Praha

 
 

Pomoc lidem bez domova v Praze

POMÁHÁME LIDEM BEZ DOMOVA ŽÍT DŮSTOJNĚJŠÍ A BEZPEČNĚJŠÍ ŽIVOT.

 

Nabízíme ubytování v azylových domech a tréninkových bytech, přenocování v noclehárnách, jídlo a sprchu v nízkoprahových denních centrech, rozhovor se sociálním pracovníkem nebo psychologem, přímou pomoc v ulicích, zdravotní ošetření v ordinacích lékařů.

 

      

 

 

MÁME RÁDI PROJEKTY:

 

Logo NSLogo Místní místnímLogo Nejdřív doma    

 

 

POTŘEBUJETE VYUŽÍT NAŠE SLUŽBY?

Navštivte naše nízkoprahová denní centra nebo přijďte na stanoviště Mobilní sociální služby a proberte svou situaci se sociálním pracovníkem. Pokud potřebujete ubytování, obraťte se přímo na sociální pracovníky azylových domů (pro muže, pro ženy).

 

 

 

AKTUALITY

 
 
Naše pomoc má smysl

Naše pomoc má smysl

19.06.23

Paní Jana v našem azylovém domě pro ženy ve Vršovicích bydlela rok...


Více...
 
Naše pomoc má smysl

Paní Jana v našem azylovém domě pro ženy ve Vršovicích bydlela rok. Přišla k nám po nevydařeném vztahu plném násilí a alkoholu. Po pár měsících klidu a podpory od sociální pracovnice se postavila na nohy, našla si práci, spolubydlení a odešla. Dnes má vlastní podnájem, práci, ve které je spokojená, a nově i pejska. Naše práce má smysl.


Ještě necelé dva týdny máte jedinečnou příležitost zlepšit prostředí, ve kterém ženy v našem azylovém domě žijí. Darovat koupelnu ženám bez domova můžete zde: https://www.darujme.cz/darujkoupelnuzenambezdomova
 

Děkujeme!


Méně...
 
Rozhovor o terénní sociální práci

Rozhovor o terénní sociální práci

12.06.23

Spolupracujeme s MČ Praha 17, kde nás pravidelně můžete potkávat v terénu. Co obnáší činnost NADĚJE a kolik lidí bez domova evidujeme...


Více...
 
Rozhovor o terénní sociální práci

Spolupracujeme s MČ Praha 17, kde nás pravidelně můžete potkávat v terénu. Co obnáší činnost NADĚJE a kolik lidí bez domova evidujeme právě na území Řep? Na tyto a další otázky odpovídala Marie Zajíčková, vedoucí terénu. 

 

„Naše klienty často spojuje náročná minulost a traumatické zážitky. Zároveň nejistá budoucnost. Pokud každý den řešíte, kde budete spát, co budete jíst a špatný zdravotní stav, špatně se řeší cokoli dalšího. Často slýchám věty jako: „Kdyby nepili, mohli by bydlet.“ „Kdyby nebyli líní, mohli by chodit do práce.“ A já si říkám, jak se asi z lavičky nebo ze stanu vstává do práce? Nepila bych taky náhodou, kdybych neměla rodinu nebo za sebou měla traumatický zážitek a neměla bych kam jít? Proto neodsuzuji lidi, kteří jsou na tom takto. Ale obdivuji každého, komu se povede se z ulice zvednout.“ 

 

Přečtěte si celý článek ZDE.


Méně...
 
NADĚJE na konferenci FEANSTA

NADĚJE na konferenci FEANSTA

09.06.23

V minulém týdnu náš oblastní ředitel Dan Svoboda a vedoucí projektu Housing Youth Katka Sehnoutková navštívili Stockholm...


Více...
 
NADĚJE na konferenci FEANSTA

V minulém týdnu náš oblastní ředitel Dan Svoboda a vedoucí projektu Housing Youth Katka Sehnoutková navštívili Stockholm.

 

Tohle krásné švédské velkoměsto totiž hostilo největší konferenci o bezdomovectví v Evropě. A protože i my se řadíme mezi více než 100 členských organizací FEANTSA, které pracují s lidmi bez domova, pozvání jsme ani letos neodmítli.  

 

Dan s Katkou navštívili zajímavé semináře i pracovní skupiny a načerpali poznatky organizací zabývajících se problematikou lidí bez domova napříč Evropou. V mezinárodním kontextu je vždy moc fajn pozorovat a porovnávat, jak to jinde dělají jinak. Necháme se inspirovat a pokud je to jen trochu možné, pokusíme se implementovat dobrou praxi do našich služeb.  

 

Tak snad zase za rok v nějakém jiném evropském městě na viděnou.

 


Méně...
 
Nový projekt Housing Youth

Nový projekt Housing Youth

07.06.23

Rozjíždíme nový projekt Housing Youth - zabydlování mladých lidí ve věku 18 – 26 let, kteří mají zkušenost s životem na ulici...


Více...
 
Nový projekt Housing Youth

Rozjíždíme nový projekt Housing Youth - zabydlování mladých lidí ve věku 18 – 26 let, kteří mají zkušenost s životem na ulici a s užívání návykových látek. Pokud znáte někoho, komu by projekt mohl pomoci, můžete se ozvat na uvedené číslo naší kolegyni Katce Sehnoutkové. Ta ochotně poradí a poskytne o projektu víc informací. Zájemci se také mohou dostavit do našeho denního centra Bolzanova. 

 

„Velmi potřebným krokem, jak lidem pomoci je, naučit je "jak bydlet". Je to o to složitější, jelikož to je věc, kterou mnozí z nich ani nepoznali. V projektu Housing Youth se budeme snažit o to, aby ve svém bydlení úspěšně obstáli“, uvádí k projektu Katka.  

 

Přejeme projektu hodně úspěchů a těšíme se na další zprávy o zabydlování mladých lidí. 


Méně...
 
Děkujeme Mews systems za sbírku oblečení

Děkujeme Mews systems za sbírku oblečení

05.06.23

Nezapomínají na nás ani v létě! Řeč je o firmě Mews systems, s.r.o., která pro nás...


Více...
 
Děkujeme Mews systems za sbírku oblečení

Nezapomínají na nás ani v létě! Řeč je o firmě Mews systems, s.r.o., která pro nás už po několikáté uspořádala charitativní sbírku sezónního oblečení. Toho u nás totiž není nikdy dost.

 

Dostali jsme ručníky, pánské a dámské oblečení, boty, dokonce i batoh. Vedoucí skladu, paní Šešínová, dar s vděčností přijala a rozdělila ho tak, aby se dostal přímo lidem žijícím na ulici, tedy do terénního programu a do našich dvou denních center U Bulhara a Bolzanova.

 

Děkujeme, vaší podpory si moc vážíme. 


Méně...
 
Nízké mzdy v sociálních službách

Nízké mzdy v sociálních službách

31.05.23

Sociální pracovníci se v Česku potýkají s výrazně podprůměrnou mzdou. To má dopad nejenom na jejich životní úroveň...


Více...
 
Nízké mzdy v sociálních službách

Sociální pracovníci se v Česku potýkají s výrazně podprůměrnou mzdou. To má dopad nejenom na jejich životní úroveň, ale i na to, že často odcházejí do jiných, lukrativnějších oborů a úřady a neziskové organizace jen těžko shánějí nové.  

 

„Bohužel i u našich pracovníků je výše mzdy velkým problémem. Na volná místa hledáme sociální pracovníky již několik měsíců a jedním z důvodů je velká náročnost práce a s tím spojené finanční ohodnocení práce. Z finančních důvodů nám také odešlo hodně kvalitních pracovníků v sociálních službách, zejména mužů, které na některých náročných místech nutně potřebujeme. Velká část našich zaměstnanců v Praze musí mít ještě druhou práci, alespoň na částečný úvazek, aby měli na nájem a nutné životní náklady. Pokud to druhou prací již řešit nelze (často je to velmi náročné), odcházejí ze sociálních služeb do jiného, lépe placeného, zaměstnání", uvádí k problému Petra Svobodová, naše personalistka.

 

My o špatných podmínkách informujeme prostřednictvím kampaně Stejná odměna

 

Na stejné problémy ohledně financování sociálních služeb odkazuje i projekt Neviditelní.

Více o projektu: https://www.novinky.cz/clanek/domaci-resi-socialni-problemy-ale-sami-jim-celi-40431785


Méně...