Liberec

 
 

 

JSME JEDNÍM Z NEJVĚTŠÍCH POSKYTOVATELŮ SLUŽEB PRO LIDI BEZ DOMOVA V LIBERECKÉM KRAJI

Nabízíme přenocování v noclehárně, stravu, sprchu a ošacení v nízkoprahovém centru, rozhovor se sociálním pracovníkem nebo psychoterapeutem, adiktologické poradenství. Dále pomáháme osobám ohroženým sociálním vyloučením při jejich stabilizaci a návratu k běžnému způsobu života.

 

NAŠE SLUŽBY JSOU PRIMÁRNĚ URČENY LIDEM BEZ DOMOVA, LIDEM VE VYLOUČENÝCH LOKALITÁCH NEBO LIDEM V AKUTNÍ HMOTNÉ NOUZI.

 

POTŘEBUJETE VYUŽÍT NAŠE SLUŽBY? 

Navštivte naše nízkoprahové centrum nebo kontaktujte sociálního pracovníka.

Potřebujete rovnou přenocovat? Obraťte se přímo na sociální pracovníky denního centra nebo noclehárny.

Našli jste člověka bez domova a chcete mu pomoci? Kontaktujte sociální pracovníky.

Jsme zapojeni v projektu Nejdřív střecha, kdy Vám můžeme nabídnout až dva měsíce ubytování v našich zařízeních zdarma.

 

NĚCO VÍCE O NÁS 

Působíme v Liberci již od roku 2009. Seznamte se s naší historií nebo si stáhněte základní dokumenty k naší činnosti. Můžete si přečíst aktuality, prohlédnout fotogalerii nebo se stát našimi příznivci na Facebooku.

 

PODPORUJÍ NÁS 

Bez pomoci lidí, institucí a firem bychom nemohli potřebným lidem pomáhat. Děkujeme všem, kteří se rozhodli darovat naším prostřednictvím naději lidem bez domova. Podívejte se na přehled našich dárců nebo se rovnou mezi ně zařaďte.

 

POMÁHEJTE S NÁMI 

Připojte se k příznivcům naší práce a lidem ochotným pomáhat těm, kteří nemají vlastní domov. Učiňte tak přímo prostřednictvím platební karty, zasláním daru na náš bankovní účet, posláním dms nebo darováním hotovosti v některém z našich zařízení. Pomoci nám můžete i materiálním darem nebo dobrovolnou prací.

 

DĚKUJEME 

Děkujeme všem Vám, kteří se zajímáte o pomoc potřebným lidem nebo jste se rozhodli pomáhat přímo prostřednictvím naší organizace.

 
 
Mé dojmy z benefiční akce v kině Varšava.

Mé dojmy z benefiční akce v kině Varšava.

06.05.19

Bezdomovci v bezNADĚJI? Tak zní název benefiční akce, která proběhla v libereckém kině Varšava


Více...
 
Mé dojmy z benefiční akce v kině Varšava.

Bezdomovci v bezNADĚJI? Tak zní název benefiční akce, která proběhla v libereckém kině Varšava. V rámci akce byla představena činnost NADĚJE a shlédli jsme dokument o bezdomovectví, o kterém jsme vedli diskuzi. V prostorách velkého sálu kina Varšava po celou dobu trvání akce probíhaly hudební a taneční vystoupení. Diváci se tak mohli zaposlouchat do různých melodií. Vystoupila skupina Kateřiny Band, která svým složením zastupuje klienty, zaměstnance či přátele NADĚJE. Dále jsme se mohli zaposlouchat do tónů country hudby v podání Petra Šturce. ZUŠ Liberec předvedla taneční vystoupení a zahrál také smyčcový soubor Kvintet. O hudbu se s námi podělil i Roman Hampacher s kytarou a Písně duší jsme si poslechli v podání Jana F. Medvina a Zuzany Jandové. V prostorách malého sálu současně probíhala živá knihovna, kde si kdokoliv mohl vybrat podle krátkých upoutávek životní příběh, který ho něčím zaujal a následně si dotyčným člověkem popovídat. Mohli jsme tak zjistit, co se událo v životě lidí, kteří se ocitli v nějaké etapě svého života na ulici nebo byli na tenké hranici, kdy jediný krok by stačil k pádu až na samé dno, okraj společnosti nebo lidí, kteří se z pomyslného dna postavili a vrátili se zpět do „normálního“ života.

V rámci dobrovolného vstupného návštěvníci přispěli organizaci NADĚJE v Liberci formou peněžního příspěvku nebo potravin či hygienických potřeb. Během akce probíhal benefiční charitativní bazárek od firmy Dimatex CS, spol. s r.o., kdy výtěžek z bazárku je určen také pro NADĚJI.

Celá akce končila velmi zajímavou noční prohlídkou Libercem. Průvodci se stali lidé, kteří mají zkušenosti s životem na ulici. Měli jsme možnost navštívit místa, kde se dá složit hlava, když se člověk ocitne na ulici. Prohlídka městem byla velmi přínosná, protože jsme se mohli ptát přímo lidí, kteří si ulicí prošli. Prohlídku jsme zakončili u jednoho ze squatů s organizátorkou celé akce a společně jsme hovořili o problematice bezdomovectví, kdy někteří z účastníků prohlídky změnili díky tomu pohled na lidi bez domova. 

Doufám, že i do budoucna se uspořádá více takových akcí, aby lidé kolem nás měli větší povědomí o problematice bezdomovectví. Mnohdy bezdomovce na ulici během dne míjíme a ani jej nepoznáme a kdo víc společnosti může ukázat, co je bezdomovectví než sami lidé, kteří žijí na ulici. Díky patří těm, kteří se na konání akce podíleli, a velké poděkování patří průvodcům noční prohlídky Libercem, protože to byl nezapomenutelný zážitek plný emocí, který vydal za víc než jakékoliv přednášky na téma bezdomovectví.

Lucie Kretschmerová – terénní sociální pracovnice, Jablonec nad Nisou


Méně...
 
Velikonoční naděje

Velikonoční naděje

28.04.19

   Vážení, dovolte mi, abych se s Vámi podělila o dojmy z prvního benefičního varhanního koncertu NADĚJE.


Více...
 
Velikonoční naděje

    V zimních měsících s myšlenkou na jaro, vznikl nápad, jak jaro a Velikonoce důstojně začít a oslavit, na chvilku se pozastavit a užít si tolik potřebnou dávku kultury.

    V řadách NADĚJE máme pana varhaníka, který ovládá nástroj přímo v liberecké radnici, takže o prostorách bylo jasno. K nápadu se připojil i jeho bývalý kolega varhaník Boris Joneš a spolužačka Julie Valentová z konzervatoře, která je nyní učitelkou v LŠU Liberec. Požádané o spolupráci na tomto koncertě byly i operní pěvkyně z divadla F.X.Šaldy, Blanka Černá a Věra Poláchová. Repertoár, který umělci přednesli, korespondoval s nadcházejícími Velikonocemi, na programu byly Biblické písně Antonína Dvořáka. NADĚJI, coby účinkující reprezentovala i kolegyně sociální pracovnice Lucie Kretschmerová z Jablonce nad Nisou, která zazpívala s doprovodem pana varhaníka Petra Holého irskou lidovou píseň Scarborough fair a Hallelujah od Leonarda Cohena. 

Paní Valentová přednesla  Toccatu  a Modlitbu Gotické suity od Leona Boelmanna. Sólově zazněla také od J.S.Bacha  Toccata a Fuga dmol  v podání Petra Holého.

   Považuji za velký úspěch, že se nám za podpory vedení, pořadatelů a samozřejmě účinkujících, podařilo zaplnit reprezentativní prostory liberecké radnice a doufám, že se podaří uskutečnit naší vizi o zahájení tradice těchto velikonočních koncertů.

   V příštím roce se budeme snažit zúročit získané zkušenosti s pořádáním této akce, ba je vylepšit a přilákat ještě více návštěvníků, nejen z řad NADĚJE, ale i veřejnosti.

  Též připomínám, že u vchodu byla umístěna  kasička na dobrovolné vstupné, výtěžek byl věnován NADĚJI. Balík peněz skutečně nebyl vybrán, jde spíše o symbolické gesto všech návštěvníků přispět na dobrou věc.

     A mimochodem, právě nás napadá, co takhle vánoční varhanní koncert…….????????

 

Erika Blažková, sociální pracovnice NADĚJE Kateřinky


Méně...
 
Kateřiny band opět v akci!

Kateřiny band opět v akci!

28.04.19

Na začátku byl nápad jedné z našich zaměstnankyň. Proč si pro dobrou náladu při práci i po ní nezazpívat?


Více...
 
Kateřiny band opět v akci!

Na začátku byl nápad jedné z našich zaměstnankyň. Proč si pro dobrou náladu při práci i po ní nezazpívat? Proč na Benefiční akce zvát jiné umělce, když máme v našich zaměstnanecko-klientských řadách hudební perly? Vždyť hudba je lék na pozemské starosti.

 

Tak jsme to zkusili. Každý vzal do ruky nějaký hudební nástroj, zahrál a zazpíval. Zpočátku pro radost, neorganizovaně, po čase už se zkouškami a jasným uměleckým záměrem. Zaměstnanecko-klientské kapele jsme začali říkat Kateřiny band dle místa, kde vznikla - ve středisku NADĚJE Kateřinky v Liberci. Toto seskupení funguje již téměř pět let. To, že jsou mezi námi také „profíci“ a absolventi hudebních konzervatoří, jsme zpočátku ani netušili. Není to podmínka vstupu, zván je každý, koho hudba těší a kdo může hrát třeba na hřeben, pokud mu to půjde.

 

Od doby vzniku kapela odehrála v různém složení množství koncertů, benefičních akcí, ale i hudebních doprovodů akcí pořádaných městy a krajem. "Kdo z vás je klient a kdo zaměstnanec?“ Tento dotaz z publika slyšíme často. Záměrně neodpovídáme, jenom se šibalsky usmíváme. Odměnou je nám potlesk a uznání našich posluchačů, kterých přibývá, a dobrá atmosféra spojená s každým vystoupením.

 

Tak Kateřiny bande do dalších pěti let hodně krásných písní a nových fanoušků! Luiso, nikdy nezapomeneme!

 

 


Méně...
 
Varhany v Liberci budou znít pro NADĚJI

Varhany v Liberci budou znít pro NADĚJI

29.03.19

Obřadní síň liberecké radnice rozezvučí varhany a zpěv při benefičním koncertu pro NADĚJI 18. 4. 2019 od 17 hodin. Zazní Biblické písně od Antonína Dvořáka.  


Více...
 
Varhany v Liberci budou znít pro NADĚJI

Obřadní síň liberecké radnice rozezvučí varhany a zpěv při benefičním koncertu pro NADĚJI 18. 4. 2019 od 17 hodin. Zazní Biblické písně od Antonína Dvořáka. 

Vystoupí sólistky opery Divadla F. X. Šaldy Blanka Černá a Věra Poláchová a pracovnice NADĚJE Lucie Kretchmerová. Na varhany budou hrát Karel Hájek, Boris Joneš, Julie Valentová a Petr Holý. Vstupné na koncert je dobrovolné formou veřejné sbírky pro potřeby NADĚJE.


Méně...
 
Bezdomovci v bezNADĚJI?

Bezdomovci v bezNADĚJI?

28.03.19

Nemáte 10 korun na chleba nebo stravenku? Tuhle větu slyšel rozhodně každý z nás a ne jednou. Ale jsou vážně všichni bezdomovci stejní? Vážně bychom je měli házet do jednoho pytle?
Většina z nás si pod pojmem bezdomovec představí jemně zapáchající individuum s krabicí levného vína v ruce, ale ne všichni jsou na tom stejně. Přijďte se o tom přesvědčim sami a zažijte si na vlastní kůže některé z příběhů.


Více...
 
Bezdomovci v bezNADĚJI?

Nemáte 10 korun na chleba nebo stravenku? Tuhle větu slyšel rozhodně každý z nás a ne jednou. Ale jsou vážně všichni bezdomovci stejní? Vážně bychom je měli házet do jednoho pytle?
Většina z nás si pod pojmem bezdomovec představí jemně zapáchající individuum s krabicí levného vína v ruce, ale ne všichni jsou na tom stejně. Přijďte se o tom přesvědčim sami a zažijte si na vlastní kůže některé z příběhů.

Zveme vás na benefiční akci pro NADĚJI v Liberci. Seznámíme vás rádi s naší organizací, s problémem bezdomovectví i možnostmi, jak je možné lidem bez domova pomoci. Jako sekundární cíl bude probíhat finanční sbírka v podobě dobrovolného vstupného a dále sbírka trvanlivých potravin a hygienických potřeb.

VSTUPNÉ?
Dobrovolné finanční vstupné nebo příspěvek do potravinové sbírky/ sbírky hygienických věcí.

NA CO SE MŮŽETE TĚŠIT?
Přednášky s diskuzí, hudební a taneční vystupení, živá knihovna a prohlídka večerního Liberce s člověkem bez domova.

*Co je živá knihovna?
- živá kniha je člověk, který vám sám vypráví svůj příběh
- podle krákých upoutávek si vyberete člověka, zapíšete se na čas, kdy bude mít v harmonogramu volno a může s ním pohovořit cca 15 - 20 a ptát se ho na životní příběh a jeho životní milníky

*Co si představit pod pojmem večerní prohlídka Libercem?
- nebude to jen tak leda jaká prohlídka, pač Liberec každý zná, ale bude to prohlídka od člověka bez domova, který vám k tomu povil osobní zkušenosti a příběhy
- kvůli kapacitě je nutná rezervace plus doporučené dobrovolné vstupné 150 Kč (cena je bez spropitného pro průvodce)


Méně...
 
Box pomohl kateřinskému Mikuláši

Box pomohl kateřinskému Mikuláši

26.12.18

S časem adventním vyráží do ulic Mikuláš a jeho parta s nadílkou pro děti, stejně tak tomu bylo letos i ve Středisku Naděje v Kateřinkách


Více...
 
Box pomohl kateřinskému Mikuláši

Box pomohl kateřinskému Mikuláši

S časem adventním vyráží do ulic Mikuláš a jeho parta s nadílkou pro děti, stejně tak tomu bylo letos i ve Středisku Naděje v Kateřinkách. Našemu Čertovi a Mikulášovi pomohl jako vloni Salon box z Liberce z Ruprechtic, díky němuž dostalo výslužku v podobě balíčků každé dítko z Kateřinek.

Obdarovával Mikuláš s Čertem a radost z dárků byla veliká jako ve všech jiných domácnostech.

A my z Kateřinek se budeme těšit na další spolupráci příští rok!

Děkujeme!

 


Méně...