Praha

 
 

Pomoc lidem bez domova v Praze

POMÁHÁME LIDEM BEZ DOMOVA ŽÍT DŮSTOJNĚJŠÍ A BEZPEČNĚJŠÍ ŽIVOT.

 

Nabízíme ubytování v azylových domech a tréninkových bytech, přenocování v noclehárnách, jídlo a sprchu v nízkoprahových denních centrech, rozhovor se sociálním pracovníkem nebo psychologem, přímou pomoc v ulicích, zdravotní ošetření v ordinacích lékařů.

 

      

 

 

MÁME RÁDI PROJEKTY:

 

Logo NSLogo Místní místnímLogo Nejdřív doma    

 

 

POTŘEBUJETE VYUŽÍT NAŠE SLUŽBY?

Navštivte naše nízkoprahová denní centra nebo přijďte na stanoviště Mobilní sociální služby a proberte svou situaci se sociálním pracovníkem. Pokud potřebujete ubytování, obraťte se přímo na sociální pracovníky azylových domů (pro muže, pro ženy).

 

 

 

AKTUALITY

 
 
Nová vedoucí azylového domu na Žižkově

Nová vedoucí azylového domu na Žižkově

03.07.23

Simona Kafková působí jako vedoucí azylového domu a noclehárny pro muže na Žižkově už pár měsíců...


Více...
 
Nová vedoucí azylového domu na Žižkově

Simona Kafková působí jako vedoucí azylového domu a noclehárny pro muže na Žižkově už pár měsíců. Není to práce jednoduchá, má na starost velký dům, dohromady 70 mužů bez domova a desítku zaměstnanců. Ale svou práci bere s nadhledem a nad rámec svých pracovních povinností vymýšlí i různé aktivity. Třeba výlet do lesa. 

 

A jak svůj začátek na novém působišti popisuje sama Simča?  

 

„V NADĚJI jsem začínala v terénu, který se pro mě stal srdeční záležitostí, ale po pěti letech byl čas zkusit něco nového. Vzhledem k tomu, že jsem nechtěla opustit NADĚJI, tak jsem přijala nabídku na pozici vedoucí AD a noclehárny na Žižkově.  

 

To víte, azylový dům není prostě žádný pětihvězdičkový hotel, to je jasné. Ale mě trochu začalo trápit, že ti moji chlapi vlastně ten azylový dům moc neopouští. Neopouští ho především z toho důvodu, že jsou hůře pohyblivý, kolikrát jim ujít pár kroků dělá velký problém. Ale já řekla: „hoši to rozhejbem!“. Nerozhejbali. Ale nevadí, sociální práce je občas takový pokus omyl.  

 

I přesto jsem je chtěla, alespoň jednou, vytáhnout mimo prostory azylového domu, a tak jsem vymyslela, že uděláme grilovačku. Kupodivu se nápad zalíbil a vyrazili jsme do lesa. Sice zvládnout nerovný lesní terén byl pro chlapy nelehký úkol, ale zvládli ho. Společně jsme si zabékali za doprovodu kytary, opekli masíčko a dali si dobré pití. 

 

Myslím, že to bylo báječné odreagování od šedých dnů trávených mezi zdmi azyláku. Jsem ráda, že jsme společně mohli někam vyrazit a zasmát se.“

 

Obyvatelé azylového domu na výletu

 

Obyvatelé azylového domu na výletu


Méně...
 
Hledáme pronájem bytu v Praze

Hledáme pronájem bytu v Praze

29.06.23

V rámci našeho nového projektu Housing Youth hledáme pronájem bytu 1+kk nebo 1+1 v Praze s dobrou dostupností na MHD...


Více...
 
Hledáme pronájem bytu v Praze

V rámci našeho nového projektu Housing Youth hledáme pronájem bytu 1+kk nebo 1+1 v Praze s dobrou dostupností na MHD.  

 

Byt bude užívat pár nebo jednotlivec. My budeme garantem a správcem. Majitel tak bude mít 100 % jistotu, že nájem a náklady spojené s údržbou bytu budou vždy uhrazeny včas a řádně. Pronájem s garancí nájmu můžeme zajistit do března 2026. 

 

Pronájem včetně služeb a poplatků by měl být do 16 000,- Kč s ohledem na lokalitu. 

 

Projektem Housing Youth NADĚJE Praha pomáháme mladým lidem s hledáním stabilního a bezpečného bydlení a poskytujeme jim v bydlení intenzivní podporu zkušených pracovníků. 

 

V případě zájmu nebo pro více informací kontaktuje Olgu: olga.lebedevova@nadeje.cz nebo Kateřinu: katerina.sehnoutkova@nadeje.cz, tel. 773791724.  

 

Více o projektu: https://www.nadeje.cz/praha/housing_youth_bydleni_pro_mlade_lidi_bez_domova


Méně...
 
"Aukce holek z Vršek" ve prospěch Daruj koupelnu ženám bez domova úspěšně pokračuje

"Aukce holek z Vršek" ve prospěch Daruj koupelnu ženám bez domova úspěšně pokračuje

28.06.23

Od konce května probíhá na našem facebookovém profilu „Aukce holek z Vršek“ ve prospěch naší kampaně Daruj koupelnu ženám bez domova...


Více...
 
"Aukce holek z Vršek" ve prospěch Daruj koupelnu ženám bez domova úspěšně pokračuje

Od konce května probíhá na našem facebookovém profilu „Aukce holek z Vršek“ ve prospěch kampaně Daruj koupelnu ženám bez domova.

 

Každý týden ve středu dopoledne zveřejňujeme jeden předmět jedné z kolegyň z azylového domu pro ženy. Každý předmět má svou vyvolávací cenu, kterou je možné v komentáři pod příspěvkem zvýšit. Už jsme dražili knihu, květinu, obraz, sadu malířských barev nebo veganskou banánovou bábovku. A právě tu společně vydražili náš ředitel Dan Svoboda s předsedou České federace potravinových bank Alešem Slavíčkem. Krásné spojení, nemyslíte?  

 

Díky našim sledujícím se pomohlo v rámci „Aukce holek z Vršek“ vybrat už přes 9.200 Kč. V současné chvíli se draží domácí sirupy kolegyně Gabči. Příští týden náš čeká závěrečná aukce, která bude stejně jako předchozí originální. 

 

Děkujeme všem, kteří se rozhodli přispět ženám z azylového domu na rekonstrukci koupelny, ať už v rámci aukce nebo mimo ni. Kampaň běží do 9.7. a my budeme rádi za jakýkoliv příspěvek.

 

Darovat můžete prostřednictvím tohoto odkazu: https://www.darujme.cz/darujkoupelnuzenambezdomova


Méně...
 
Pomozte nám zařídit první byt pro mladé lidi bez domova

Pomozte nám zařídit první byt pro mladé lidi bez domova

22.06.23

Do prvního z bytů, který jsme v rámci projektu Housing Youth získali, sháníme...


Více...
 
Pomozte nám zařídit první byt pro mladé lidi bez domova

Do prvního z bytů, který jsme v rámci projektu Housing Youth získali, sháníme funkční pračku, lednici, tři postele, židle, skříňky, případně sedačku (a nepotřebujeme nádobí, lůžkoviny nebo matrace).

 

Pokud máte něco takového k dispozici, kontaktuje vedoucí projektu Katku Sehnoutkovou (katerina.sehnoutkova@nadeje.cz nebo 773 791 724).

 

Pomozte touto cestou unikátnímu projektu Housing Youth, který cílí na mladé lidi ve věku 18 -26 let se zkušeností s životem na ulici a s užíváním návykových látek. Protože bydlet je základ.  

 

Děkujeme.


Méně...
 
Naše pomoc má smysl

Naše pomoc má smysl

19.06.23

Paní Jana v našem azylovém domě pro ženy ve Vršovicích bydlela rok...


Více...
 
Naše pomoc má smysl

Paní Jana v našem azylovém domě pro ženy ve Vršovicích bydlela rok. Přišla k nám po nevydařeném vztahu plném násilí a alkoholu. Po pár měsících klidu a podpory od sociální pracovnice se postavila na nohy, našla si práci, spolubydlení a odešla. Dnes má vlastní podnájem, práci, ve které je spokojená, a nově i pejska. Naše práce má smysl.


Ještě necelé dva týdny máte jedinečnou příležitost zlepšit prostředí, ve kterém ženy v našem azylovém domě žijí. Darovat koupelnu ženám bez domova můžete zde: https://www.darujme.cz/darujkoupelnuzenambezdomova
 

Děkujeme!


Méně...
 
Rozhovor o terénní sociální práci

Rozhovor o terénní sociální práci

12.06.23

Spolupracujeme s MČ Praha 17, kde nás pravidelně můžete potkávat v terénu. Co obnáší činnost NADĚJE a kolik lidí bez domova evidujeme...


Více...
 
Rozhovor o terénní sociální práci

Spolupracujeme s MČ Praha 17, kde nás pravidelně můžete potkávat v terénu. Co obnáší činnost NADĚJE a kolik lidí bez domova evidujeme právě na území Řep? Na tyto a další otázky odpovídala Marie Zajíčková, vedoucí terénu. 

 

„Naše klienty často spojuje náročná minulost a traumatické zážitky. Zároveň nejistá budoucnost. Pokud každý den řešíte, kde budete spát, co budete jíst a špatný zdravotní stav, špatně se řeší cokoli dalšího. Často slýchám věty jako: „Kdyby nepili, mohli by bydlet.“ „Kdyby nebyli líní, mohli by chodit do práce.“ A já si říkám, jak se asi z lavičky nebo ze stanu vstává do práce? Nepila bych taky náhodou, kdybych neměla rodinu nebo za sebou měla traumatický zážitek a neměla bych kam jít? Proto neodsuzuji lidi, kteří jsou na tom takto. Ale obdivuji každého, komu se povede se z ulice zvednout.“ 

 

Přečtěte si celý článek ZDE.


Méně...