Praha

 
 

Pomoc lidem bez domova v Praze

POMÁHÁME LIDEM BEZ DOMOVA ŽÍT DŮSTOJNĚJŠÍ A BEZPEČNĚJŠÍ ŽIVOT.

 

Nabízíme ubytování v azylových domech a tréninkových bytech, přenocování v noclehárnách, jídlo a sprchu v nízkoprahových denních centrech, rozhovor se sociálním pracovníkem nebo psychologem, přímou pomoc v ulicích, zdravotní ošetření v ordinacích lékařů.

 

      

 

 

MÁME RÁDI PROJEKTY:

 

Logo NSLogo Místní místnímLogo Nejdřív doma    

 

 

POTŘEBUJETE VYUŽÍT NAŠE SLUŽBY?

Navštivte naše nízkoprahová denní centra nebo přijďte na stanoviště Mobilní sociální služby a proberte svou situaci se sociálním pracovníkem. Pokud potřebujete ubytování, obraťte se přímo na sociální pracovníky azylových domů (pro muže, pro ženy).

 

 

 

AKTUALITY

 
 
Kde lidé bez domova nejčastěji přespávají?

Kde lidé bez domova nejčastěji přespávají?

Seriál "Čísla NADĚJE" je zpět

19.01.24

Po několika letech opět přinášíme seriál "Čísla NADĚJE“, prostřednictvím kterého Vám v následujících týdnech chceme přiblížit naši práci skrze zajímavé statistiky a informace...


Více...
 
Kde lidé bez domova nejčastěji přespávají?

Po několika letech opět přinášíme seriál „Čísla NADĚJE“, prostřednictvím kterého Vám v následujících týdnech chceme přiblížit naši práci skrze zajímavé statistiky a informace. Věříme, že Vás zaujmou a mnohdy možná i překvapí.  

 

 „Vykopáváme“ grafem, který se týká míst přespávání. V roce 2022 jsme v rámci našeho terénního programu navštěvovali 360 takových míst. Naši terénní pracovníci tato místa monitorují a pravidelně navštěvují. Obyvatelům přináší informace o možnostech pomoci (např. získání dávek, možnosti ubytování v noclehárnách nebo azylových domech), nezřídka kdy také zkontrolují zdravotní stav, často přinesou něco na zub a teplý čaj. Důležitá je ale důvěra, kterou navážou a prohlubují každou návštěvou. 

 

Kde lidí bez domova nejčastěji přespávají


Méně...
 
Vánoční dárky pro lidi z tréninkových bytů

Vánoční dárky pro lidi z tréninkových bytů

17.01.24

Radovan pod stromečkem našel nový telefon, Pavel nové kalhoty na míru, dvě mikrovlnky si rozdělili pánové Jan a Milan, smoothie maker potěšil Martina a nový vysavač zase paní Alenu. Možná jste zaznamenali...


Více...
 
Vánoční dárky pro lidi z tréninkových bytů

Radovan pod stromečkem našel nový telefon, Pavel nové kalhoty na míru, dvě mikrovlnky si rozdělili pánové Jan a Milan, smoothie maker potěšil Martina a nový vysavač zase paní Alenu.   

Možná jste zaznamenali, že na našem webu probíhal před Vánoci takový „miniprojekt“, prostřednictvím kterého jsme se snažili získat vánoční dárky pro klienty a klientky našich tréninkových bytů. A my moc děkujeme, že se to podařilo. A to díky Vám! Jste skvělí a my jsme za Vás opravdu ze srdce rádi.

 

Máme tu však jedno přání, které se splnit nepodařilo. A my si řekli, že to „neodpískáme“ a zkusíme to ještě jednou po Vánocích. Je to přání paní Dany. 

 

Paní Dana chodí do práce a splácí své dluhy z minulosti v rámci oddlužení. Nemá tak příliš peněz nazbyt. Nicméně možnost bydlet v našem tréninkovém bytě a využívat podporu sociálního pracovníka jí toto náročné období usnadňuje a věří, že bude moci znovu žít bez dluhů. Paní Dana by si moc přála pračku, protože stávající jí před časem dosloužila a musí tak prát v ruce. Nová by jí velice ušetřila čas i síly.  Vzhledem k tomu, že má paní Dana malou koupelnu, byla by nejvhodnější pračka s vrchním plněním.  

  

Pokud byste chtěli obdarovat paní Danu, kontaktujte naší kolegyni Zuzku (zuzana.kavkova@nadeje.cz nebo 778 974756).

 

Děkujeme.  

 

Pračka pro paní Danu


Méně...
 
Ohlédnutí za rokem 2023

Ohlédnutí za rokem 2023

15.01.24

Začátkem každého roku se ohlížíme za rokem předchozím. Stejně tak i letos. Rok 2023 byl pestrý, v mnoha ohledech výjimečný i náročný. A my jsme moc rádi...


Více...
 
Ohlédnutí za rokem 2023

Začátkem každého roku se ohlížíme za rokem předchozím. Stejně tak i letos. Rok 2023 byl pestrý, v mnoha ohledech výjimečný i náročný. A my jsme moc rádi, že se nám podařilo udržet všechny naše služby a některé dokonce rozšířit a vylepšit.  

Začneme denním centrem U Bulhara, kde se novou posilou týmu stala adiktoložka Kristýna Březová, která od nového roku ještě rozšíří svoji činnost. Natočili jsme video o důležitosti tohoto denního centra v návaznosti na naši další službu - terénní program. Naším cílem bylo přiblížit jejich potřebnost široké veřejnosti, ale také kolegům z ostatních organizací nebo veřejné správy. Díky vaší podpoře a kampani Daruj koupelnu ženám bez domova se podařilo zrekonstruovat koupelny v celém azylovém domě ve Vršovicích. Oslavili jsme 20 let fungování azylového domu v Radotíně a zrekonstruovali prostory azylového domu v Záběhlicích. Spustili jsme nový projekt Housing Youth s cílem zabydlovat mladé lidi s bezdomoveckou minulostí do běžných nájemních bytů. Na našem e-shopu jsme propojili streetartové umělce s pomocí lidem bez domova projektem Ulice pomáhá ulici. A v neposlední řadě jsme moc hrdí na zakladatele NADĚJE pana Ilju Hradeckého, který obdržel od prezidenta Petra Pavla státní vyznamenání. Dne 28. října mu byl propůjčen Řád Tomáše Garrigua Masaryka 2. třídy za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva. 

 

I v novém roce jsme připraveni každý den pomáhat lidem v nouzi. 

 

Moc si vážíme vaší vstřícnosti, díky které můžeme pomáhat lidem bez domova žít důstojnější a bezpečnější život. 

 

Video o denním centru a terénním programu najdete zde:

https://www.youtube.com/watch?v=Gu9j1MITmXQ 


Méně...
 
Socioterapie pro mladé lidi bez domova

Socioterapie pro mladé lidi bez domova

12.01.24

Být bez domova je samo o sobě velmi zátěžová situace, která vyvolává další psychické reakce. A proto jsme moc rádi, že se socioterapie stala běžnou součástí...


Více...
 
Socioterapie pro mladé lidi bez domova

Být bez domova je samo o sobě velmi zátěžová situace, která vyvolává další psychické reakce. A proto jsme moc rádi, že se socioterapie stala běžnou součástí naší práce v denním centru Bolzanova pro mladé lidi bez domova. Podívejte se, co všechno jsme zvládli v uplynulém roce. 

 

Během roku 2023 proběhly už tradiční kurzy vaření, dále také filmové kluby přímo v našem denním centru, kde klienti dostali i drobné občerstvení z potravinové banky. 


S několika klienty jsme se vydali na jejich přání na bowling, byli jsme také společně v kině na Wonkovi a Bodu obnovy. Také jsme navštívili vánoční kino v Holešovicích, kde panovala velmi útulná atmosféra a pouštěl se film s nádechem nostalgie, Sám doma.

 

V tomto roce budeme v socioterapii pokračovat a také přidáme více aktivit, na které se klienti už těší.  

 

Text a foto: Míša Bejblová, vedoucí denního centra Bolzanova 

 

Socioterapie pro mladé lidi bez domova

 

Socioterapie pro mladé lidi bez domova

 

Socioterapie pro mladé lidi bez domova

 

Socioterapie pro mladé lidi bez domova

 

Socioterapie pro mladé lidi bez domova


Méně...
 
Nová street art díla na e-shopu

Nová street art díla na e-shopu

11.01.24

Na našem e-shopu přibyla nová street art díla a nabízí tak unikátní soubor skvělých tisků a litografií. Do konce ledna zde také můžete pořídit charitativní kalendář ART 2024...


Více...
 
Nová street art díla na e-shopu

Na našem e-shopu přibyla nová street art díla a nabízí tak unikátní soubor skvělých tisků a litografií.  

 

Do konce ledna zde také můžete pořídit charitativní kalendář ART 2024 od Jirky Šourka, který jsme v prosinci pokřtili a který opět vyniká svou originalitou.

 

A co víc? Koupí jakéhokoliv díla z projektu „Ulice pomáhá ulici“ přispějete na naši aktuální kampaň Darujte nohy v teple, která běží ještě do konce měsíce. Mít doma unikátní dílo, a ještě k tomu dobrý pocit, že jste pomohli lidem bez domova, to za tu investici stojí! 

 

Tak směle do toho!

 

Děkujeme.  

 

https://eshop.nadeje.cz/produkty/#ulice

https://www.darujtenohyvteple.cz/


Méně...
 
Děkujeme Ježíškova vnoučata!

Děkujeme Ježíškova vnoučata!

09.01.24

Milá Ježíškova vnoučata, už si Vánoce bez Vás nedokážeme ani představit. Díky Vám jste na tvářích lidí bez domova...


Více...
 
Děkujeme Ježíškova vnoučata!

Milá Ježíškova vnoučata,  

 

už si Vánoce bez Vás nedokážeme ani představit. Díky Vám jste na tvářích lidí bez domova ubytovaných v našich azylových domech a tréninkových bytech vykouzlili nejeden úsměv. A jak je známo, úsměv je lék, který léčí trable, žal a beznaděj.  

 

Děkujeme Vám, že jste nám i letos pomohli splnit desítky přání seniorů, kteří důvod k radosti mnohdy velmi těžko hledají. Často nejsou zvyklí na pozornost, která by v nich vyvolala pozitivní emoce. Děkujeme, že jim takovou pozornost poskytnete, děkujeme, že jste a že pomáháte.


Méně...