Vysoké Mýto

 
 

Hledáte-li formuláře žádosti o poskytnutí služby nebo další informace, přejděte do sekce Dům pokojného stáří / Dokumenty ke stažení nebo klikněte zde.

 
 
PŘEDNÁŠKA PANÍ MACKOVÉ O RČENÍCH

PŘEDNÁŠKA PANÍ MACKOVÉ O RČENÍCH

14.11.19

Dnešní odpoledne nám svou přednáškou o rčeních přišla zpestřit paní Mgr. Martina Macková. S klienty diskutovala o nejvíce známých rčeních, které účastníci přednášky většinou znali a mohli se tedy s přednášející zapojovat do diskuze o jejich významu.


Více...
 
PŘEDNÁŠKA PANÍ MACKOVÉ O RČENÍCH

 

Dnešní odpoledne nám svou přednáškou o rčeních přišla zpestřit paní Mgr. Martina Macková. S klienty diskutovala o nejvíce známých rčeních, které účastníci přednášky většinou znali a mohli se tedy s přednášející zapojovat do diskuze o jejich významu. Jednalo se např. o rčení: Achillova pata, Ariadnina nit, Audiášův chlév, David a Goliáš, Dlouhé vlasy, krátký rozum, Do roka a do dne, Husarský kousek, Jablko sváru, Ležet jako Lazar, Nakoupit za babku, Pandořina skříňka, Podobat se jako vejce vejci a další. Nakonec paní Mgr. Martina Macková přečetla podrobnější charakteristiku těch rčení, které si klienti vybrali.

 

Klienti si přednášku moc užili a těší se na další návštěvu paní Mackové.


Méně...
 
VYSTOUPENÍ FOLKLORNÍHO SOUBORU JARO

VYSTOUPENÍ FOLKLORNÍHO SOUBORU JARO

04.11.19

Pozvání do našeho zařízení přijal východočeský folklorní soubor „Jaro“. Jeho domovem je naše regionální město Ústí nad Orlicí. Pět členů tohoto hudebně-tanečního seskupení oblečených v lidových krojích, předvedlo pro naše klienty famózní hudební a


Více...
 
VYSTOUPENÍ FOLKLORNÍHO SOUBORU JARO

Pozvání do našeho zařízení přijal východočeský folklorní soubor „Jaro“. Jeho domovem je naše regionální město Ústí nad Orlicí. Pět členů tohoto hudebně-tanečního seskupení oblečených v lidových krojích, předvedlo pro naše klienty famózní hudební a pěvecké vystoupení, které rozezpívalo i několik nadšených diváků z řad klientů. Zpívaly se i písně na přání, muzikanti dali dostatečný prostor pro to, aby si naši klienti řekli o jejich oblíbené písničky. Tak jsme si se souborem „Jaro“ mohli zazpívat například: „Když jsem šel z Hradišťa“, „Kdyby byl Bavorov“, „Za tú horú, za vysokú“, „Beskyde, beskyde“, „Žádnej neví, co jsou Domažlice“ a jiné známé lidové melodie. V repertoáru folklorního souboru jsou i lidové písně a tance Podorlicka – Žamberecka. Lidová muzika souboru „Jaro“ vnesla svým vystoupením do našeho domova hodně pozitivní energie a náboje. Moc se těšíme na další vystoupení členů tohoto výtečného východočeského folklorního seskupení.


Méně...
 
POSEZENÍ S HARMONIKOU

POSEZENÍ S HARMONIKOU

04.11.19

Ve středu odpoledne koncem října jsme pro klienty opět uspořádali velmi oblíbenou akci Posezení s harmonikou. Na harmoniku nám přišel zahrát náš stálý host pan Svoboda. Klienti si tak mohli zazpívat nebo se jen zaposlouchat do známých písní. Jako občerstvení se


Více...
 
POSEZENÍ S HARMONIKOU

Ve středu odpoledne koncem října jsme pro klienty opět uspořádali velmi oblíbenou akci Posezení s harmonikou. Na harmoniku nám přišel zahrát náš stálý host pan Svoboda. Klienti si tak mohli zazpívat nebo se jen zaposlouchat do známých písní. Jako občerstvení se podávaly špekáčky pečené v troubě. Klienti strávili příjemné odpoledne a posezení s harmonikou se jim moc líbilo.


Méně...
 
NÁVŠTĚVA KAVÁRNY BERENIKA

NÁVŠTĚVA KAVÁRNY BERENIKA

04.11.19

Ve čtvrtek 17. 10. odpoledne jsme se s klienty vydali do kavárny Berenika, která se nachází nedaleko našeho zařízení. Některé klienty jsme vzali na vozík, ostatní si do


Více...
 
NÁVŠTĚVA KAVÁRNY BERENIKA

 

Ve čtvrtek 17. 10. odpoledne jsme se s klienty vydali do kavárny Berenika, která se nachází nedaleko našeho zařízení. Některé klienty jsme vzali na vozík, ostatní si do kavárny došli samostatně. Klienti si dali drobné občerstvení jako kávu, zákusky, palačinky, poháry nebo zmrzlinu. Bylo to velmi příjemně strávené odpoledne, klienti byli spokojení. Návštěvu kavárny si určitě v brzké době zopakujeme.


Méně...
 
PŘEDNÁŠKA NA TÉMA SVĚTELNÝ SMOG

PŘEDNÁŠKA NA TÉMA SVĚTELNÝ SMOG

04.11.19

Paní Mgr. Martina Macková dnes přítomným posluchačům a divákům v našem zařízení objasnila, co se skrývá pod pojmem „světelný smog“. Jde o umělé technické ozáření, které vzniklo v časech velké průmyslové revoluce v 19. století, dříve jej lidé


Více...
 
PŘEDNÁŠKA NA TÉMA SVĚTELNÝ SMOG

 

Paní Mgr. Martina Macková dnes přítomným posluchačům a divákům v našem zařízení objasnila, co se skrývá pod pojmem „světelný smog“. Jde o umělé technické ozáření, které vzniklo v časech velké průmyslové revoluce v 19. století, dříve jej lidé neznali. V dnešní podobě jej známe jako veškeré umělé osvětlení, světla z aut, z televize, z počítačů, z mobilních telefonů, ve výtazích, jako bodová světla, osvětlené panelové reklamy apod. A termín „smog“ zase napovídá, že se jedná o něco, co znečišťuje, ruší přirozený cyklus. Uměle vytvořené světlo totiž lidem, zvířatům a i celé přírodě ruší obvyklé vnímání střídání dne a noci, rovněž tak i ročních období. Důsledkem toho je například narušení spánku, a potažmo nabourání látkové (hormonální) výměny a z tohoto faktu můžou vyplývat další onemocnění a poruchy.

 

Paní Macková klientům také předala informace, že se nepředpokládá, že by světelný smog přestal zcela existovat, ale v současnosti se hledají technická řešení například ve formě clon, fotobuněk, které by škodlivý dopad umělého osvětlení na živé organismy elimininovaly.

 

Jsme rádi, že své přednášky v našem zařízení pořádá a že se naši klienti dozví i skutečnostech, o kterých člověk běžně nepřemýšlí a nebo se o nich často nemluví.


Méně...
 
ÚSPĚCH NA BURZE FILANTROPIE

ÚSPĚCH NA BURZE FILANTROPIE

Na ústecokoorlické Burze filantropie jsme získali podporu pro projekt Chodím..., tedy jsem.

24.10.19

V Ústí nad Orlicí proběhla 23.10.2019 Burza filantropie, jíž jsme se aktivně účastnili. Náš projekt Chodím ..., tedy jsem, jehož cílem


Více...
 
ÚSPĚCH NA BURZE FILANTROPIE

V Ústí nad Orlicí proběhla 23.10.2019 Burza filantropie, jíž jsme se aktivně účastnili. Náš projekt Chodím ..., tedy jsem, jehož cílem je nákup elektrického chodítka a jeho využití pro naše klienty,  získal od přítomných sponzorů dary v celkové výši 50.000 Kč, což představuje celou částku o niž jsme usilovali.

 

Naše poděkování patří organizátorům a zejména pak sponzorům, kteří se Burzy účastnili. Jmenovitě pak děkujeme těm, kteří náš projekt podpořili:

 

firmám IVECO BUS a KONZUM, Pardubickému kraji, firmám Solea CZ a KUDOS.

 

Celá Burza probíhala ve velmi přátelském a inspirativním prostředí a její přínos je veliký nejen díky finančním darům, ale také díky možnosti setkávání se a vzájemné inspirace mezi neziskovkami navzájem .

 

Těšíme se na nové chodítko, které bude dárkem zejména pro naše klienty

 


Méně...