Jablonec nad Nisou

 
 

Canisterapie léčí!!!

Canisterapie léčí!!!

23.07.18 | Jablonec nad Nisou

Canisterapie léčí!!!   Vše to začalo v s novým rokem 2018.  S vedoucím azylového domu jsme se rozhodli klientům v azylovém


Více...
 
Canisterapie léčí!!!

Canisterapie léčí!!!
   Vše to začalo  s novým rokem 2018.  S vedoucím azylového domu jsme se rozhodli klientům v azylovém zařízení Za Plynárnou 13, Jablonec n/Nisou, zpříjemnit dny pobytu a obohatit je právě canisterapií. Je to  léčba psem, léčba za pomocí psí lásky.
   Zaměstnanec, teréňák Karel, přiveze do zařízení 1x za 14 dní svého pejska Demíka (kluka 7 let – plemeno Šeltie ) zhruba  na hodinku. Praktikujeme individuální a  skupinovou terapii na nízkoprahovém denním centru a na azylovém domě -  ženy. V praxi to znamená léčba psem  v psychosociální oblasti. Cílem je nasměrovat klienty do smysluplnosti běžného života, podpořit jejich seberealizaci, podnítit jejich motivaci, žít naplno kvalitní život. Zvíře pro klienta může znamenat mnoho. Zprostředkovává komunikaci se zbytkem světa a rozveselí jej ve smutných chvílích.
     V čem tyto jednotlivé skupinové návštěvy spočívají? Je to  bezprostřední kontakt člověka a zvířete. Praktikují se tyto úkony : hlazení, krmení, česání povídání si s klienty o všem možném, zejména o domácích mazlíčcích. V neposlední  řadě je to reminiscence, zejména u starších lidí, kde si společně připomeneme, že měli nějaké zvířátko ve společné domácnosti a pomáhá jim to v rozvoji socializace. Pes je důvěrníkem a zároveň společníkem, který má vždy čas. Vše trpělivě vyslechne až do konce, nekritizuje, neodsuzuje, nemoralizuje, dovede se vcítit.
   V závěru můžeme konstatovat, že klienti se na tato setkání opětovně těší. Samozřejmě pejsek musí být klidný, očkovaný a k tomuto účelu vycvičený. Zejména ze  strany  klientů – seniorů je zpětná vazba velice pozitivní. Sami se připomínají, kdy opět přijede to chlupaté stvořeníčko je potěšit. Slouží k radosti nejen páníčkovi, ale i dalším lidem a o tom to je. V tomto trendu chceme i nadále pokračovat.


Méně...
 
Výzvy budoucnosti pro bezdomovectví v Evropě - konference FEANTSA 2018

Výzvy budoucnosti pro bezdomovectví v Evropě - konference FEANTSA 2018

26.06.18 | Jablonec nad Nisou

Zaměstnanci NADĚJE se zúčastnili evropské konference v Berlíně.


Více...
 
Výzvy budoucnosti pro bezdomovectví v Evropě - konference FEANTSA 2018

FEANTSA je Evropská federace národních organizací pracujících s bezdomovci. Ve dnech 14. - 15. 6. 2018 pořádala konferenci v Berlíně, které jsme měli možnost se zúčastnit spolu s kolegou Pavlem Matějkou. První den se konaly prohlídky zařízení - především sociálních služeb pro lidi bez domova.

Pavel navštívil zařízení „Betrieb Berlin Südwest Krisenhaus Schönberg“. Jedná se o službu, která poskytuje nouzové bydlení pro muže a ženy, kteří jsou buď ohroženi ztrátou bydlení, nebo se nachází v akutní krizi. Služba také poskytuje vzdělávací podporu. Nabízí ubytování v jednolůžkových a dvoulůžkových pokojích.

Já jsem si prohlédla zařízení „Ambulanz der Berliner Stadtmission“, které od roku 2013 nabízí flexibilní službu. Bezdomovectví a špatný zdravotní stav spolu úzce souvisí, proto služba poskytuje nízkoprahovou, bezplatnou a anonymní lékařskou péči především pro lidi, kteří ke standardní lékařské péči přístup nemají, často nemají zdravotní pojištění. V rámci služby mohou využít nouzové ubytování a lékařskou pomoc. Nouzové pokoje jsou určeny pro muže a ženy, ale mají také speciální místnost pro lidi se psem nebo kočkou. V neposlední řadě vyjíždí do ulic mobilní lékařská služba s lékařem, řidičem a překladatelem. Tuto ambulanci financuje nadace Deutsche Bahn Stiftung. Ambulanci tvoří patnáctičlenný tým. Jeho součástí je i psycholog. V loňském roce v Berlíně pomohli zhruba 2 500 lidem. Jednalo se často o lidi z Rumunska, Maďarska, Ruska apod. Denní místnost je otevřena pro lidi bez přístřeší podle počasí od října či listopadu do března nebo dubna. Zajímavý je přístup k lidem, kteří hledají úkryt před zimou, i to, jaká kritéria musí splnit, aby mohli využít služeb.

 

 

Konference se zúčastnilo přes dvě stě lidí, kteří se zabývají bezdomovectvím a sociálním vyloučením. Samotnou konferenci zahájil prezident FEANTSY Ian Tilling. Prof. Eoin O´Sullivan hovořil o tom, zda se dá chudoba a bezdomovectví v Evropě ukončit do roku 2030. Na toto téma proběhla diskuze.

V dalších blocích jsme se zúčastnili zajímavých přednášek a workshopů. V přednášce na téma „Trénink a zaměstnanost: Pohled do praxe - lidi, kteří zažívají bezdomovectví“ byly představeny dva programy, které lidem bez domova nabízejí vzdělávání a zaměstnání. První byla francouzská organizace TAPAJ, která se zabývá především mladými bezdomovci a nabízí třístupňový program. Druhý program, německé organizace Bereichsleitung Arbeit und Integration, se zaměřuje na propojení sociální integrace s trhem práce.

Další přednášky byly o odstraňování a předcházení bezdomovectví i o peer programu pro bezdomovce. Programy s náhledem do praxe představila Francie a Velká Británie. Hovořilo se také o kriminalitě a veřejných prostranstvích. V rámci konference se představila i ČR, konkrétně Brno, které prezentovalo koncept Housing First pro rodiny.

V roce 2017 oslavil Evropský sociální fond (ESF) 60. výročí. FEANTSA na připomínku udělila zvláštní cenu pro projekty financované ESF, které bojují proti bezdomovectví. Jednu z cen získalo právě Brno. Byla to velice obohacující zkušenost.

 

Lucie Kretschmerová

terénní sociální pracovnice, Jablonec nad Nisou


Méně...
 
Srdečně Vás zveme na výstavu obrázků

Srdečně Vás zveme na výstavu obrázků

09.05.18 | Jablonec nad Nisou

Srdečně Vás zveme na výstavu obrázků našeho zaměstnance S. Veličky.

 
Srdečně Vás zveme na výstavu obrázků

Srdečně Vás zveme na výstavu obrázků našeho zaměstnance S. Veličky.

 
Velikonoční naděje

Velikonoční naděje

09.04.18 | Jablonec nad Nisou

Velikonoce - největší a nejdramatičtější svátek všech křesťanů.


Více...
 
Velikonoční naděje

Velikonoce - největší a nejdramatičtější svátek všech křesťanů. Ukřižování Ježíše Krista, jeho vzkříšení, smrt na kříži a nová naděje v jeho zmrtvýchvstání.... Naděje pro všechny lidi - tedy i pro klienty azylového domu, pro bezdomovce, pro lidi na dně společnosti - asi nemůže být vhodnější období pro zamyšlení se a pro pokus o změnu svého života...

 

Proto jsme se sešli o Velikonocích v NADĚJI v Jablonci nad Nisou u šálku čaje či kávy a nějakých těch dobrot  k příjemnému rozjímání nad smyslem života i Velikonoc.

 

Pro hlubší a posilující slovo jsme pozvali kazatele Romana, který přinesl poselství Velikonočního příběhu a zpříjemnil chvíle zpěvem a hrou na kytaru. 

 

Zaměstnanci i klienti společně poslouchali a se zaujetím přemýšleli i o tom, že nikdy není pozdě znovu začít.  Tak jak Ježíš vstal z mrtvých a začal pomáhat a šířit zvěst o naději, tak i naši klienti, ač jsou v těžkých životních situacích mohou najít sílu a s naší pomocí přehodnotit svoji dosavadní situaci a začít vše řešit.


Méně...
 
Žijeme kulturou!

Žijeme kulturou!

09.04.18 | Jablonec nad Nisou

19. března v odpoledních hodinách k nám přijelo country duo Bakaraz zpříjemnict klientům našeho azylového domu zimní chvilky.


Více...
 
Žijeme kulturou!

19. března v odpoledních hodinách k nám přijelo country duo Bakaraz zpříjemnit klientům našeho azylového domu zimní chvilky..

Když nadešel den D, dojeli jsme pro muzikanty, naložili instrumenty a jeli směrem do azylového domu. Kulturní vystoupení se konalo na denním centru. Měl jsem trošičku obavy, jestli přijdou lidi, naštěstí jsme záhy zjistili, že zbytečné. Muzikanti naladili své nástroje a šlo se na to. Během této doby se zaplnila skoro celá místnost. Hrály se písničky od Plavců, Nedvědů, Zicha, Linky... Jedna písnička patřila našemu klientovi Pepíkovi, který měl ten den svátek.

     Jeden z mladších klientů požádal naše muzikanty, jestli by zahráli skladbu z jiného soudku a to od Black Sabath. A to byla teprve pecka!! Je vidět, že i mezi klienty se najdou hudebníci, často  jsme si do noty s muzikanty probrukovali společným hlasem.

     Vše bylo vždy náležitě oceněno potleskem. V závěru jsme poděkovali klientům za účast a našim hostům z dua Bakaraz za krásnou hudební produkci. Zpěvačce Helence byla předána kytička. Určitě se ještě dohodneme na dalším - třeba letním vystoupení, které by mohlo být v přírodě.

     Ještě jednou děkujeme duu Bakaraz a přejeme, ať se vám daří a svou hudbou i nadále rozdáváte radost!!   


Méně...
 
Tříkrálová sbírka opět v jabloneckých ulicích

Tříkrálová sbírka opět v jabloneckých ulicích

21.01.18 | Jablonec nad Nisou

Letos se konal osmnáctý ročník Tříkrálové sbírky pořádaný Charitou ČR. V Jablonci nad Nisou proběhla 8.1.2018 a opět se jí účastnilo středisko  Naděje – terénní program Dlouhá


Více...
 
Tříkrálová sbírka opět v jabloneckých ulicích

 

Letos se konal osmnáctý ročník Tříkrálové sbírky pořádaný Charitou ČR. V Jablonci nad Nisou proběhla 8.1.2018 a opět se jí účastnilo středisko  Naděje – terénní program Dlouhá. Výtěžek sbírky je určen jako v minulých letech pro rodiny s dětmi, matky samoživitelky a ostatní lidi ohrožené sociálním vyloučením a na pomoc lidem bez domova. Sociální pracovnice procházely městem v převlecích Tří králů a zpěvem tříkrálové koledy vybraly celkem 3.911,- Kč. Lidé byli ochotní a ve většině případů i milí.

 

 

 

Všem dárcům děkujeme!

 


Méně...