Archiv zpráv

Úvod  Pobočky  Ústředí NADĚJE  Obecné  Archiv zpráv
 
Tvoříme lepší budoucnost mladých lidí

Tvoříme lepší budoucnost mladých lidí

29.08.23 | Klášterec nad Ohří

V našem nízkoprahovém zařízení pracujeme s dětmi a mladými lidmi od 6 do 26 let. Většina našich klientů pochází z vyloučené lokality a nefunkčních rodinných prostředí.


Více...
 
Tvoříme lepší budoucnost mladých lidí

V našem nízkoprahovém zařízení pracujeme s dětmi a mladými lidmi od 6 do 26 let. Většina našich klientů pochází z vyloučené lokality a nefunkčních rodinných prostředí.

 

Naše pracovnice jim poskytují nejen péči a zázemí, ale rovněž šanci na lepší budoucnost.

 

Jedním z povzbudivých příkladů z praxe je příběh Simony, která navštěvovala náš klub. Vedle nevhodných podmínek – jako byly štěnice a švábi v bytě, kde žilo 15 lidí – čelila obtěžování ze strany svého švagra a budoucího nevlastního otce.

 

Báli jsme se, že i přes veškerou snahu se jí nepodaří z této situace uniknout, avšak nakonec to díky naší pomoci zvládla. Našla si přítele, zaměstnání a přestěhovala se mimo vliv rodiny do Liberce.

 

Každý podobný případ představuje malý zázrak, který potvrzuje, že naše práce má opravdu smysl.


Méně...
 
Denní stacionář pro osoby s demencí oslavil 10 let

Denní stacionář pro osoby s demencí oslavil 10 let

24.08.23 | Zlín

Před deseti lety 1. 8. 2013 se poprvé otevřel Denní stacionář pro osoby s demencí NADĚJE Zlín a my jsme moc rádi, že jsme mohli toto významné jubileum oslavit společně.


Více...
 
Denní stacionář pro osoby s demencí oslavil 10 let

Před deseti lety 1. 8. 2013 se poprvé otevřel Denní stacionář pro osoby s demencí NADĚJE Zlín a my jsme moc rádi, že jsme mohli toto významné jubileum oslavit společně.

 

Velmi nás potěšila návštěva náměstka primátora města Zlína pana Vojtěcha Volfa a paní Mgr. Lenky Pospíšilové z Magistrátu města Zlína. Přivítali jsme i zástupce z ostatních organizací, takže účast na oslavách byla opravdu hojná. Společně jsme mohli poblahopřát dennímu stacionáři všechno nejlepší a další úspěšná léta. Oslavu nám zpříjemnily výborné dorty z Cukrárny nejen Mrkvové DORTY, vlčnovské vdolečky a upečené slané pečivo od pracovnic z denního stacionáře. Klienti i pracovníci si zazpívali a zatančili u harmoniky a všem nám bylo velice hezky.

 

A jak to v denním stacionáři funguje? Naši službu může denně navštěvovat 10 klientů. Některé klienty dováží rodinní příslušníci, kteří o ně pečují, jiní využívají našeho dovozu. Díky naší službě mohou klienti zůstat v domácím prostředí déle. Pečující mohou chodit do práce a skloubit osobní život s péčí o své blízké.

 

Od založení jsme poskytli péči 193 klientům. Někteří k nám docházeli/dochází dlouhá léta, pro jiné to byla krátká doba, dokud to jejich zdravotní stav dovoloval. Součástí naší péče je i sociální poradenství rodinám v nelehkých a psychicky náročných chvílích, které při péči nastávají.

 

 

 

 

 


Méně...
 
Výsledek kampaně Daruj koupelnu ženám bez domova

Výsledek kampaně Daruj koupelnu ženám bez domova

24.08.23 | Praha

Máme opravdu velkou radost, že se s Vámi můžeme podělit o výsledek kampaně Daruj koupelnu ženám bez domova. Společně se nám podařilo vybrat více než 100%...


Více...
 
Výsledek kampaně Daruj koupelnu ženám bez domova

Máme opravdu velkou radost, že se s Vámi můžeme podělit o výsledek kampaně Daruj koupelnu ženám bez domova. Společně se nám podařilo vybrat více než 100% cílové částky, konkrétně skvělých 202 070 Kč.  

 

Nemalou zásluhu na úspěchu mají také zaměstnankyně azylového domu. Jejich „Aukce holek z Vršek“, ve které se dražily předměty osobního charakteru, nejen že vynesla krásných 13.022 Kč, ale také pomohla šířit povědomí o celé kampani i o problematice ženského bezdomovectví obecně.  

 

Děkujeme všem, kteří přispěli. Moc si vaší pomoci vážíme. Jakmile bude rekonstrukce dokončena, rádi se s vámi podělíme o novou podobu koupelny. 

 

A ještě připomínáme, že se 7.9. od 13 hodin koná v azylovém domě benefiční akce „Dobrý den, tady NADĚJE“, kam jste všichni srdečně zváni. Více informací o akci se dozvíte v naší FB události: https://www.facebook.com/events/511958031114802 

 

Těšíme se na viděnou.


Méně...
 
Slavnostní otevření Office 13

Slavnostní otevření Office 13

22.08.23 | Zlín

Máme za sebou slavnostní otevření Office 13. Jedná se o místo, které bude využíváno pro pracovníky v přímé péči, sebeobhájce, terapie, odborná školení a další schůzky pracovních týmů napříč službami NADĚJE Zlín.


Více...
 
Slavnostní otevření Office 13

Tak jak se rozvíjí veškerý svět, tak ani my v NADĚJI nezůstáváme v rozvoji našich služeb pozadu. V podpoře klientů se stále více zaměřujeme na individuální práci takovým způsobem, aby se klienti co nejvíce začlenili do přirozeného prostředí. Z toho vyplynula potřeba širšího zázemí pro setkávání se klientů, pracovníků, odborníků, ale i veřejnosti.  V rámci široké podpory se tak rozšířil i náš pracovní tým o nové kolegy. Prostorově i technicky nedostatečné zázemí nám tak nové prostory na budově č. 13 nahrazují.

 

Vedoucí Domu Naděje Zlín Radek Vítek tak vyjádřil situaci slovy: „Za práci v těchto podmínkách bych chtěl zaměstnancům poděkovat. Sám jsem to prvních 10 let v NADĚJI zažil a jsem rád, že jsem se dočkal této chvíle, kdy dochází k tak výraznému zlepšení.“ Office 13 bude využívána pro pracovníky v přímé péči, sebeobhájce, terapie, odborná školení a další schůzky pracovních týmů napříč službami NADĚJE Zlín.

 

 

 

 

 


Méně...
 
Hledáme metodika/metodičku projektu Housing Youth

Hledáme metodika/metodičku projektu Housing Youth

22.08.23 | Praha

O našem projektu Housing Youth, který se věnuje zabydlování mladých lidí bez domova přístupem Housing First, jsme Vás už informovali...


Více...
 
Hledáme metodika/metodičku projektu Housing Youth

O našem projektu Housing Youth, který se věnuje zabydlování mladých lidí bez domova přístupem Housing First, jsme Vás už informovali. Dokonce jsme díky Vám sehnali vybavení do prvního z bytů.

 

Možná pomůžete i tentokrát. Hledáme totiž metodika/metodičku.  

 

Co Vás čeká a co Vám můžeme nabídnout najdete v našem inzerátu: https://www.prace.cz/nabidka/2000060304/?rps=202

 

O projektu Housing Youth se dozvíte také na našem webu: https://www.nadeje.cz/praha/housing_youth_bydleni_pro_mlade_lidi_bez_domova


Méně...
 
Pouť NADĚJE s tématem Důstojnost

Pouť NADĚJE s tématem Důstojnost

09.08.23 | Nedašov

Začátkem srpna se pravidelně vydáváme po vzoru biblických poutníků na pěší pouť. Protože v biblické tradici...


Více...
 
Pouť NADĚJE s tématem Důstojnost

Začátkem srpna se pravidelně vydáváme po vzoru biblických poutníků na pěší pouť. Protože v biblické tradici má velký význam hora (třeba hora Sinaj nebo hora Proměnění) nebo vyvýšené město (tím je především Jeruzalém), také my putujeme na Svatý Hostýn spojený s mimořádným vyslyšením mnoha modliteb.

 

Letos jsme zvolili téma Důstojnost, které provází různé aktivity v NADĚJI již téměř rok. Tragická smrt paní Doroty Š., klientky jidřichohradeckého domova pro lidi s mentálním postižením, kterou zabil pečovatel v roce 2021, je pro nás důležitým mementem o světě, jehož jsme součástí a naší prací a službou do něj přispíváme.

 

Na cestu jsme se vydali z Brumova v pátek 4. srpna v 6:30 a přes Hložeckou kapli, Vlachovice, Vizovice a Slušovice směřovali do Kašavy. Ve Vizovicích jsme navštívili nově opravenou kapli Panny Marie Růžencové a výklad nám poskytl bývalý starosta města Vít Sušila. Cíl prvního dne jsme dosáhli až pozdě večer v Kašavě, kde jsme také přespali.

 

Druhý den jsme se již vydali na cestu s cílem na Svatém Hostýně. Přes trvale zataženou oblohu po oba dny jsme nikde příliš nezmokli, a dokonce se objevil komentář o pouti mezi vzdálenými kapkami deště. Celková vzdálenost je asi 55 km. Krásná krajina, sdílení i ticho, modlitba i rozhovory nám dlouhou cestu osvěžovaly.

 

Téma Důstojnosti jsme uvedli vstupním zamyšlením na začátku cesty. Na něj navázalo téma rozhovoru Boha s Šalamounem, kde vidíme obrovskou důstojnost Boží i důstojnost krále. Král na nabídku dostat cokoliv žádal jediné: moudrost. Bohu se to líbilo, král dostal jak moudrost, tak odměnou vše ostatní.

 

Nad důstojností člověka jsme se zamýšleli i v podobenství o boháči a Lazarovi. Ježíš je hlavní scénárista příběhu. Za života je dělí jen dveře. Jeden denně hoduje, slaví. Druhý má za přátele pouze své vředy a psy. Chudák už na zemi má jméno, bohatý nikoliv. Lazar u dveří je bez zajištění, možná nemocný, uprchlík, bezdomovec. Oba podléhají zákonu života a smrti. Oba umřeli, ale jejich úložiště se zásadně odlišuje. Pokračuje silný dialog. Jeden z nich je v Boží blízkosti, druhý v duchu tradice je v pekle a trpí. Máme tu zlaté pravidlo života, jednat s druhými tak, jak chceš, aby oni jednali s tebou. V životě by mělo jít především o vztah mezi lidmi a vztah k Bohu. V životě opravdu nejde jen o peníze a moc, ale jde o budoucnost.

 

V sobotu odpoledne jsme si krátce odpočinuli v poutním domě a navečer jsme vyšli na křížovou cestu v krajině, umělecké dílo Dušana Jurkoviče. Naše téma křížové cesty byl Strach. Snad proto, že se o něm jen málo mluví, ale přítomný je více než může být zdrávo. Věříme, že Ježíš je lékař i našich duší. Je zajímavé, že svým profilem i vzdálenostmi je tato křížová cesta podobná té v Jeruzalémě jak délkou (na Hostýně asi 500 metrů, v jeruzalémské zástavbě asi 580 metrů), tak profilem (z pevnosti Antonia se jde z kopce a pak zase do mírného kopce na kamenolom Golgota).

 

Večer jsme strávili v sálku v poutním domě a ocenili zázemí, které jsme mohli využít. Ráno jsme se probudili do sváteční neděle, která nám navíc nabídla mimořádný příběh Ježíše a jeho učedníků při proměnění Krista na hoře Tábor. Za celou NADĚJI byla v poutní basilice slavena mše svatá, obě čtení i speciální přímluvné modlitby jsme přednášeli za každého z vás, milí čtenáři. Přestože celou neděli silně pršelo, pro každého účastníka to byl čas pro vzájemné posílení na cestách pracovních i osobních.

 

Velké poděkování patří každému z účastníků, zvláště organizátorům a doprovodu. Příští rok jste všichni zváni, není třeba se bát, jen počítat s tím, že pouť je náročná.

 

poutník Petr

 

Fotogarfie zde.


Méně...