Jablonec nad Nisou

 
 

Azylový dům se připravuje na Vánoce!

Azylový dům se připravuje na Vánoce!

20.12.23 | Jablonec nad Nisou

Vánoce patří určitě k největším


Více...
 
Azylový dům se připravuje na Vánoce!

Vánoce patří určitě k největším křesťanským svátkům a klienti azylového domu Za Plynárnou se na ně již dopředu připravují a těší. Přestože mají dočasné - tedy azylové ubytování, vyzdobují si své pokojíčky a společně se sociálními pracovníky, kteří tvoří jejich dočasnou rodinu pečou cukroví a chystají výzdobu.

Letos se sešlo zhruba 30 klientů, kteří u stolu na nízkoprahovém denním centru pekli cukroví a vyzdobili prostory vánoční dekorací, kterou sami vyrobili.

Hlavní vánoční slavnost pak proběhne v pátek 22. prosince, kdy se ve dvou etapách bude konat vánoční bohoslužba, slavnostní oběd, rozdávání dárků a to celé bude doprovázet zpěv koled a vánočních písní.


 

     T


Méně...
 
Velké poděkování všem dárcům!

Velké poděkování všem dárcům!

20.12.23 | Jablonec nad Nisou

Kolektiv terénního programu v Dlouhé ulici by


Více...
 
Velké poděkování všem dárcům!

Kolektiv terénního programu v Dlouhé ulici by chtěl poděkovat všem dárcům, kteří před vánočními svátky přinesli buď přímo na středisko nebo přes uspořádané sbírky ošacení, hračky a dárky, které v těchto dnech mohou pracovnice rozdávat rodičům, kteří díky tomu mohou připravit krásný Štědrý den pro své ratolesti.

Velké poděkování patří Městské knihovně v Jablonci nad Nisou, která uspořádala sbírku pro děti s názvem "Daruj srdcem", ve které se vybralo ošacení i hračky.

Další velký dík patří Domu dětí a mládeže Vikýř, který již poněkolikáté daroval středisku hračky a další věci, které udělají radost především těm nejmenším.

"Měly jsme obavu, že letos bude věcí málo", říká Lucie Kretschmerová - vedoucí terénního programu Naděje v Dlouhé ulici, "ale nakonec se nám toho sešlo tolik, že můžeme pomoci všude, kde je potřeba".

Dělá nám všem velikou radost, že za všemi dary můžeme vidět rozzářené a šťastné dětské tváře.

Všem dárcům ještě jednou děkujeme a přejeme krásné prožití vánočních svátků.

Kolektiv terénního programu Naděje Dlouhá.


Méně...
 
Horké židle v Domě Naděje opět otevřeny!

Horké židle v Domě Naděje opět otevřeny!

06.12.23 | Jablonec nad Nisou

Vzhledem k opravdu velkým


Více...
 
Horké židle v Domě Naděje opět otevřeny!

      Vzhledem k velkým mrazům jsme od počátku tohoto týdne opět otevřeli mimořádnou službu v podobě "horkých židlí" - tedy otevření nízkoprahového denního centra v azylovém Domě Naděje Za Plynárnou 13 na noc. Reagovali jsme tak na poměrně naplněnou kapacitu noclehárny i azylového domu a potřebu se ve velkých mrazech postarat o lidi bez domova.

     Jak vyplývá z názvu, Nízkoprahové denní centrum není vybavené k účelu nocování. Cílem tedy je poskytnout možnost přečkat nepříznivý čas v teple za improvizovaných podmínek. Lidem bez domova je k dispozici teplý čaj, polévka. Je možné využít také sprchy. 

Od počátku týdne využívá této služby v průměru asi 4-5 lidí denně.

Toto mimořádné opatření bude trvat do odvolání, respektivě do doby než tyto kruté mrazy pominou.

     Všem zaměstnancům, kteří jsou ochotni v noci poskytnout péči klientům z ulice, děkujeme.


Méně...
 
Kolegium Dluhové poradenství - tentokrát se soudcem.

Kolegium Dluhové poradenství - tentokrát se soudcem.

28.11.23 | Jablonec nad Nisou

Ve dnech 30. - 31.10.2023 se konalo dvoudenní


Více...
 
Kolegium Dluhové poradenství - tentokrát se soudcem.

Ve dnech 30. - 31.10.2023 se konalo v Karlových Varech dvoudenní Kolegium Dlouhového poradenství, tentokrát se soudcem Mgr. Jáchymem Oswaldem. Tématem byla především novela Insolvenčního zákona a další novinky spojené s podáváním návrhů na oddlužení. Velká část kolegia byla věnována dotazům a diskuzi všech zúčastněných.

NADĚJE získala v roce 2017 akreditaci pro podávání návrhů na oddlužení od Ministerstva spravedlnosti. Oddlužením se nyní zabývá v NADĚJI oblast Jablonec nad Nisou a oblast Litoměřice.


Méně...
 
Poohlédnutí za Sbírkou potravin.

Poohlédnutí za Sbírkou potravin.

13.11.23 | Jablonec nad Nisou

V České republice se dvakrát ročně koná


Více...
 
Poohlédnutí za Sbírkou potravin.

V České republice se dvakrát ročně koná celonárodní Sbírka potravin, která má za cíl s pomocí partnerských řetězců vybrat potraviny do potravinových bank, které je dále distribuují potřebným lidem: matkám samoživitelkám, osamělým seniorům, lidem bez domova a dalším. 

 

Podzimní termín tentokrát připadl na 11. listopadu. V Jablonci nad Nisou se sbírka uskutečnila v Albertu v Želivského ulici a v Lidlu. V Lidlu její zdárný průběh zajistili dobrovolníci z NADĚJE. Lidé mohli v této prodejně v době od 8 do 18 hodin nakoupit trvanlivé potraviny a drogerii a poté je darovat do označených košíků za pokladnami. Výtěžek sbírky byl tentokrát opravdu velký, V Lidlu se vybralo 808 kg a v Albertu 1499 kg trvanlivých  potravin a drogerie. 

 

Děkujeme všem přispívajícím za jejich štědrost a dále děkujeme Albertu, Lidlu a Potravinové bance v Liberci za spolupráci na hladkém průběhu sbírky. 

 

Celkový výsledek předčil v Libereckém kraji očekávání. Dle ředitele Potravinové banky se podařilo celkem získat 29 332 kg potravin a drogerie, což je nejvíce za celou dobu pořádání Sbírky potravin.


Méně...
 
S námi nemusíte být vyloučení.

S námi nemusíte být vyloučení.

08.10.23 | Jablonec nad Nisou

Když se v dnešní společnosti vysloví slovo „vyloučení“ je to stigma, které je pro každého nežádoucí jen když se vysloví.


Více...
 
S námi nemusíte být vyloučení.

Když se v dnešní společnosti vysloví slovo „vyloučení“ je to stigma, které je pro každého nežádoucí jen když se vysloví. Všichni dnes chceme být úspěšní, mít skvělou práci, rodinné zázemí, zajímavé koníčky  a spoustu přátel, kteří za námi stojí v jakékoli životní situaci.

Naše společnost bojuje proti vyloučení takovými metodami jako je integrace, inkluze, přesto se stane, že někteří lidé zůstanou se svým problémem sami, nezvládnou ho a stávají se „vyloučenými“. To může mít různou podobu od pádu do závislostí různého druhu, propadnutí do dluhové spirály, až k pobytu na ulici či ve věznici.

Čím více před problémem zavíráme oči a snažíme se ho vytěsnit, tím větší může být pád někam, odkud je jen velmi těžká cesta zpět.

V rámci týdne sociálních služeb se pracovní skupina pro osoby ohrožené sociálním vyloučením v Jablonci nad Nisou sešla na zajímavém odpoledni, kde byl program zaměřen právě na sdílení témat, jak těmto nežádoucím jevům předejít.

Odpoledne se zúčastnili zástupci všech organizací, které jsou členy skupiny a zajímavé přednášky na téma „Jak zkrotit dluhy“ (Člověk v tísni), „Závislosti jako kolotoč“ (Most k naději), „Nikdo si neplánuje svůj osud, nejlepší je odpálit, co ti nahodí“ (Laxus) nám nastavily zrcadlo, že na šikmou plochu se v nějakém okamžiku života může dostat kdokoli z nás.

Úžasná byla i divadelní scénka Probační a mediační služby na téma řešení konfliktu spojeného s trestním řízením. Po celou dobu byla přistavena na parkovišti Testovací sanitka společnosti Rozkoš bez rizika a v neposlední řadě jsme mohli shlédnout výstavu obrazů o bezdomovectví a vyslechnout pár písní od přátel z NADĚJE.

Děkuji všem, kteří se na celé akci podíleli a přišli ji podpořit. Je skvělé mít povědomí o tom, kolik organizací pomáhá,  a jakou síť služeb může využít člověk, který se octne v nouzi.

Míla Havrdová
Oblastní ředitelka NADĚJE, manažerka komunitního plánování pro OOSV.


Méně...