Vysoké Mýto

 
 

Hledáte-li formuláře žádosti o poskytnutí služby nebo další informace, přejděte do sekce Dům pokojného stáří / Dokumenty ke stažení nebo klikněte zde.

 
 
PŘEDNÁŠKA O ADOPCÍCH NA DÁLKU

PŘEDNÁŠKA O ADOPCÍCH NA DÁLKU

23.01.20

V novém roce mezi nás opět zavítala paní Mgr. Martina Macková, která si pro naše klienty každý měsíc připraví zajímavé povídání na určité téma.

 

Dnešním tématem byla adopce na dálku. Paní Mackové nejdříve přítomným klientům


Více...
 
PŘEDNÁŠKA O ADOPCÍCH NA DÁLKU

 

V novém roce mezi nás opět zavítala paní Mgr. Martina Macková, která si pro naše klienty každý měsíc připraví zajímavé povídání na určité téma.

 

Dnešním tématem byla adopce na dálku. Paní Mackové nejdříve přítomným klientům vysvětlila pojem adopce, z jaké země adoptované děti převážně jsou (Afrika, Indie, Asie nebo Bělorusko) a k čemu adopce na dálku slouží (je určená dětem, které nemají snadné životní podmínky). Cílem adopce je dětem poskytnout vzdělání a zdravotní péči. Také se zmínila o známých organizacích, které dětem pomáhají, jedná se např. o UNICEF nebo Arcidiecézní charitu Praha, která vypravuje i zájezdy za adoptivními dětmi.

 

Paní Macková uvedla příběh ze života, kdy i ona se stala adoptivním rodičem. V roce 2004 si adoptovala dívku z Indie a 10 let jí posílala peníze. Holčička chtěla být učitelkou, ale rodiče neměli dost peněz. Díky této adopci holčička mohla vystudovat. Paní Macková se také zmínila o jedné paní z Brna, která ve 21 letech odjela do Nepálu učit děti angličtinu. Zalíbilo se jí to však natolik, že nejdříve v Nepálu zřídila dětský domov a poté založila v Čechách neziskovou organizaci. Peníze z této organizace jdou dětem do Nepálu. Také napsala 3 knihy – Mé nepálské lásky, Mé nepálské trable a vydala i knihu fotek z Nepálu. Knihy nám paní Macková přinesla na ukázku. Klienti si tak mohli udělat představu, jak to v Nepálu vypadá. Na závěr byl prostor na dotazy. Povídání bylo velmi poutavé a pro klienty zajímavé.


Méně...
 
KOUZELNÍK V NADĚJI

KOUZELNÍK V NADĚJI

21.01.20

Do našeho zařízení zavítal sympatický kouzelník pan Štěpán Šmíd, který je mistrem ČR v mikromagii (moderní magii předváděné přímo před diváky). Kouzelnické


Více...
 
KOUZELNÍK V NADĚJI

 

Do našeho zařízení zavítal sympatický kouzelník pan Štěpán Šmíd, který je mistrem ČR v mikromagii (moderní magii předváděné přímo před diváky). Kouzelnické vystoupení bylo zprostředkováno panem kouzelníkem díky projektu Ježíškova vnoučata.

 

Kouzelník své vystoupení se sobě vlastním humorem i moderoval, komunikoval s diváky a aktivně ve svém kouzelnickém představení s diváky spolupracoval. Zval si hosty na jeviště a kouzlil i mezi našimi klienty v hledišti. Pan Šmíd předvedl obyvatelům našeho domova karetní magii, mikromagii a dokonce předvedl trik levitace (vznášení), jenž popíral fyzikální zákony. Vystoupení pana Šmída bylo poutavé v celém svém průběhu, zábavně komentované samotným kouzelníkem, interaktivní s diváky a tajuplné natolik, že se nám nepodařilo odhalit podstatu magických triků.

 

Vážíme si pana Štěpána Šmída, že předvedl klientům v našem zařízení své mistrovské kouzelnické umění a přejeme mu do jeho dalšího profesního života mnoho úspěchů!

 

Není bez povšimnutí, že tento kouzelnický profesionál věnuje každý měsíc 10.000,- Kč ze svých honorářů na charitativní činnost spolkům na ochranu a záchranu zvířat.

 


Méně...
 
VÝTVARNÉ TVOŘENÍ NA PRACOVNÍ TERAPII

VÝTVARNÉ TVOŘENÍ NA PRACOVNÍ TERAPII

15.01.20

S ohledem na zimní období si naši klienti na pracovní terapii vytvořili papírové „pletené kulichy“, které však nebyly upletené z vlny, ale z papíru a z papírových proužků. Do připraveného, nastřiženého tvaru kulicha (včetně bambule) klienti


Více...
 
VÝTVARNÉ TVOŘENÍ NA PRACOVNÍ TERAPII

 

S ohledem na zimní období si naši klienti na pracovní terapii vytvořili papírové „pletené kulichy“, které však nebyly upletené z vlny, ale z papíru a z papírových proužků. Do připraveného, nastřiženého tvaru kulicha (včetně bambule) klienti střídavě zaplétali barevné proužky, které si na koncích přilepili k maketě zimní čepice. Klienti si u této činnosti velice dobře procvičili manuální zručnost a jemnou motoriku. Dnešní výtvory nám nyní zdobí prostředí našeho domova.


Méně...
 
JEŽÍŠKOVA VNOUČATA OPĚT V NADĚJI

JEŽÍŠKOVA VNOUČATA OPĚT V NADĚJI

15.01.20

Již potřetí se naše zařízení Dům pokojného stáří NADĚJE zapojilo do projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata. Tento projekt propojuje klienty nejen domovů pro seniory s dárci, kteří se jim rozhodnou splnit zážitek nebo věcné přání.


Více...
 
JEŽÍŠKOVA VNOUČATA OPĚT V NADĚJI

 

Již potřetí se naše zařízení Dům pokojného stáří NADĚJE zapojilo do projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata. Tento projekt propojuje klienty nejen domovů pro seniory s dárci, kteří se jim rozhodnou splnit zážitek nebo věcné přání.

 

V letošním roce jsme do databáze zadali 83 přání našich klientů, a to jak individuálních, tak skupinových. Někteří z nich měli přání hmotná, ale našli se i tací, kteří toužili po zážitku. Nejzajímavějším přáním našeho klienta je návštěva představení v Národním divadle v Praze nebo přání klientky, aby ji v zařízení navštívila kosmetička. V tuto chvíli bylo splněno 71 přání, plnění ostatních je dohodnuto a budou realizována v dohledné době.

 

Dárci mohli posílat své dary poštou nebo obdarovat klienty osobně. Osobní setkání bylo pro klienty i pro samotné dárce vždy velkým zážitkem. Klienti jsou moc rádi, když mohou osobně poznat člověka, který je vstřícný a štědrý a obdaroval je. Nejčastějším věcným dárkem byl kosmetický balíček, bezdrátová sluchátka k televizi, sladkosti, dále to byly polštářky, bačkory, ložní prádlo, oblečení, seniorské křížovky nebo terapeutická zvířátka využívaná při terapii osob s demencí.

 

Mezi společná přání klientů patřily například masírovací pomůcky, předplatné časopisů, vzpomínkové sady, sada na enkaustiku, výrobu mýdel a svíček nebo krmivo pro ptáčky, CD přehrávač a v neposlední řadě také dárky zážitkové. Klienti našeho zařízení mají moc rádi různá hudební a kulturní vystoupení. Mezi jejich přání tedy patřilo vystoupení hudební kapely, které se nám splnilo prostřednictvím hudebního souboru Šmidlátka z Pardubic. V nejbližší době nás také navštíví skupina KAPKA, folklórní soubor Jaro z Ústí nad Orlicí nebo cimbálková muzika Kobylka z Pardubic. Dále se klienti mohou těšit na dobové vystoupení a módní přehlídku seskupení Sestry Chalupovy a na vystoupení kouzelníka. V našem zařízení jsme také díky Ježíškovým vnoučatům mohli přivítat pana faráře Zbigniewa Czendlika, který si pro naše klienty připravil poutavé povídání.

 

Za velmi zajímavý společný dárek pro naše klienty považujeme zvířecího kamaráda, který od klientů dostal jméno Pepa. Jedná se o šneka afrického, kterého jsme dostali od dárkyň z Vysokého Mýta, a to včetně terária vyrobeného na míru a kokosové drti. Šnečka mohou klienti pozorovat ve společných prostorech nebo ve svých bytech, kam s ním lze jednoduše zajíždět i s teráriem.

 

Klienti i pracovníci zařízení mají z projektu Ježíškova vnoučata velké potěšení. Je krásné vidět na klientech radost a úsměvy, které jim dárky přinášejí. 

 

Pocit, že se jim plní přání, o kterých se jim možná mohlo jenom zdát, se nedá popsat slovy, je to veliký zážitek pro klienty, jejich rodiny, ale i pro nás, zaměstnance.

 

Všichni dárci si zaslouží naše opravdu velké poděkování za to, že kolem sebe rozdávají radost. Již teď se těšíme na další ročník projektu Ježíškova vnoučata.


Méně...
 
PAN CZENDLIK V NADĚJI

PAN CZENDLIK V NADĚJI

13.01.20

Naším Ježíškovým vnoučetem se stal pan Zbigniew Czendlik, který je římskokatolickým knězem polské národnosti působící v České republice a děkan lanškrounský. Za jeho návštěvu v našem zařízení vděčíme paní Petře Hlásné, která


Více...
 
PAN CZENDLIK V NADĚJI

 

Naším Ježíškovým vnoučetem se stal pan Zbigniew Czendlik, který je římskokatolickým knězem polské národnosti působící v České republice a děkan lanškrounský. Za jeho návštěvu v našem zařízení vděčíme paní Petře Hlásné, která nám setkání zprostředkovala. Tímto jí moc děkujeme!

 

Pan Czendlik přijel s velmi dobrou náladou, klienty přivítal s úsměvem, rozpovídal se o svém životě, vyprávěl mnoho humorných příhod, které zažil a řekl i několik vtipů. Klienti měli také prostor na dotazy. Na závěr besedy pan Czendlik rozdal podepsané fotografie a kdo si přinesl jeho knihu, přidal podpis i s věnováním. Setkání s panem farářem pro nás bylo velmi obohacující, všichni přítomní se velmi nasmáli a odcházeli s dobrou náladou. Za návštěvu moc děkujeme!

 


Méně...
 
HUDEBNÍ VYSTOUPENÍ RODINY KAŠPAROVÝCH

HUDEBNÍ VYSTOUPENÍ RODINY KAŠPAROVÝCH

09.01.20

Dnešní odpoledne jsme s klienty zavzpomínali na Vánoce. Zahrát na housle a na flétnu nám přijela rodina Kašparova ze Širokého Dolu. Klienti mohli slyšet české koledy, ale i pásmo vánočních koled anglických. Maminka s dcerou hrály na hudební


Více...
 
HUDEBNÍ VYSTOUPENÍ RODINY KAŠPAROVÝCH

 

Dnešní odpoledne jsme s klienty zavzpomínali na Vánoce. Zahrát na housle a na flétnu nám přijela rodina Kašparova ze Širokého Dolu. Klienti mohli slyšet české koledy, ale i pásmo vánočních koled anglických. Maminka s dcerou hrály na hudební nástroje a tatínek provázel celé vystoupení mluveným slovem. Vystoupení bylo velmi poutavé a klientům se moc líbilo. Manželům Kašparovým tímto děkujeme a budeme se těšit na další jejich návštěvu.


Méně...