Klášterec nad Ohří

 
 

V souladu s našimi hodnotami – nadějí, láskou, vírou – pomáháme lidem, kteří se nemohou postarat sami o sebe. Pomáhejte s námi!

 

AKTUALITY

 
 
Aktuální užitečné informace pro osoby řešící svou finanční situaci

Aktuální užitečné informace pro osoby řešící svou finanční situaci

Koronavirus

23.04.20

Užitečné informace pro všechny, kterých se týkají změny v souvislosti s aktuální koronavirovou situací a řeší svou finanční situaci. Zaměřeno na půjčky, exekuce a insolvenci.


Více...
 
Aktuální užitečné informace pro osoby řešící svou finanční situaci

Užitečné informace pro všechny, kterých se týkají změny v souvislosti s aktuální koronavirovou situací a řeší svou finanční situaci. Zaměřeno na půjčky, exekuce a insolvenci.

 

Byl schválen návrh tzv. lex COVID pro oblast justice, insolvencí a exekucí.  Jedná se o mimořádná opatření, která reagují na problémy lidí, jež zasáhla současná koronavirová situace.

 

MÁTE PŮJČKU 

  • Je možnost odkladu splátek. Platí pro spotřebitele i pro živnostníky a týká se VŠECH PŮJČEK sjednaných před 26. 3. 2020, pokud nebyl dlužník v prodlení.
  • O odklad je třeba požádat, věřitel ale MUSÍ VYHOVĚT. Půjčka se dále úročí (pro spotřebitele nejvýše za 8,75 %), úroky se doplácí až na konci.
  • Při prodlení nesmí sankce pro OSVČ překročit 0,1 % z dlužné částky za den a zároveň nesmí být vyšší než 50% vypůjčené částky. Platí i pro staré smlouvy.
  • Snížení úrokové sazby. Při prodlení delším než 90 dnů musí věřitel snížit úročení na 8,75 %.

 

JSTE V EXEKUCI 

  • Vyšší hotovostní rezerva. Člověk v exekuci si může ze svého účtu vybrat jednorázově až 15 440 Kč.
  • Daňový bonus bude vyloučen ze základu pro výpočet srážek, odstupné bude zahrnuto částečně.
  • Mobiliární exekuce včetně dražby budou do 30. 6. 2020 zastaveny.
  • Lidé, kteří mají exekuce, mohou požádat o jejich odklad. Soudní exekutor může na návrh odložit provedení exekuce. To v případě, kdy se dlužník bez své viny ocitl v takovém postavení, že by pro něj nebo jeho rodinu mohlo okamžité provedení exekuce znamenat nepříznivé následky.

 


CHCETE VSTOUPIT DO INSOLVENCE, NEBO UŽ VÁM ODDLUŽENÍ BYLO SCHVÁLENO 

  • Snadnější vstup pro živnostníky, budou moci vstoupit do oddlužení i bez schválení věřitelů.
  • Zmírnění podmínek oddlužení nebude rušeno ani v případech kdy dlužník neplní splátkový kalendář v souvislosti s mimořádným opatřením.
  • Zakázané dražby nemovitostí u dlužné jistiny do 100 tis. Kč
  • Jednodušší splnění oddlužení. U oddlužení schválených před 1. 6. 2019 se ruší podmínka úhrady alespoň 30 % dluhu.
  • Odklad povinnosti dlužníka podat na svou osobu insolvenční návrh, a to do doby uplynutí 6 měsíců od ukončení mimořádných opatření, nejdéle však do 31. 12. 2020.
  • Insolvenční soud by mohl prominout doposud neuspokojené pohledávky za dlužníkem i pod 30 % dluhů. Dlužník ovšem musí prokázat, že na určenou hodnotu plnění nedosáhl v důsledku okolností, které sám nezavinil.
  • Dlužníci v insolvenčním řízení mohou v současné mimořádné situaci požádat o snížení výše měsíčních splátek nebo přerušení splácení. S příslušnou žádostí je potřeba se obrátit na insolvenční soud, který vede příslušné insolvenční řízení.
  • Pro řízení po oddlužovací novele platí, že na návrh dlužníka může insolvenční soud z důležitých důvodů rozhodnout o přerušení průběhu oddlužení až na 1 rok, přerušit průběh oddlužení lze však pouze jednou. Po dobu přerušení průběhu oddlužení pak dlužník nemusí plnit svou povinnost měsíčně splácet. Dlužník by však stále měl platit zálohu na odměnu insolvenčního správce (ve snížené 30% výši)
  • Dlužníkům by mělo pomoci také to, že věřitelé nebudou moci podat insolvenční návrh vůči dlužníkovi až do 31. 8. 2020.

 

 

Nyní poskytujeme poradenství pouze telefonicky a prostřednictvím e-mailové komunikace. Osobní konzultace jsou až na výjimky zrušeny.

 

Poradna Kadaň: tel. +420 778 412 438, e-mail: natalie.novakova@nadeje.cz

Poradna Klášterec nad Ohří: tel. +420 770 120 091, e-mail: jana.ullmannova@nadeje.cz


Za služby odborného sociálního poradenství sepsala sociální pracovnice Natálie Nováková


Méně...
 
Dluhové poradenství s NADĚJÍ

Dluhové poradenství s NADĚJÍ

16.04.20

V době nouzového stavu poskytujeme služby poraden odborného sociálního poradenství v Kadani a v Klášterci nad Ohří telefonicky a prostřednictvím e-mailové komunikace. Osobní konzultace jsou nyní až na výjimky zrušeny.


Více...
 
Dluhové poradenství s NADĚJÍ

V době nouzového stavu poskytujeme služby poraden odborného sociálního poradenství v Kadani a v Klášterci nad Ohří telefonicky a prostřednictvím e-mailové komunikace. Osobní konzultace jsou nyní až na výjimky zrušeny.

 

Se stávajícími klienty i novými zájemci řešíme problémy spojené s aktuální situací. V současnosti je těžké zachytit všechny změny, jež mnohdy přicházejí ze dne na den, není tedy divu, že klienti mají obtíže se v nich orientovat. Nejčastěji řešíme nárok na výplaty dávek státní sociální podpory, nárok na MOP (mimořádnou okamžitou pomoc), jakou formou žádat o odklad splátek u úvěrů, odklad splacení nájmu apod. Mnozí klienti, kteří jsou aktuálně v insolvenci, mají problém s nízkými příjmy v důsledku toho, že pobírají ošetřovné ve výši 60 % platu, či jsou z důvodu zavření jejich podniku doma za 60 % platu, což výrazně snižuje jejich současné disponibilní finanční prostředky.

 

Myslíme i na klienty ve starobním nebo invalidním důchodu, kteří jsou v této době ještě více než obvykle ohroženi. Snažíme se jim nabídnout větší míru pomoci, jak se záležitostmi úředními, tak v oblasti lidského porozumění. Nezapomínáme ani na potřebu prostého neformálního rozhovoru, kdy klienti mohou vyjádřit a popsat své obavy z budoucnosti. Chráníme je co nejvíce před nákazou koronavirem i tím, že jim pomáháme omezit zbytné sociální kontakty ve spolupráci se službou terénní programy NADĚJE v Klášterci nad Ohří.

 

Situace je nyní nestabilní, těžko předvídatelná, nevíme, jak dlouho bude tento stav trvat. Pro klienty, kterým nezbývají prostředky na obživu a nevejdou se do žádné “kolonky” pro sociální dávky, máme možnost výdeje základních potravin z Potravinové banky. Naše pracovnice služby terénní programy NADĚJE v Klášterci nad Ohří tuto pomoc vydávají.

 

Snažíme se všem odborně poradit, nasměrovat, či konkrétně pomoci s podáním k soudu, úřadu apod. V současné době mají všichni obavy z toho, co bude, nejen klienti služeb, ale samozřejmě také my, sociální pracovníci. Všichni máme rodiny, blízké.

 

Pro orientaci uvádím výčet jen toho nejdůležitějšího, čím se v poradně zabýváme a co bylo v současné situaci schváleno ve snaze pomoci lidem v době pandemie:

 

  • Možnost požádat o odklad splátek u úvěrů, pro spotřebitele i pro živnostníky, sjednaných před 26. 3. 2020. Pokud nebyl dlužník v době žádosti v prodlení, věřitel musí vyhovět (úroky budou počítány v maximální výši 8,75 % u spotřebitelských úvěrů a budou splatné až na konci splácení).
  • Pokud již je dlužník v prodlení více jak 90 dní (nestíhá splácet), musí věřitel snížit úrok na 8,75 %.
  • Možnost požádat majitele bytu o odložení platby nájemného až do července 2020 (zálohy za služby se nadále musí hradit).
  • Dlužníku v exekuci musí jeho banka jednorázově vyplatit až čtyřnásobek životního minima (předtím to byl dvojnásobek), tedy 15 440 Kč (pokud má tolik prostředků na účtu).
  • Nově mohou sankce z prodlení, jak pro dlužníky, tak i pro OSVČ, maximálně činit 0,1 % denně z dlužné částky a zároveň nesmí být vyšší než 50 % z dlužné částky (jistiny), pokud dlužník již nebyl v prodlení před přijetím tohoto zákona.
  • Mobiliární exekuce a dražby jsou zrušeny do 30. 6. 2020, lze však provést soupis hmotných věcí.
  • Daňový bonus a odstupné od předchozího zaměstnavatele nově již nebude počítáno do základu pro výpočet srážek v exekuci.
  • Nově bude možno nařídit dražbu majetku u dluhu (jistiny) vyšší než 100 000 Kč.
  • OSVČ nově mohou vstoupit do oddlužení i bez souhlasu věřitele.
  • Nyní i pro osoby v oddlužení, které bylo schváleno před 1. 6. 2019, neplatí podmínka splacení minimálně 30 % dluhů.
  • Dlužníci v oddlužení po 1. 6. 2019 mohou požádat o přerušení splátkového kalendáře z důvodu koronavirové krize, pokud mají problém splácet, popř. mohou požádat o nižší než zákonem stanovené srážky.
  • Vzhledem k omezenému fungování úřadů a snaze o omezení osobních kontaktů – v rámci prevence šíření koronaviru – lze nyní různé sociální dávky a podání vyřídit elektronickou formou (vyplněním on-line formulářů, dodáním oscanovaných příloh apod.).
  • Při uzavření školských zařízení je nyní vypláceno dlouhodobé ošetřovné pro rodiče pečující o děti.
  • Jednorázový kompenzační bonus pro OSVČ ve výši 25 000 Kč.
  • Program ANTIVIRUS od MPSV na ochranu zaměstnanosti.

 

Všem klientům, kteří se na nás v této době obracejí, se snažíme v co největší možné míře pomoci, záleží nám na tom, aby tuto situaci zvládli a úspěšně překlenuli těžkou dobu. 

 

Proto pokud nevíte, kam se obrátit, potřebujete poradit, pomoci, nebo jen vyslechnout a utřídit to, co již víte, volejte, pište e-mail. Naše poradny v Kadani i v Klášterci fungují a jsme tu pro vás.


Méně...
 
Děkujeme za projevy solidarity

Děkujeme za projevy solidarity

19.03.20

V důsledku šíření epidemie koronaviru je stále obtížnější zapevnit bezpečné poskytování sociálních služeb. I přes tuto náročnou dobu ale můžeme díky skvělým lidem okolo nás pocítit hřejivé chvilky.


Více...
 
Děkujeme za projevy solidarity

V důsledku šíření epidemie koronaviru je stále obtížnější zapevnit bezpečné poskytování sociálních služeb. I přes tuto náročnou dobu ale můžeme díky skvělým lidem okolo nás pocítit hřejivé chvilky.


Jsme srdečně vděční za každý projev solidarity, který nás navzdory aktuální nelehké situaci dokáže zahřát u srdce a zároveň motivuje do další práce.

Lovosické KSK Krejčovství nám postupně daruje 30 ušitých roušek pro naše služby nízkoprahové denní centrum a noclehárnu v Lovosicích. První várku hotových roušek už s vděčností navlékli naši zaměstnanci.

Ústav živočišné fyziologie a genetiky AV ČR se sídlem v Liběchově nám předal 30 litrů lihu a 4 000 ochranných rukavic.


V neposlední řadě bychom rovněž rádi zmínili všechny individuální dárce, kteří nás zásobují ochrannými pomůckami či materiálem pro šití roušek.


Děkujeme!

 


Méně...
 
Zmobilizovali jsme síly a šijeme vlastní roušky

Zmobilizovali jsme síly a šijeme vlastní roušky

18.03.20

Vzhledem k šíření epidemie koronaviru COVID-19 a absenci ochranných prostředků, které jsme od státu a jeho orgánů doposud neobdrželi, jsme zmobilizovali naše síly a začali šít vlastní látkové roušky pro naše zaměstnance.


Více...
 
Zmobilizovali jsme síly a šijeme vlastní roušky

Vzhledem k šíření epidemie koronaviru COVID-19 a absenci ochranných prostředků, které jsme od státu a jeho orgánů doposud neobdrželi, jsme zmobilizovali naše síly a začali šít vlastní látkové roušky pro naše zaměstnance.

 

Rovněž v aktuální nelehké situaci se snažíme nadále zabezpečit poskytování sociálních služeb v celé litoměřické oblasti (pobočky Litoměřice, Lovosice, Roudnice nad Labem, Štětí, Klášterec nad Ohří, Kadaň). Zajištění roušek vlastní výroby pro naše zaměstnance a případně také klienty – umožní-li nám to naše kapacita – je minimální možnou ochranou.

 

V souvislosti s tím uvítáme každou pomoc, ať už s dodáním materiálu, šitím ve vaší domácnosti (látku poskytneme) nebo zapůjčením nám šicího stroje. Ohledně pomoci můžete kontaktovat našeho pracovníka Jakuba Krpeše na telefonním čísle 608 537 281.

 

Děkujeme za každou pomoc.


Méně...
 
Klienti chráněného bydlení na masopustním reji

Klienti chráněného bydlení na masopustním reji

13.03.20

V polovině února proběhla v Kadani každoroční akce s názvem „C. K. Masopust“. Klienti chráněného bydlení v Kadani a Klášterci nad Ohří se akce jako každým rokem zúčastnili v doprovodu asistentů.


Více...
 
Klienti chráněného bydlení na masopustním reji

V polovině února proběhla v Kadani každoroční akce s názvem „C. K. Masopust“. Klienti chráněného bydlení v Kadani a Klášterci nad Ohří se akce jako každým rokem zúčastnili v doprovodu asistentů.

 

Na masopustních trzích si zakoupili chutné zabijačkové občerstvení, cukrovinky, nápoje, a kdo si chtěl odnést hodnotnější vzpomínku, zakoupil si například náramek ruční výroby.

 

Celá akce byla doprovázena programem s hudbou, masopustním průvodem s nádhernými maskami pod vedením dobrého vojáka Švejka a vše bylo zakončeno topením Morany a vítáním příchodu jara.


Méně...
 
Návštěva dětí v knihovně

Návštěva dětí v knihovně

09.03.20

Březen je měsícem knihy, a proto se děti z azylového domu NADĚJE společně s pedagogickou pracovnicí vypravily do Městské knihovny v Klášterci nad Ohří.


Více...
 
Návštěva dětí v knihovně

Březen je měsícem knihy, a proto se děti z azylového domu NADĚJE společně s pedagogickou pracovnicí vypravily do Městské knihovny v Klášterci nad Ohří.

 

Po cestě si povídaly o jaru a obdivovaly první jarní kytičky. V knihovně se zúčastnily programu pro mateřskou školu.

 

Paní knihovnice dětem přečetla pohádku o Skřítkovi, který hlídá pohádkové postavy, aby nepletly pohádky a děti a aby se hezky chovaly ke svým i půjčeným knížkám. Také seznámila děti s výrobou knih a ukázala jim ilustrace nejznámějších českých ilustrátorů.

 

Na závěr si děti půjčovaly předem připravené knížky, jež si společně prohlížely. Návštěvu knihovny si všichni moc užili.


Méně...