro NAĎEJI

Sbírka ošacení pro NAĎEJI

01.04.21 | Mladá Boleslav

Dům dětí a mládeže, Pavilon uspořádal tradiční jarní sbírku ošacení pro NAĎEJI. 


Více...
 
Sbírka ošacení pro NAĎEJI

Dům dětí a mládeže, Pavilon uspořádal tradiční jarní sbírku ošacení pro NAĎEJI. Hojný výtěžek této dobročinné iniciativy jsme převzali dne 26. března. Staré a nepotřebné věci ještě poslouží lidem, kteří se ocitli v nouzi. DDM srdečně děkujeme za dlouhodobou podporu! 

 

Staré vyprané ošacení přijímáme celoročně. Pokud objevíte staré kalhoty, trika, boty, mikiny, svetry, bundy, spodní prádlo, které byste již vyhodili, ačkoliv jsou ještě funkční, neváhejte nás kontaktovat, nebo věci přímo zavézt do NADĚJE. Děkujeme. 


Méně...
 
Co je smyslem práce s bezdomovci?

Co je smyslem práce s bezdomovci?

08.03.21 | Mladá Boleslav

 

Mezi lidmi slovo bezdomovec doprovází spousta předsudků a mýtů. To je do určité míry přirozené.


Více...
 
Co je smyslem práce s bezdomovci?

 

Mezi lidmi slovo bezdomovec doprovází spousta předsudků a mýtů. To je do určité míry přirozené. Když se ale odmítavý přístup založený na nevědomosti objevuje i na úřadech, u lékařů a v jiných institucích, které mají sloužit všem, je to zlé. Je to neetické a neprofesionální.   

 

Kdo je bezdomovec? Je to člověk, který se z nějakého důvodu dostal do krize. Zda za svoji situaci může sám, nebo ne, nejde často poznat. Propad do sociálního vyloučení je většinou následkem souhry několika nepříznivých vlivů, označit za původce jenom nejviditelnější z nich je krátkozraké. I kdybychom nakonec nějak „spravedlivě“ došli k závěru, že bezdomovec si za svou nouzi může sám, je to legitimní důvod odmítnout mu pomoc?

 

Sociální propad může potkat každého z nás, ať už jsme schopni si to připustit, nebo ne. Když to řeknu názorně, i "škodovákovi" může vyhořet byt, rodina ho může opustit, mohou ho okrást, může onemocnět. Každému z nás se mohou přihodit věci, které nemáme moc zcela ovlivnit a které sami nezvládneme. Když člověk pomoc potřebuje, potřebuje ji bez ohledu na to, jak do tohoto bodu došel. Proto když lékař řekne, že nebere sociální případy, nebo když strategie magistrátu pro řešení bezdomovectví je vyhnat bezdomovce z města, je to hloupé a nelidské.

 

Bezdomovec nepije, nepohoršuje, nechová se asociálně se záměrem nám ostatním škodit. Nedělá to ani se záměrem být bezdomovcem. Nikdo nechce být bezdomovcem. Propad na sociální dno a na ulici zanechá na člověku nesmazatelné stopy. Člověk se změní. Pokud od bezdomovce uslyšíte, že mu život na ulici vyhovuje, není to skutečná spokojenost, je to adaptační strategie. Je to lehčí, než říct „o všechno jsem přišel a nikdo mi nepomůže“. Kdo to sám nezažil, těžko může soudit.

 

Jaká je úloha sociálních služeb pro bezdomovce? Z mnoha stran slyším názory, které se dají shrnout takto: „bezdomovci se mají zavřít do NADĚJE a tam je mají převychovat“. To je zcela zcestné. Sociální služby jsou výhradně službami a ne vězením nebo polepšovnou. Nabízíme pomoc člověku v tom, co on sám potřebuje. Nejčastěji to je potravinová pomoc, ošacení, sprcha, nocleh, poradenství. Vždy je to přijetí. Můžeme pomoct s návratem do běžné společnosti, pokud si to člověk přeje a má na to sílu. Nelze mu nic nutit, v této české, evropské zemi jsme všichni svobodní.

 

Nerozumím lidem, kterým jejich společenské postavení dává pocit, že mají právo se povyšovat a říkat druhým, jak mají žít. Jak to, že v naší „vyspělé společnosti“ se chováme jako ve středověku a rozdělujeme lidi na lepší a horší? Jak to, že v době nekonečného ekonomického růstu lidi nemají co jíst a nemají kde bydlet? Chceme dětinsky nadávat na bezdomovce, nebo raději budeme opravdu vyspělá společnost a budeme všichni držet spolu?

 

Tadeáš Hrabovský, vedoucí pobočky Mladá Boleslav


Méně...
 
Horké židle pro lidi v nouzi

Horké židle pro lidi v nouzi

10.02.21 | Mladá Boleslav

Nabízíme možnost přečkat mrazivou noc na denním centru na židlích.


Více...
 
Horké židle pro lidi v nouzi

Mrazivé a zasněžené počasí, které nás v posledních dnech obklopilo, může pro jednoho být romantickým a idylickým obrazem zimních radovánek. Pro druhého, kterého nepotkalo tolik štěstí, se může stát bojem o holý život. 

 

Kapacita noclehárny pro lidi bez domova je již několik zim v řadě přeplněná. Přistupujeme proto k nouzovému režimu, kdy lidem nabízíme možnost přečkat mrazivou noc na denním centru na židlích. Žádný luxus to není a k noclehu má tento pobyt daleko, ale lidi tak neumrznou.

 

Tento mimořádný režim zavádíme s nasazením našeho už tak omezeného personálu nad rámec zákonných povinností našich registrovaných sociálních služeb. Do budoucna budeme usilovat o rozšíření kapacity noclehárny a nebo zřízení návazných pobytových služeb, které v našem městě citelně chybí. 


Méně...
 
Předvánoční posezení s klienty

Předvánoční posezení s klienty

23.12.20 | Mladá Boleslav

Připravili jsme předvánoční setkání s našimi klienty. 


Více...
 
Předvánoční posezení s klienty

Jako každý rok jsme i letos dne 23. prosince připravili předvánoční setkání s našimi klienty. Vyslechli jsme si slovo o významu Vánoc a potom zazněla modlitba za nás všechny a za přečkání těchto těžkých časů. Díky štědrým sponzorům nakonec každý klient mohl dostat dárkový balíček. Děkujeme a všem přejeme klidné svátky a vše dobré do nového roku! 


Méně...
 
Sbírka potravin pro NADĚJI

Sbírka potravin pro NADĚJI

22.12.20 | Mladá Boleslav

Moc děkujeme panu Muchovi ze Smíšeného zboží Krpy. 


Více...
 
Sbírka potravin pro NADĚJI

Moc děkujeme panu Muchovi ze Smíšeného zboží Krpy za uspořádání potravinové sbírky pro klienty naší pobočky v Mladé Boleslavi. Množství vybraných potravin nás příjemně překvapilo. Děkujeme také všem zákazníkům, kteří do sbírky přispěli. Velmi si vážíme toho, že i v této nelehké době myslíte na druhé lidi a pomáháte jim. Díky vám můžeme našim klientům alespoň trochu zpříjemnit nadcházející vánoční svátky. 


Méně...
 
Sbírka ošacení pro NAĎEJI

Sbírka ošacení pro NAĎEJI

11.12.20 | Mladá Boleslav

Dům dětí a mládeže, Pavilon uspořádal podzimní sbírku ošacení. 


Více...
 
Sbírka ošacení pro NAĎEJI

Dům dětí a mládeže, Pavilon uspořádal již tradičně podzimní sbírku ošacení. Byla opět bohatá a do NAĎEJE jsme dovezli dvě plná auta věcí, které ještě poslouží potřebným lidem. Děkujeme za podporu! 


Méně...