Praha

 
 

Pomoc lidem bez domova v Praze

POMÁHÁME LIDEM BEZ DOMOVA ŽÍT DŮSTOJNĚJŠÍ A BEZPEČNĚJŠÍ ŽIVOT.

 

Nabízíme ubytování v azylových domech a tréninkových bytech, přenocování v noclehárnách, jídlo a sprchu v nízkoprahových denních centrech, rozhovor se sociálním pracovníkem nebo psychologem, přímou pomoc v ulicích, zdravotní ošetření v ordinacích lékařů.

 

      

 

 

MÁME RÁDI PROJEKTY:

 

Logo NSLogo Místní místnímLogo Nejdřív doma    

 

 

POTŘEBUJETE VYUŽÍT NAŠE SLUŽBY?

Navštivte naše nízkoprahová denní centra nebo přijďte na stanoviště Mobilní sociální služby a proberte svou situaci se sociálním pracovníkem. Pokud potřebujete ubytování, obraťte se přímo na sociální pracovníky azylových domů (pro muže, pro ženy).

 

 

 

AKTUALITY

 
 
Světový den nemocných

Světový den nemocných

11.02.24

NEMOC – známe to všichni, když máme například banální chřipku. Už to může narušit naše „normální“ fungování ať už v práci nebo nás nemoc omezuje v osobním životě. Nejvíce se těšíme...


Více...
 
Světový den nemocných

NEMOC – známe to všichni, když máme například banální chřipku. Už to může narušit naše „normální“ fungování ať už v práci nebo nás nemoc omezuje v osobním životě. Nejvíce se těšíme, až si vlezeme doma do postele, uděláme si teplý čaj a vezmeme si prášky.

 

Ale lidé bez domova tuto možnost leckdy nemají, nemají svou postel, do které by si lehli, nemají základní vybavení k tomu, aby si udělali čaj, nemají finanční prostředky na to, aby si obstarali potřebnou medikaci. A nejedná se pouze o chřipku. I lidé bez domova trpí závažnými nemocemi a mají závažné zdravotní handicapy. I člověk bez domova může mít srdeční selhávání, cukrovku, amputovanou končetinu, trvalé zdravotní postižení po úrazu apod.

 

Podstatou světového dne nemoci je připomenout si, že ve společnosti se nachází nemocní lidé nebo lidé se závažným zdravotním handicapem, kteří trpí. A proto si dnes pojďme připomenout, že i lidé bez domova jsou lidé, kteří trpí různými onemocněními a potřebují pomoci se s nemocí vypořádat.

 

A také bych ráda připomněla, že jsou tu i lidé, kteří se o nemocné starají a pomáhají jim v jejich těžkých situacích a těm samozřejmě patří velké DĚKUJI.

 

Text: Petra Strnadová, zdravotní sestra ordinací při denním centru U Bulhara


Méně...
 
Vývoj počtu mladých lidí bez domova

Vývoj počtu mladých lidí bez domova

Seriál "Čísla NADĚJE"

09.02.24

O naší „Bolzance“ jste už od nás jistě něco zaslechli nebo četli. Jedná se o unikátní denní centrum, které je zaměřené, jako jediné v Praze, na mladé lidi bez domova do 26 let...


Více...
 
Vývoj počtu mladých lidí bez domova

O naší „Bolzance“ jste už od nás jistě něco zaslechli nebo četli. Jedná se o unikátní denní centrum, které je zaměřené, jako jediné v Praze, na mladé lidi bez domova do 26 let. V loňském roce jsme navíc spustili projekt Housing Youth, prostřednictvím kterého umožňujeme mladým lidem žít ve sdíleném bydlení ve standardním nájemním bytě. Snažíme se reflektovat jejich specifické potřeby a naši pomoc cílit přesně tak, jak je třeba. Na vývoj počtu mladých lidí bez domova se podívejte v rámci našeho seriálu Čísla NADĚJE.


„Z našeho pohledu je potřeba stále zdůrazňovat ve společnosti problematiku mladých lidí, kteří nemají svůj domov. Proto jsme loni zahájili projekt Housing Youth, kde pomáháme mladým lidem se vypořádat se svými traumaty z dětství tím, že jim poskytujeme podporu v zabydlování. Pro naše mladé klienty je velmi těžké, udržet si stabilní bydlení bez znalostí hospodaření s financemi a bez dostatečné podpory rodiny. Ve většině případů je nikdo neučil finanční gramotnosti či to, co je potřeba zařídit pro to, aby dosáhli svého vlastního bydlení. V našem centru umíme lidem poskytnout základní nezbytnou pomoc a také se snažíme o vytvoření vztahu založeného na důvěře díky výjezdům a aktivitám, které pořádáme“, dodávají naše kolegyně Katka Sehnoutková a Míša Bejblová, které s mladými lidmi bez domova pracují dlouhodobě.

Jak můžete vidět, od roku 2008 jsme loni zaznamenali nejnižší počet mladých lidí bez domova. A to je dobrá zpráva.

Vývoj počtu mladých lidí bez domova

 


Méně...
 
Projekt NEJDŘÍV STŘECHA stále pomáhá lidem bez domova

Projekt NEJDŘÍV STŘECHA stále pomáhá lidem bez domova

07.02.24

Karel (23 let) se příliš nesvěřoval, jak se dostal na ulici. Vzhledem k jeho mládí a faktu, že se nikdy nezmínil o rodičích, lze předpokládat, že počátky jeho bezdomovectví...


Více...
 
Projekt NEJDŘÍV STŘECHA stále pomáhá lidem bez domova

Karel (23 let) se příliš nesvěřoval, jak se dostal na ulici. Vzhledem k jeho mládí a faktu, že se nikdy nezmínil o rodičích, lze předpokládat, že počátky jeho bezdomovectví jsou v neutěšené rodinné situaci. Karel je ze severu Čech, vyučil se lakýrníkem, v sociálně-pracovních záležitostech se téměř neorientuje. Jeho přáním bylo pracovat v automobilce Škoda Auto Mladá Boleslav. S touto motivací pracovali i sociální pracovníci nízkoprahového centra, kam se Karel přišel poradit „jak dál“. Karel okamžitě dostal lůžko na noclehárně v rámci projektu Nejdřív střecha – každý další den na ulici by jeho situaci dál zhoršoval. Mezitím s pomocí sociálních pracovníků napsal životopis, vyplnil personální dotazník do „Škodovky“ a našel si brigádu – roznášení letáků. Po čtyřech týdnech se mu podařilo najít i bydlení u známého a z noclehárny mohl odejít. Po svém odchodu se znovu obrátil na sociální pracovníky, aby mu pomohli vyřídit výpis ze zdravotní dokumentace potřebný pro nástup do „Škodovky“. Snad si tedy svůj sen pracovat zde nakonec splnil.

 

Už tři týdny střechy nad hlavou mohou pomoci vyřešit akutní krizovou situaci člověka, který právě ztratil domov. Více než polovina lidí, kteří se do projektu Nejdřív střecha zapojili, dokázala svou situaci zlepšit. V září tomu bude 10 let, co projekt pomáhá lidem bez domova opět najít stabilní zázemí pro svůj život. Děkujeme.

 

Projekt by nebylo možné realizovat bez dárců. Na www.nejdrivstrecha.cz se můžete podívat, kolik peněz už bylo vybráno, kolik použito a kolik zbývá. Veškeré získané prostředky od dárců jdou na ubytování. Projekt administruje Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové.


Méně...
 
Ohlédnutí za rokem 2023

Ohlédnutí za rokem 2023

05.02.24

Rok 2023 je historií a my, stejně jako každý začátek roku nového, počítáme. Počítáme, kolik lidí bez domova prošlo našimi službami, kolik jsme jich denně podpořili, kolik jsme ošetřili pacientů...


Více...
 
Ohlédnutí za rokem 2023

Rok 2023 je historií a my, stejně jako každý začátek roku nového, počítáme. Počítáme, kolik lidí bez domova prošlo našimi službami, kolik jsme jich denně podpořili, kolik jsme ošetřili pacientů, kolika lidem bez domova jsme dali možnost vyspat se v teple azylového domu nebo noclehárny nebo například kolik lidí se denně v našich denních centrech osprchovalo. Podívejte se s námi na souhrn toho nejzajímavějšího.

   

V roce 2023 jsme každý den podpořili 513 lidí bez domova. Denně bydlelo v našich zařízeních v průměru 199 lidí, do toho počítáme denní průměr za azylového domy, noclehárny, tréninkové byty a byty v rámci projektu Housing Youth. Dále díky naší podpoře každý den bydlelo v městských bytech a na městské ubytovně ve Strojírenské ulici 61 lidí.

 

Denně jsme ošetřili 20 pacientů bez domova v našich ordinacích při denním centru U Bulhara. Denně jsme také poskytli sprchu 51 lidem bez domova v našich třech denních centrech.

 

Děkujeme všem, díky kterým můžeme v Praze poskytovat kvalitní služby lidem bez domova a lidem v nouzi.


Méně...
 
Vývoj počtu lidí bez domova za posledních 16 let

Vývoj počtu lidí bez domova za posledních 16 let

Seriál "Čísla NADĚJE"

02.02.24

Seriál „Čísla NADĚJE“ s pořadovým číslem 3 je tady. Tentokrát se podíváme na vývoj počtu lidí bez domova za posledních 16 let...


Více...
 
Vývoj počtu lidí bez domova za posledních 16 let

Seriál „Čísla NADĚJE“ s pořadovým číslem 3 je tady. Tentokrát se podíváme na vývoj počtu lidí bez domova za posledních 16 let, které evidujeme v našich službách.  

 

Dlouhodobě sledujeme počet lidí, kteří k nám přichází. Do celkového počtu zahrnujeme každého, kdo využíval během roku některou z našich služeb. Člověk, který prošel více službami, je započítán jen jednou. Nezahrnujeme ty, u kterých nedokážeme spolehlivě vyloučit duplicitní započítání. Počet do určité míry kopíruje vývoj nezaměstnanosti - kulminuje v roce 2013, kdy je nezaměstnanost 8,17%. Zde se například promítla prezidentská amnestie, která byla vyhlášena 1.1.2023. V tomto roce pracovalo naše největší denní centrum na hranicích možností - průměrná denní návštěvnost byla 314 lidí, každý den přicházeli v průměru tři noví lidé bez domova. V roce 2018 byla nezaměstnanost na 3,07%, tudíž klesá i naše křivka.  

 

V dalších letech se promítaly různé socioekonomické situace. Výrazné navýšení počtu lidí bez domova nenastalo ani v době pandemie koronaviru ani po vypuknutí války na Ukrajině. A jsme rádi, že křivka, přes mírné předchozí výkyvy, za poslední dva roky opět klesá.   

 

Graf vývoje počtu lidí bez domova


Méně...
 
Veřejný výdej stravy lidem bez domova funguje už 6 let

Veřejný výdej stravy lidem bez domova funguje už 6 let

01.02.24

30.351! Tolik porcí jsme vydali v uplynulém roce v rámci projektu "Veřejný výdej stravy lidem bez domova", který funguje na den přesně už 6 let. Každý všední den...


Více...
 
Veřejný výdej stravy lidem bez domova funguje už 6 let

30.351! Tolik porcí jsme vydali v uplynulém roce v rámci projektu "Veřejný výdej stravy lidem bez domova", který funguje na den přesně už 6 let.

 

Každý všední den jsme na obou stanovištích, kterými jsou ulice U Nákladové nádraží na Praze 3 a pod Barrandovským mostem na Praze 5, vydali v průměru 121 porcí teplého jídla. Nejvytíženějším měsícem se za loňský rok stal listopad, kdy přišlo průměrně 135 lidí denně.

Veřejný výdej stravy lidem bez domova je projekt Magistrátu hlavního města Prahy, jehož cílem je snížit počet lidí ve vytížených denních centrech jako je třeba právě to naše U Bulhara nebo denní centrum Armády spásy na Praze 7. Do projektu jsou zapojeny i další neziskové organizace pomáhající lidem bez domova. Celkem je v Praze osm výdejních míst.

Podpořte lidi bez domova v Praze a pomáhejte tak společně s námi.

https://www.darujme.cz/projekt/1060


Méně...