Nedašov

 
 

Informace pro návštěvy

Milí přátelé, vážení příbuzní, zveme Vás k návštěvě našeho domova.

Návštěvy jsou povoleny bez jakýchkoliv omezení a zároveň se nevyžaduje ani telefonické objednání. Návštěvní doba je denně od 9:00 do 20:00 hodin.  

 
 
NADĚJE slavila mši svatou s farností Nedašov

NADĚJE slavila mši svatou s farností Nedašov

19.07.23

Krásné červnové dny jsou příležitostí pro různé aktivity v obci i přírodě. Celostátní NADĚJE považuje za jednou ze svých priorit spolupráci s místním křesťanským společenstvím.


Více...
 
NADĚJE slavila mši svatou s farností Nedašov

 

Krásné červnové dny jsou příležitostí pro různé aktivity v obci i přírodě. Celostátní NADĚJE považuje za jednou ze svých priorit spolupráci s místním křesťanským společenstvím. V neděli 18. 6. jsme se v hojném počtu zúčastnili farní mše svaté v Nedašově. Spolu se zaměstnanci a rodinnými příslušníky se zúčastnil i významný počet našich klientů. Se vzájemnou pomocí se nám podařila vytvořit radostná a slavnostní atmosféra.

Děkujeme farnosti a všem obyvatelům za vstřícnost a dlouhodobé vynikající vztahy. Fotografie zde.


Méně...
 
Prohlídka památníku Ploština

Prohlídka památníku Ploština

14.07.23

Návštěvou nově obnoveného pietního památníku Ploština uctili klienti NADĚJE Nedašov oběti nacistické zvůle.


Více...
 
Prohlídka památníku Ploština

Návštěvou nově obnoveného pietního památníku Ploština uctili klienti NADĚJE Nedašov oběti nacistické zvůle.

Život v pasekářské osadě Ploština nebyl nikdy jednoduchý. Obyvatelé se živili tím, co vypěstovali na svých nepříliš úrodných políčkách a chovem ovcí, které spásaly okolní louky. Někomu ve chlévě bučela i kravka. Nelehké životní podmínky vyvažoval dech beroucí pohled do široké daleké krajiny, na rozlehlé pastviny a kvetoucí louky. Zdejší poklidný život výrazným způsobem narušila 2. světová válka. Osadníci museli ze svého skromného živobytí povinně odevzdávat část toho, co vypěstovali německým okupantům a na přelomu let 1944 a 1945 živili i partyzánské jednotky, které se po Slovenském národním povstání přesunuly na moravsko-slovenské pomezí. A právě pomoc partyzánům se pro osadu stala osudnou. Mezi partyzány byli konfidenti, kteří ploštinské partyzány a jejich pomocníky vyzradili gestapu. Dne 19. 4. 1945 vyrazila speciální jednotka SS a protipartyzánská jednotka Josef na Ploštinu. Začali rabovat, bili ženy i děti, podpalovali domy, do kterých nahnali muže, kde uhořeli. Kdo se pokusil o útěk, toho zastřelili. V ten den na Ploštině zemřelo 23 osob. Ač se po válce objevila snaha o znovu vystavění domů a pomoc přeživším, hluboká stopa této obrovské tragédie znamenala konec osady a pasekářského života. Fotografie zde.


Méně...
 
Kácení májky

Kácení májky

08.06.23

Milou slavností je pro nás v Nedašově kácení májky. Příjemnou společnost nám tentokrát dělal známý showman a diskžokej ZDENDA.


Více...
 
Kácení májky

Milou slavností je pro nás v Nedašově kácení májky. Příjemnou společnost nám tentokrát dělal známý showman a diskžokej ZDENDA. Své vystoupení doplňoval tu převlekem, tam vtipem, jindy spolu zpíváním v duchu karaoke nebo naopak udával tón ve zpěvu všem účastníkům. Svůj repertoár lidových i moderních písniček tím mile okořenil po celé odpoledne. Pro naše obyvatele domova, některé rodinné příslušníky ale i pro přítomné zaměstnance to byla zábavná událost. Naše kuchařky opět předvedly své mistrovství a napekly vynikající sladkosti. Ani letos naše májka tuto událost samozřejmě nepřečkala, a po úspěšném skácení byla přenesena, ale už bez národní vlajky, až k pergole. Krásné slunečné červnové odpoledne bylo příslibem konečně nastupujícího léta. Fotografie je možné vidět zde.


Méně...
 
Navštívily nás děti z místní mateřské školy

Navštívily nás děti z místní mateřské školy

19.05.23

I když se nám jaro zdá přílíš chladné a deštivé, příroda si pochvaluje, ne nadarmo se přece říká "studený máj, ve stodole ráj".


Více...
 
Navštívily nás děti z místní mateřské školy

I když se nám zdá jaro přílíš chladné a deštivé, příroda si jej pochvaluje, ne nadarmo se přece říká studený máj - ve stodole ráj. V sytých barvách trávy a stromů můžeme pomalu zhlédnout probouzející se život těch nejmenších tvorů - mravenečků, berušek, včelek a také motýlů. Tuto krásu v podobě milého hudebního představení přišly našim klientům ukázat děti z Mateřské školy Nedašov. Za vnesení vůně mládí a života dětem i jejich učitelkám upřímně děkujeme. Fotografie můžete vidět zde.


Méně...
 
Fašanky v našem domově

Fašanky v našem domově

27.02.23

Fašanky jsou svátky ukončující masopust. Jsou spojeny s průvody masek, hudbou a taneční zábavou.


Více...
 
Fašanky v našem domově

Fašanky jsou svátky ukončující masopust. Jsou spojeny s průvody masek, hudbou a taneční zábavou. Také do našeho domova zavítaly masky poslední den masopustu. Dopoledne to byly děti ze Základní školy a Mateřské školy v Nedašově s doprovodem; odpoledne nám přijeli zahrát na taneční fašankovou zábavu hudebníci z Polančanky. Velikou radostí byla i překvapivá návštěva chodících figurek z lega. Fotografie můžete vidět zde.

A nyní už vstupujeme do doby postní a připravujeme se na Velikonoce!


Méně...
 
Poděkování Ježíškovým vnoučatům

Poděkování Ježíškovým vnoučatům

06.01.23

Děkujeme všem lidem, kteří se zapojili do charitativního projektu Nadačního fondu Českého rozhlasu "Ježíškova vnoučata"...


Více...
 
Poděkování Ježíškovým vnoučatům

Děkujeme všem lidem, kteří se zapojili do charitativního projektu Nadačního fondu Českého rozhlasu "Ježíškova vnoučata" a zaslali dárek klientům našeho domova. Některé fotografie můžete vidět zde.


Méně...