Praha

 
 

Pomoc lidem bez domova v Praze

POMÁHÁME LIDEM BEZ DOMOVA ŽÍT DŮSTOJNĚJŠÍ A BEZPEČNĚJŠÍ ŽIVOT.

 

Nabízíme ubytování v azylových domech a tréninkových bytech, přenocování v noclehárnách, jídlo a sprchu v nízkoprahových denních centrech, rozhovor se sociálním pracovníkem nebo psychologem, přímou pomoc v ulicích, zdravotní ošetření v ordinacích lékařů.

 

      

 

 

MÁME RÁDI PROJEKTY:

 

Logo NSLogo Místní místnímLogo Nejdřív doma    

 

 

POTŘEBUJETE VYUŽÍT NAŠE SLUŽBY?

Navštivte naše nízkoprahová denní centra nebo přijďte na stanoviště Mobilní sociální služby a proberte svou situaci se sociálním pracovníkem. Pokud potřebujete ubytování, obraťte se přímo na sociální pracovníky azylových domů (pro muže, pro ženy).

 

 

 

AKTUALITY

 
 
Děkujeme Spolku na ochranu opuštěných zvířat

Děkujeme Spolku na ochranu opuštěných zvířat

27.01.24

Zvířecí parťáci neodmyslitelně patří k lidem bez domova. Mohou být také důvodem, proč takový člověk odmítne využít například bezplatnou zimní noclehárnu nebo jinou formu ubytování...


Více...
 
Děkujeme Spolku na ochranu opuštěných zvířat

Zvířecí parťáci neodmyslitelně patří k lidem bez domova. Mohou být také důvodem, proč takový člověk odmítne využít například bezplatnou zimní noclehárnu nebo jinou formu ubytování. Svého nejbližšího parťáka nechce nechat napospas osudu, bez jídla a bez vřelé náruče. Snaží se, aby jeho zvířata nehladověla, často na úkor sobě samého. U lidí bez domova se nejčastěji jedná právě o psy nebo kočky. 

 

Proto moc děkujeme Spolku na ochranu opuštěných zvířat, od kterého jsme získali balíčky s krmivem a hračkami pro psy a antiparazitika pro kočky. Balíčky jsme rozdělili dle potřeby. Část putovala do terénu a část do denního centra U Bulhara. Také moc děkujeme paní Václavě Brabcové za organizaci. Díky Vám se zvířecí kamarádi lidí bez domova budou mít zase o něco lépe.

 

Balíčky pro zvířecí kamarády lidí bez domova

 

Balíčky pro zvířecí kamarády lidí bez domova

 

Balíčky pro zvířecí kamarády lidí bez domova


Méně...
 
Lidé bez domova v jednotlivých městských částech Prahy

Lidé bez domova v jednotlivých městských částech Prahy

Seriál "Čísla NADĚJE"

25.01.24

Je tu druhý díl ze seriálu „Čísla NADĚJE“, který je zaměřený na vyhledávání lidí bez domova v uplynulých dvou letech...


Více...
 
Lidé bez domova v jednotlivých městských částech Prahy

Je tu druhý díl ze seriálu „Čísla NADĚJE“, který je zaměřený na vyhledávání lidí bez domova v uplynulých dvou letech. Tentokrát se zaměříme na průměrné denní počty našich klientů v jednotlivých městských částech, které v rámci terénního programu navštěvujeme.  

 

Práci našich terénních pracovníků se vám snažíme přiblížit prostřednictvím fotografií nebo příběhů, se kterými se setkávají. Často tahle práce opravdu není žádný med. Každý pracovník je jiný, každý svou práci „prožívá“ trochu jinak, ale jedno mají společné – chtějí pomoci. Vědí, že nepomohou všem, ale přesto se opakovaně snaží, i když ví, že daný člověk pomoc dlouhodobě odmítá. Věří, že jednou na otázku týkající se pomoci, přijde pozitivní odpověď.

 

Díky za Vaši práci, milí kolegové.  

 

Lidé bez domova v jednotlivých městských částech


Méně...
 
Slavíme Mezinárodní den vzdělávání

Slavíme Mezinárodní den vzdělávání

24.01.24

Dnes, 24. ledna, slavíme Mezinárodní den vzdělávání. Je to den, který připomíná důležitost vzdělávání po celém světě...


Více...
 
Slavíme Mezinárodní den vzdělávání

Dnes, 24. ledna, slavíme Mezinárodní den vzdělávání. Je to den, který připomíná důležitost vzdělávání po celém světě. To je základem našeho osobního a společenského růstu a je klíčovým faktorem pro dosahování našich cílů a snů. 

 

Jedna ze služeb, které v NADĚJI nabízíme, je právě i vzdělávání pro lidi, kteří poskytují služby sociální prevence, sociální péči nebo poradenství. V předešlém roce NADĚJE realizovala vzdělávání pro více než 900 lidí, a to jak z řad našich zaměstnanců, tak i pro lidi z nejrůznějších organizací napříč celou republikou. 

 

Portfolio akreditovaných vzdělávacích programů, které NADĚJE spravuje, činí bezmála 60 kurzů. Jedná se o kurzy zaměřené na práci s lidmi ve stáří, lidmi bez domova, dluhové poradenství, péči o zaměstnance a další. 

 

Více o vzdělávání v NADĚJI se můžete dozvědět na tomto odkaze:

https://kurzy-nadeje.cz/ 

 

Text: Filip Gabrhelík, vedoucí vzdělávání NADĚJE


Méně...
 
Terénní sociální pracovníci v zimě

Terénní sociální pracovníci v zimě

22.01.24

Pro teréňáky je zima nejnáročnější období. Nejen že tráví celé dny venku, i když je třeba -10, ale chodí i do nočního terénu.  A i když v práci zrovna nejsou, stejně myslí na ty, kteří venku zůstávají...


Více...
 
Terénní sociální pracovníci v zimě

Pro teréňáky je zima nejnáročnější období. Nejen že tráví celé dny venku, i když je třeba -10, ale chodí i do nočního terénu.  A i když v práci zrovna nejsou, stejně myslí na ty, kteří venku zůstávají. V zimě jde o život, především když mrzne už tolik dní v kuse.  

 

Naštěstí, i díky vám, máme našim lidem co nabídnout. Teplé oblečení a boty do zimy jsou k nezaplacení. Chci vám i mým kolegům moc poděkovat, za to, že zimu společně zvládáme. 

 

Z kampaně Darujte nohy v teple už jsme rozdali neuvěřitelných 280.000 Kč zejména pro terénní program a denní centra, kde je potřebnost největší. Darovat můžete ještě do konce ledna. Čím víc vybereme, tím víc tepla rozdáme. Děkujeme.

 

https://www.darujtenohyvteple.cz/

 

Text: Marie Zajíčková, vedoucí terénního programu 

 Foto: Marie Zajíčková a Jana Vlčková, terénní pracovnice 

 

Terénní program v zimě

 

Terénní program v zimě

 

Darujte nohy v teple

 

Darujte nohy v teple


Méně...
 
Kde lidé bez domova nejčastěji přespávají?

Kde lidé bez domova nejčastěji přespávají?

Seriál "Čísla NADĚJE" je zpět

19.01.24

Po několika letech opět přinášíme seriál "Čísla NADĚJE“, prostřednictvím kterého Vám v následujících týdnech chceme přiblížit naši práci skrze zajímavé statistiky a informace...


Více...
 
Kde lidé bez domova nejčastěji přespávají?

Po několika letech opět přinášíme seriál „Čísla NADĚJE“, prostřednictvím kterého Vám v následujících týdnech chceme přiblížit naši práci skrze zajímavé statistiky a informace. Věříme, že Vás zaujmou a mnohdy možná i překvapí.  

 

 „Vykopáváme“ grafem, který se týká míst přespávání. V roce 2022 jsme v rámci našeho terénního programu navštěvovali 360 takových míst. Naši terénní pracovníci tato místa monitorují a pravidelně navštěvují. Obyvatelům přináší informace o možnostech pomoci (např. získání dávek, možnosti ubytování v noclehárnách nebo azylových domech), nezřídka kdy také zkontrolují zdravotní stav, často přinesou něco na zub a teplý čaj. Důležitá je ale důvěra, kterou navážou a prohlubují každou návštěvou. 

 

Kde lidí bez domova nejčastěji přespávají


Méně...
 
Vánoční dárky pro lidi z tréninkových bytů

Vánoční dárky pro lidi z tréninkových bytů

17.01.24

Radovan pod stromečkem našel nový telefon, Pavel nové kalhoty na míru, dvě mikrovlnky si rozdělili pánové Jan a Milan, smoothie maker potěšil Martina a nový vysavač zase paní Alenu. Možná jste zaznamenali...


Více...
 
Vánoční dárky pro lidi z tréninkových bytů

Radovan pod stromečkem našel nový telefon, Pavel nové kalhoty na míru, dvě mikrovlnky si rozdělili pánové Jan a Milan, smoothie maker potěšil Martina a nový vysavač zase paní Alenu.   

Možná jste zaznamenali, že na našem webu probíhal před Vánoci takový „miniprojekt“, prostřednictvím kterého jsme se snažili získat vánoční dárky pro klienty a klientky našich tréninkových bytů. A my moc děkujeme, že se to podařilo. A to díky Vám! Jste skvělí a my jsme za Vás opravdu ze srdce rádi.

 

Máme tu však jedno přání, které se splnit nepodařilo. A my si řekli, že to „neodpískáme“ a zkusíme to ještě jednou po Vánocích. Je to přání paní Dany. 

 

Paní Dana chodí do práce a splácí své dluhy z minulosti v rámci oddlužení. Nemá tak příliš peněz nazbyt. Nicméně možnost bydlet v našem tréninkovém bytě a využívat podporu sociálního pracovníka jí toto náročné období usnadňuje a věří, že bude moci znovu žít bez dluhů. Paní Dana by si moc přála pračku, protože stávající jí před časem dosloužila a musí tak prát v ruce. Nová by jí velice ušetřila čas i síly.  Vzhledem k tomu, že má paní Dana malou koupelnu, byla by nejvhodnější pračka s vrchním plněním.  

  

Pokud byste chtěli obdarovat paní Danu, kontaktujte naší kolegyni Zuzku (zuzana.kavkova@nadeje.cz nebo 778 974756).

 

Děkujeme.  

 

Pračka pro paní Danu


Méně...