Praha

 
 

Pomoc lidem bez domova v Praze

POMÁHÁME LIDEM BEZ DOMOVA ŽÍT DŮSTOJNĚJŠÍ A BEZPEČNĚJŠÍ ŽIVOT.

 

Nabízíme ubytování v azylových domech a tréninkových bytech, přenocování v noclehárnách, jídlo a sprchu v nízkoprahových denních centrech, rozhovor se sociálním pracovníkem nebo psychologem, přímou pomoc v ulicích, zdravotní ošetření v ordinacích lékařů.

 

      

 

 

MÁME RÁDI PROJEKTY:

 

Logo NSLogo Místní místnímLogo Nejdřív doma    

 

 

POTŘEBUJETE VYUŽÍT NAŠE SLUŽBY?

Navštivte naše nízkoprahová denní centra nebo přijďte na stanoviště Mobilní sociální služby a proberte svou situaci se sociálním pracovníkem. Pokud potřebujete ubytování, obraťte se přímo na sociální pracovníky azylových domů (pro muže, pro ženy).

 

 

 

AKTUALITY

 
 
Noční terénní program

Noční terénní program

10.03.23

Od prosince teréňáckou hantýrkou „šlapeme“ v ulicích Prahy i v noci. V rámci humanitárních opatření monitorujeme místa, kde se pohybují lidi bez domova.


Více...
 
Noční terénní program

Od prosince teréňáckou hantýrkou „šlapeme“ v ulicích Prahy i v noci. V rámci humanitárních opatření monitorujeme místa, kde se pohybují nebo nocují lidi bez domova. Nejedná se jen o centrum Prahy, vyjíždíme i do okrajovějších částí jako je například Jižní město, Modřany nebo Hostivař. Nabízíme teplý čaj, něco malého k snědku, občas třeba i spacák nebo teplé ponožky. Pokud je zájem, můžeme zajistit postel na noclehárně. Když narazíme na člověka ve špatném zdravotním stavu, odvezeme ho do našeho nočního centra, kde ho ošetříme a dál řešíme jeho situaci.  

 

„Setkáváme se s nejrůznějšími osudy, nejsmutnější jsou však ty, kdy okolnosti a špatné zázemí lidí bez domova jsou natolik nepříznivé, že prostě propadnou sítem pomoci“, říká Jana Vlčková, terénní pracovnice.  

 

V nočních ulicích Prahy nás můžete potkat do konce března, poté humanitární služby končí. 

 

Pomáhejte spolu s námi: https://www.darujme.cz/projekt/1060

 

Foto: Jana Vlčková  

 

Noční terénní program

Noční terénní program


Méně...
 
Mezinárodní den žen

Mezinárodní den žen

08.03.23

Dnes je Mezinárodní den žen. A my nemůžeme pominout ty bez domova...


Více...
 
Mezinárodní den žen

Dnes je Mezinárodní den žen.

 

A my nemůžeme pominout ty bez domova. A nejsou to jen ty ženy, které trpí ztrátou bydlení. Jsou to také ženy týrané, ženy procházející léčbou závislostí, ženy nemocné nebo i ženy, které se nemají kam vrátit po výkonu trestu. A o tyto ženy se starají další ženy. Naše kolegyně - ženy NADĚJE.

 

I sama NADĚJE vznikla díky ženě. Vlastimile Hradecké. Ta spolu se svým manželem Iljou založila naši organizaci na počátku 90. let. A díky nim můžeme pomáhat dál.

 

Naše kolegyně jsou odhodlané pomáhat mnohdy i přes své vnitřní emocionální boje. Někdy je jim lidí bez domova bezmezně líto, někdy na ně mají vztek, někdy se smějí a jindy se dojímají. Je ale znát, že vždy dělají práci se vší ohleduplností k cílové skupině. Jsou to sociální pracovnice, pracovnice v sociálních službách, zdravotní sestřičky, lékařky, nebo také ženy, které nejsou příliš vidět, ale jsou neméně důležité – ženy, které se starají například o naše mzdy, účetnictví, fundraising nebo personalistiku. Jsou to ženy, které jsou plné elánu, zodpovědnosti a neskutečné empatie, kterou předávají dál, a to ve formě pomoci našim klientům. A toho si vážíme. Je to také o jedinečnosti jejich přístupu, citlivosti nebo naslouchání. A toto je převážně darem žen. Mají to tak nějak vrozené a nejlépe tuto vlastnost umí zužitkovat. A my jsme rádi, že tyto ženy pomáhají s námi. Že našly cestu do NADĚJE a nebojí se čelit problémům, které jsou pro naše klienty často neřešitelné.

 

Text: Irena Burmeková, vedoucí azylového domu pro ženy ve Vršovicích


Méně...
 
Nová koupelna v azylovém domě pro muže

Nová koupelna v azylovém domě pro muže

06.03.23

Koncem roku jsme dokončili velice potřebnou rekonstrukci jedné z koupelen v azylovém domě v Radotíně.


Více...
 
Nová koupelna v azylovém domě pro muže

Koncem roku jsme dokončili velice potřebnou rekonstrukci jedné z koupelen v azylovém domě v Radotíně. Muži, kteří jsou v azylovém domě ubytovaní, už koupelnu plně využívají.

 

Všichni máme velkou radost z nových a důstojných prostor.

 

Nákladnou rekonstrukci jsme mohli realizovat díky finanční podpoře Sboru Církve bratrské v Černošicích a také našim dárcům.

 

Děkujeme za podporu a důvěru, které si moc vážíme.

 

Podívejte se na fotografie, jak nová koupelna vypadá.

 

Nová koupelna v azylovém domě v RadotíněNová koupelna v azylovém domě v Radotíně


Méně...
 
Kolik párů bot a kusů oblečení přinesla kampaň Darujte nohy v teple?

Kolik párů bot a kusů oblečení přinesla kampaň Darujte nohy v teple?

03.03.23

Zatím to na jaro příliš nevypadá a zejména noční teploty se stále pohybují pod nulou. I proto máme obrovskou radost, že jsme díky Darujte nohy v teple...


Více...
 
Kolik párů bot a kusů oblečení přinesla kampaň Darujte nohy v teple?

Zatím to na jaro příliš nevypadá a zejména noční teploty se stále pohybují pod nulou. I proto máme obrovskou radost, že jsme díky Darujte nohy v teple získali 299 párů bot a 1349 kusů oblečení.

 

Přes den i v noci je prostřednictvím našich denních center a terénního programu předáváme lidem v nouzi. 

 

Kampaň Darujte nohy v teple přinesla za pět let svého trvání částku ve výši 1.124.398 Kč.


Méně...
 
Jak lidé bez domova přežijí zimu?

Jak lidé bez domova přežijí zimu?

Rozhovor v Radiu Proglas

01.03.23

Jirka Kadlec se v běžném profesním životě věnuje spíše umění. Čtyřikrát do měsíce se ale mění v terénního pracovníka.


Více...
 
Jak lidé bez domova přežijí zimu?

Jirka Kadlec, zakladatel a spolumajitel rámařství Lípová 6 v Praze, se v běžném profesním životě věnuje spíše umění. Rámuje a paspartuje pro nejrůznější galerie, výstavy nebo sběratele umění.

 

Čtyřikrát do měsíce se ale mění v terénního pracovníka a společně s našimi kolegy se v noci vydává za lidmi bez domova a nabízí jim pomoc v rámci humanitárních opatření.

 

Jaká je jeho motivace? Jaký má vztah k lidem bez domova a jaké příběhy mu z nočního terénu utkvěly v paměti nejvíce?  

 

Poslechněte si rozhovor na Radiu Proglas:

https://slovo.proglas.cz/nase-porady/za-pet-pet/jak-lide-bez-domova-preziji-zimu/?fbclid=IwAR3-kav1HWNYaAUXwIC6Pp30LPC9HvRlXGHIPdrPr09rmctfWfeXiWgJICg


Méně...
 
Světový den sociální spravedlnosti

Světový den sociální spravedlnosti

20.02.23

Dnes si připomínáme Světový den sociální spravedlnosti, který se od roku 2009 snaží upozornit na téma chudoby a sociálních problémů. 


Více...
 
Světový den sociální spravedlnosti

Dnes si připomínáme Světový den sociální spravedlnosti, který se od roku 2009 snaží upozornit na téma chudoby a sociálních problémů. 

 

V pražské NADĚJI pomáháme už témeř 32 let lidem bez domova, kteří se potýkají s extrémním sociálních vyloučení. Věříme, že nějakou formu pomoci si zaslouží každý, kdo se na nás obrátí.

 

Jsme velice vdeční všem našim pravidelným dárcům, kteří svým příspěvkem každý měsíc dokazují, že jim není osud lidí bez domova lhostejný. Pravidlená podpora je pro nás nesmírně důležitá, protože nám umožňuje vylepšovat nabízené služby.

 

Děkujeme vám!

 

Budeme moc rádi, pokud se i vy rozhodnete pro pravidelnou pomoc lidem bez domova. Zde je odkaz na nastavení měsíčního příspěvku prostřednictvím portálu Darujme.cz:

https://www.darujme.cz/darovat/1060?referrer=&frequency=monthly&amount

 

Foto: Martin Pokora


Méně...