Praha

 
 

Pomoc lidem bez domova v Praze

POMÁHÁME LIDEM BEZ DOMOVA ŽÍT DŮSTOJNĚJŠÍ A BEZPEČNĚJŠÍ ŽIVOT.

 

Nabízíme ubytování v azylových domech a tréninkových bytech, přenocování v noclehárnách, jídlo a sprchu v nízkoprahových denních centrech, rozhovor se sociálním pracovníkem nebo psychologem, přímou pomoc v ulicích, zdravotní ošetření v ordinacích lékařů.

 

      

 

 

MÁME RÁDI PROJEKTY:

 

Logo NSLogo Místní místnímLogo Nejdřív doma    

 

 

POTŘEBUJETE VYUŽÍT NAŠE SLUŽBY?

Navštivte naše nízkoprahová denní centra nebo přijďte na stanoviště Mobilní sociální služby a proberte svou situaci se sociálním pracovníkem. Pokud potřebujete ubytování, obraťte se přímo na sociální pracovníky azylových domů (pro muže, pro ženy).

 

 

 

AKTUALITY

 
 
Náš azylový dům v Záběhlicích slaví 20 let

Náš azylový dům v Záběhlicích slaví 20 let

26.09.22

Jednomu je osmdesát, jinému jedenačtyřicet. Někteří nechtěli nic jiného, než někde složit hlavu, další potřebovali pomoct se zhoršujícím se zdravím nebo poradit s nárokem na dávky. 


Více...
 
Náš azylový dům v Záběhlicích slaví 20 let

Jednomu je osmdesát, jinému jedenačtyřicet. Někteří nechtěli nic jiného, než někde složit hlavu, další potřebovali pomoct se zhoršujícím se zdravím nebo poradit s nárokem na dávky. Někdo se k nám dostal přímo z ulice, někdo z nemocnice, někdo z ubytovny. A protože jsme každý jiný a máme za sebou odlišné zkušenosti, není vždy snadné najít společnou řeč a být v těžkých časech zajedno.

Přesto, nebo možná proto, čerpají lidé v prostorách Domu NADĚJE v Záběhlicích službu již dvacet let.  Ať už tráví volný čas na zahradě, ve společenské místnosti při společném tvoření nebo na pokoji, v partě, nebo raději sami. V příštím roce navíc celá budova projde rozsáhlou rekonstrukcí, která se dotkne jak pokojů ubytovaných, tak společných prostor i kanceláří zaměstnanců. Tak nám držte palce!

Nejen na dalších dvacet let.

Text a foto: Lukáš Novotný, vedoucí azylového domu

 

 


Méně...
 
Svědectví o ženském bezdomovectví

Svědectví o ženském bezdomovectví

23.09.22

Minulý týden ve čtvrtek se otevřely dveře azylového domu v pražských Vršovicích. Rádi bychom poděkovali všem, kteří přišli podpořit ženy bez domova v rámci benefičního odpoledne s názvem Dobrý den, tady NADĚJE.


Více...
 
Svědectví o ženském bezdomovectví

Minulý týden ve čtvrtek se otevřely dveře azylového domu v pražských Vršovicích. Rádi bychom poděkovali všem, kteří přišli podpořit ženy bez domova v rámci benefičního odpoledne s názvem Dobrý den, tady NADĚJE.

 

Návštěvníky zaujaly hlavně živé knihovny s ženami, které mají různé zkušenosti se ztrátou domova a pobytem v azylovém domě. Bývalá obyvatelka azylového domu Lucie všechny dojala svojí odhodlaností, se kterou bojuje s nelehkým životním osudem. Helena, která zde bydlí téměř rok, zase nadhledem nad svým chováním, uvědoměním si vlastních chyb a motivací ke změně. Oksana, mladá žena z Ukrajiny, vyprávěla o tom, jaké to je zabalit si život do jednoho zavazadla a ze dne na den odejít sama do cizí země. Následovaly přednášky a diskuze na téma zdravotní péče o lidi bez domova a ženského bezdomovectví. O zábavu se v závěru dne postarali slam poetristé v čele s Anatolem Svahilcem a hudební skupina Listopad.

 

Výborné občerstvení připravily obyvatelky azylového domu společně se zaměstnankyněmi. O pití se postarali společnosti Staropramen se svým nealkoholickým nápojem Cool a Coca Cola. Tímto oběma moc děkujeme.

 

Největší poděkování patří zaměstnankyním a obyvatelkám azylového domu, které celý netradiční den otevřených dveří připravily. Benefiční odpoledne se moc povedlo a my se těšíme na další ročník.

 

 

 

 

 

 


Méně...
 
Nová noclehárna a denní centrum Michle funguje už třetí měsíc

Nová noclehárna a denní centrum Michle funguje už třetí měsíc

19.09.22

Nabízí pomoc především dospělým mužům se zhoršeným zdravotním stavem, kteří jsou však soběstační.


Více...
 
Nová noclehárna a denní centrum Michle funguje už třetí měsíc

 

Nabízí pomoc především dospělým mužům se zhoršeným zdravotním stavem, kteří jsou však soběstační.

Kapacita noclehárny a denního centra je 40 lidí.

Aktuálně je obsazeno víc než polovina lůžek.

Mužům jsou k dispozici 2 sociální pracovnice, které jim pomáhají řešit jejich složité životní situace.

Součástí denního centra je také ošetřovna, která slouží zejména pro převazy. Zdravotní sestra dochází do centra 3x týdně.

Děkujeme všem, kteří na proměnu nového denního centra a noclehárny přispěli prostřednictvím projektu Zachraňte střechu nad hlavou pro 40 lidí bez domova.

 

 

 

 

 


Méně...
 
Panu Davidovi pomůže akce Milostivé léto II

Panu Davidovi pomůže akce Milostivé léto II

13.09.22

Prvního září začalo Milostivé léto II, které trvá až do konce listopadu. Umožňuje dlužníkům splatit exekuce zbavené o exekuční poplatky, sankce a úroky, které mohou i malý původní dluh navýšit a výrazně komplikovat jeho splácení. 


Více...
 
Panu Davidovi pomůže akce Milostivé léto II

Prvního září začalo Milostivé léto II, které trvá až do konce listopadu. Umožňuje dlužníkům splatit exekuce zbavené o exekuční poplatky, sankce a úroky, které mohou i malý původní dluh navýšit a výrazně komplikovat jeho splácení. V azylovém domě v Radotíně jsme o této možnosti informovali všechny ubytované muže, kteří by akci mohli využít. Bohužel pro většinu z nich je nemožné splatit i samotnou základní jistinu, a proto se nemohou Milostivého léta zúčastnit. Pan David je však výjimkou.

 

Pan David je mladý pán, který v minulosti učinil spoustu špatných životních rozhodnutí. Je však důležité se z chyb poučit a mít motivaci změnit svůj život k lepšímu, což si uvědomil i pan David. Díky vykonání obecně prospěšných prací se mu podařilo mít opět čistý trestní rejstřík. Potřeboval by se zbavit také dluhů. Pan David se od nás dozvěděl o akci Milostivé léto II a rozhodl se k zahájení patřičných kroků k oddlužení. Za pomoci sociální pracovnice si na České poště nechal udělat výpis exekucí a společně obeslali exekutory s žádostí o zaplacení dluhu skrze Milostivé léto II. Nyní mu postupně přicházejí dopisy s částkami na zaplacení dluhů. Pan David si na zaplacení dluhů našetřil a doufá, že mu se zbytkem uhrazení pomůže rodina. Pokud bude mít problémy s uhrazením jistiny, sociální pracovnice se obrátí na organizaci Člověk v tísni, která poskytuje finanční dary v rámci akce Milostivé léto II.

 

Pan David má v plánu najít si stálou práci. Čeká ho ještě spousta práce, protože Milostivé léto se nevztahuje na veškeré subjekty, kterým dluží. Držte mu palce, aby se mu podařilo zbavit většiny dluhů a nastartovat tak novou životní etapu. Šťastné konce bychom přáli všem lidem v nouzi, kterým pomáháme. Budeme v to nadále doufat, protože naděje umírá poslední.

 

Text a foto: Kristina Černická Hájková, sociální pracovnice


Méně...
 
Dobrý den, tady NADĚJE

Dobrý den, tady NADĚJE

Čtvrtek 15. září od 12:30

12.09.22

Už jen 3 dny zbývají do naší benefiční akce Dobrý den, tady NADĚJE, kterou pro vás pořádají kolegyně a obyvatelky azylového domu pro ženy ve Vršovicích. Můžete se těšit na diskuzi s odborníky i vyprávění žen bez domova


Více...
 
Dobrý den, tady NADĚJE

 

Už jen 3 dny zbývají do naší benefiční akce Dobrý den, tady NADĚJE, kterou pro vás pořádají kolegyně a obyvatelky azylového domu pro ženy ve Vršovicích. Můžete se těšit na diskuzi s odborníky i vyprávění žen bez domova, které si pobytem v azylovém domě prošly nebo zde aktuálně žijí. Na závěr dne vystoupí známý český slam poetrista Anatol Svahilec a koncert zahraje kapela Listopad.

 

Irena Burmeková, vedoucí azylového domu:

"Minulý rok jsme se jako tým azylového domu pro ženy rozhodly pro uspořádání dne otevřených dveří. Důvodem k pořádání benefiční akce pro veřejnost byla snaha rozptýlit negativní stereotypy a mýty o způsobu života žen, které se ocitly bez zázemí, bez domova.

 

Protože bychom rády, aby se z této akce stala každoroční tradice, tento rok pokračujeme. Na základě minulého ročníku se ukázalo, že veřejnost opravdu zajímá práce s našimi klientkami a vše, co obnáší. Rozhodly jsme se proto, že program bude sestaven z více odborných přednášek a tzv. živé knihovny, tedy živého vyprávění současných nebo bývalých klientek, které mohou sdílet svou životní cestu včetně zkušeností s azylovým domem.

 

Začátkem letošního roku jsme navíc službu krizového ubytování pro ženy rozšířily také o pomoc ženám uprchlým před válkou na Ukrajině. Mezi klientkami živé knihovny tak bude možnost poslechnout si příběh Oksany, která ubytování od počátku válečného konfliktu využívá.

 

Stejně jako minulý rok bude k dispozici možnost vyzkoušet si, jaké to je přijít do azylového domu, pro návštěvníky bude možnost schůzky se sociální pracovnicí, která je provede fiktivním přijímáním do azylového domu."

 

 

Anatol Svahilec vyhrál v roce 2014 mistrovství České republiky ve slam poetry, což je specifický styl básnického přednesu. Ten musí být natolik sugestivní a zábavný, aby dosáhl největšího ohlasu v publiku.

 

 

Indie-folková pražská kapela Listopad pro vás zahraje na terase azylového domu od 20:00.

 

 

Přijďte se pobavit a dozvědět se zajímavé informace nejen o ženském bezdomovectví. Připojte se k naší facebookové události: https://www.facebook.com/events/1114359102485240

Těšíme se na vás!

 

 


Méně...
 
Dnes slaví 8. narozeniny NEJDŘÍV STŘECHA

Dnes slaví 8. narozeniny NEJDŘÍV STŘECHA

01.09.22

Projekt, který za 96 měsíců fungování pomohl 2 364 lidem bez domova.


Více...
 
Dnes slaví 8. narozeniny NEJDŘÍV STŘECHA

Projekt, který za 96 měsíců fungování pomohl 2 364 lidem bez domova.

 

1 562 mužům 

   493 ženám   

   329 rodinám

 

Také Martinovi (23 let), který ztratil ubytování u přítelkyně, protože měl problémy s drogami. Ocitl se na ulici a hrozilo, že se jeho situace ještě zhorší. Martin začal docházet do denního centra a prostřednictvím psychologa NADĚJE si dohodl léčbu. Než na ni nastoupil byl ubytován v noclehárně, která byla hrazena právě z projektu NEJDŘÍV STŘECHA. Léčení zahájil a s přítelkyní se dali znovu dohromady.

 

Ubytování, které může být z NEJŘÍV STŘECHY hrazené, poskytují sociální služby v Praze, Brně, Ostravě, Českých Budějovicích, Havířově, Horním Jiřetíně, Jablonci nad Nisou, Klášterci nad Ohří, Liberci, Litoměřicích, Mladé Boleslavi, Opavě, Plzni, Roudnici nad Labem a ve Vsetíně.

 

Projekt NEJDŘÍV STŘECHA by nebylo možné realizovat bez skvělých dárců. Na https://www.nejdrivstrecha.cz se můžete podívat, kolik peněz už bylo vybráno, kolik použito a kolik zbývá. Veškeré získané prostředky od dárců jdou na ubytování. Projekt administruje Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové.

 

Stát se dárcem NEJDŘÍV STŘECHY můžete i vy!

https://www.darujme.cz/projekt/1200628

Děkujeme


Méně...