Praha

 
 

Pomoc lidem bez domova v Praze

POMÁHÁME LIDEM BEZ DOMOVA ŽÍT DŮSTOJNĚJŠÍ A BEZPEČNĚJŠÍ ŽIVOT.

 

Nabízíme ubytování v azylových domech a tréninkových bytech, přenocování v noclehárnách, jídlo a sprchu v nízkoprahových denních centrech, rozhovor se sociálním pracovníkem nebo psychologem, přímou pomoc v ulicích, zdravotní ošetření v ordinacích lékařů.

 

      

 

 

MÁME RÁDI PROJEKTY:

 

Logo NSLogo Místní místnímLogo Nejdřív doma    

 

 

POTŘEBUJETE VYUŽÍT NAŠE SLUŽBY?

Navštivte naše nízkoprahová denní centra nebo přijďte na stanoviště Mobilní sociální služby a proberte svou situaci se sociálním pracovníkem. Pokud potřebujete ubytování, obraťte se přímo na sociální pracovníky azylových domů (pro muže, pro ženy).

 

 

 

AKTUALITY

 
 
Vánoční fotoreportáž

Vánoční fotoreportáž

28.12.21

Víme, že nedokážeme vynahradit domov, ale snažíme se, aby lidé, kteří jsou bez stálé střechy nad hlavou, alespoň na chvíli zapomněli na každodenní strasti.


Více...
 
Vánoční fotoreportáž

Víme, že nedokážeme vynahradit domov, ale snažíme se, aby lidé, kteří jsou bez stálé střechy nad hlavou, alespoň na chvíli zapomněli na každodenní strasti. Věříme, že se nám to i letos, byť jen na pár minut, povedlo. Ať už se jednalo o lidi z ulice, kteří přišli do našich denních center na štědrovečerní pohoštění, nebo o lidi, kteří trávili své první či několikáté Vánoce v noclehárnách, v azylových domech nebo tréninkových bytech.   


Nikdo, kdo v našich službách strávil Vánoce, neodcházel s prázdnou. Ve vánočních balíčcích měl trvanlivé potraviny, drogerii nebo oblečení. Díky tradičnímu zapojení do projektu Ježíškova vnoučata to byly i hodnotnější dary v podobě mobilních telefonů či kuchyňských spotřebičů.

 

Tímto ještě jednou ze srdce děkujeme všem, kteří se na přípravách nebo na samotné organizaci vánočních svátků podíleli, ať už to byli zaměstnanci, dárci či dobrovolníci. Bez vás by to nešlo! 

 

U Bulhara

 

 

Radotín

 

Žižkov

 

Vršovice

 

Bolzanova

 

Dárek od Ježíškova vnoučete


Méně...
 
Umíte si představit Vánoce bez cukroví?

Umíte si představit Vánoce bez cukroví?

27.12.21

Možná ano, možná ne, ale v každém případě díky skvělým dobrovolníkům ze Sociální perpetuum mobile a Místní místním naše azylové domy i tentokrát provonělo pravé domácí cukroví.


Více...
 
Umíte si představit Vánoce bez cukroví?

Možná ano, možná ne, ale v každém případě díky skvělým dobrovolníkům ze Sociální perpetuum mobile a Místní místním naše azylové domy i tentokrát provonělo pravé domácí cukroví. Letos „Pečení (nejen) pro lidi bez domova“ vyneslo neuvěřitelné množství cukroví, a to 1300 porcí. Ty putovaly nejen do pobytových služeb pro lidi bez domova napříč pražskými organizacemi, ale třeba také do terénu lidem žijícím bez střechy nad hlavou. Nezapomnělo se ale ani na lidi v těžké sociální situaci, seniory nebo rodiny samoživitelů a samoživitelek.  

 

I my děkujeme všem, kteří přiložili ruku k dílu a upekli tím alespoň malou radost těm, pro které Vánoce nemusí být šťastné a veselé.    


Méně...
 
Vánoční přání a svátky v pražské NADĚJI

Vánoční přání a svátky v pražské NADĚJI

23.12.21

Děkujeme za vaše přátelství, podporu a pomoc a srdečně přejeme krásné Vánoce a do nového roku 2022 pevné zdraví a hodně radosti.


Více...
 
Vánoční přání a svátky v pražské NADĚJI

 

Děkujeme za vaše přátelství, podporu a pomoc a srdečně přejeme krásné Vánoce a do nového roku 2022 pevné zdraví a hodně radosti.

 

Stejně jako každý rok, chystáme vánoční pohoštění pro lidi bez domova, a to nejen v denních centrech, azylových domech a noclehárnách, ale také v tréninkových a sociálních bytech.

Lidé bez domova v denním centru U Bulhara, azylových domech a noclehárnách NADĚJE čeká i letos 24. prosince štědrovečerní večeře, už tradičně vepřový řízek a bramborový salát. V denním centru u Bulhara se bude podávat ve 12 a ve 14 hodin. V oba časy bude připraveno 30 porcí řízků s bramborovým salátem, na stolech bude k dispozici ovoce a cukroví. Za doprovodu hudby bude možnost zazpívat si koledy a zazní i pár slov o smyslu Vánoc. Nebudou chybět ani vánoční dárky v podobě hygienických potřeb, trvanlivých potravin nebo cukrovinek. V denním centru Bolzanova pro mladé lidi bez domova se bude Štědrý den slavit o den dříve a bude připraveno 30 porcí štědrovečerní večeře. Díky již tradiční finanční podpoře International Women's Association of Prague (IWAP) jsme našim klientům a klientkám do 26 let mohli zakoupit dárky „šité na míru“, a to batohy a power banky.

 

I tento rok jsme naše klientky a klienty seniorského věku, kteří jsou ubytovaní v azylových domech nebo bydlí v tréninkových a sociálních bytech, zapojili do projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata. Také na našem webu stále ještě můžete splnit vánoční přání těm, kteří nejsou v seniorském věku a nemohli se tak do projektu zapojit.

 

Do obsahu vánočních balíčků v pobytových službách se promítají dary, které pražská pobočka NADĚJE dostane od dárců, kterými jsou nejčastěji firmy, jednotlivci nebo dobrovolnické spolky. Ty před Vánocemi pořádají sbírky ošacení, trvanlivých potravin nebo organizují společné pečení cukroví.

 

Díky vám všem za to, že lidé bez domova budou mít také štědré a veselé Vánoce!

 

 


Méně...
 
Ježíškova vnoučata rozdávají radost

Ježíškova vnoučata rozdávají radost

i v našem azylovém domě v Radotíně

22.12.21

Tamní obyvatelé poprosili štědré dárce o věci či zážitky, které by jim nejen zpříjemnili život, ale také jim umožnili zažít něco, k čemu by se sami od sebe nedostali, ať už z důvodů finančních nebo logistických.


Více...
 
Ježíškova vnoučata rozdávají radost

Tamní obyvatelé poprosili štědré dárce o věci či zážitky, které by jim nejen zpříjemnili život, ale také jim umožnili zažít něco, k čemu by se sami od sebe nedostali, ať už z důvodů finančních nebo logistických. Ne pro každého je snadné si v této době nakoupit přes internet a některé z dárků i právě toto mohou umožnit.

 

Mezi nejčetnější dary patří především oblečení a elektronika. Teplá zimní obuv nebo bunda je často velmi drahé zboží, které by si sami nemohli dovolit koupit a tyto dary jim velmi pomůžou do nečasů, kdy jim tak bude pohodlnější cesta do práce nebo na úřad. V elektronice je to pak především možnost komunikace s vnějším světem, ať už darovaným mobilním telefonem, rádiem nebo třeba i hodinkami. Díky tomu budou moci zůstat v dění světa, informovat se o zprávách a aktuálních informacích.

 

Projekt Ježíškova vnoučata je úžasná záležitost, která nejen lidem s těžkými osudy pomůže zažít hřejivý pocit vánoční atmosféry a vnese světlé chvíle do života. Tím pak také přináší motivaci a sílu pro ty, kteří získávají naději, že dokáží zvednout svou životní úroveň a vrátit se k životu, na který byli třeba dříve zvyklí. Dary, které obyvatelé azylového domu obdrželi, můžete vidět i s jejich nadšením na přiložených fotkách. Tímto ještě jednou děkujeme nejen dárcům, ale i projektu Ježíškova vnoučata.

 

Text a foto: Kristina Černická Hájková, sociální pracovnice azylového domu

 

 



Méně...
 
KAMA věnovala krásné čepice a svetry lidem bez domova

KAMA věnovala krásné čepice a svetry lidem bez domova

21.12.21

A nikoli poprvé! Už 20 let nás společnost KAMA podporuje a v zimě nám daruje pletené oděvy, hlavně čepice. 


Více...
 
KAMA věnovala krásné čepice a svetry lidem bez domova

A nikoli poprvé! Už 20 let nás společnost KAMA podporuje a v zimě nám daruje pletené oděvy, hlavně čepice. Mít i hlavu v bezpečí, zvlášť při dlouhém pobytu venku za mrazu a větru, je velmi důležité. Hlavou totiž z těla odchází až 20 % tepla. Bez pokrývky hlavy tak více hrozí nachlazení, podchlazení, omrzliny, ale i třeba záněty dutin a uší, nebo poškození vlasů a migrény. Díky čepici je snazší těmto problémům předejít. Firmě KAMA za to ze srdce děkujeme!


Méně...
 
Darujte nohy v teple

Darujte nohy v teple

Co mohou, v kombinaci s jinými problémy, způsobit nepadnoucí boty?

20.12.21

Pozor, obsah je šokující!


Více...
 
Darujte nohy v teple

 

Pozor, obsah je šokující!

Panu M. je 37 let a od 14 let musí užívat injekčně inzulín kvůli zjištěné cukrovce I. typu. Před několika měsíci se mu začaly dělat otlaky na noze, a to zejména kvůli nevhodné obuvi. Následně se objevily i puchýře, až došlo k otevření defektů na noze, což vyústilo v odumření tkáně v prstech. Bohužel nakonec došlo k amputování prstů. Po amputaci panu M. zůstala otevřená nehojící se rána (zhoršené hojení z důvodu komplikace cukrovky).

 

I takové následky může nést nevhodná obuv. Proto se snažíme lidem bez domova zajistit kvalitní zimní boty a oblečení tak, abychom jim alespoň trochu pomohli přečkat krušné zimní období. Přejeme si, aby k takovým obtížím docházelo u lidí bez domova co nejméně. A kdy jindy než dnes, na Mezinárodní den lidské solidarity, pomoci těm, kteří tráví v současném období většinu času venku. Darujte jim třeba právě boty – Darujte nohy v teple. Děkujeme!

 

Lidí jako je pan M. evidujeme v naší ordinaci opravdu hodně. Však kožní problémy jsou celkově nejvíce zastoupená diagnóza. Ordinace praktického lékaře funguje už 27 let, zřízena byla v prosinci 1994. Za poslední rok ji navštívilo 1400 lidí, z čehož bylo 581 úplně nově zaevidovaných.

Text a foto: Petra Strnadová

 

 


 

 


Méně...