Archiv zpráv

Úvod  Pobočky  Ústředí NADĚJE  Obecné  Archiv zpráv
 
Jan Svěrák, Tomáš Klus a Veronika Kubařová podporují NADĚJI mnoha způsoby

Jan Svěrák, Tomáš Klus a Veronika Kubařová podporují NADĚJI mnoha způsoby

12.04.23 | Ústředí NADĚJE

Na Zelený čtvrtek se v pražském denním centru NADĚJE pro lidi bez domova sešli tvůrci muzikálu Branický zázrak, aby malovali velikonoční vajíčka.


Více...
 
Jan Svěrák, Tomáš Klus a Veronika Kubařová podporují NADĚJI mnoha způsoby

Na Zelený čtvrtek se v pražském denním centru NADĚJE pro lidi bez domova sešli tvůrci muzikálu Branický zázrak, aby malovali velikonoční vajíčka. Vše dokumentovali pozvaní novináři. Tuto překvapivou informaci vysvětlují následující souvislosti. Branický zázrak pojednává o lidech bez domova a jeho autoři Jan Svěrák a Tomáš Klus s NADĚJÍ spolupracují.

 

Naše služby podporují fotografickou kampaní, v níž v tričkách NADĚJE pózují nejen výše uvedení pánové, ale i Veronika Khek Kubařová, Šimon Bilina, Radka Pavlovčinová a další herci. Informace o službách NADĚJE zároveň šíří na svých vlastních sociálních sítích.

 

Velikonočním malováním vajíček přímo v NADĚJI jsme v této spolupráci chtěli pokročit dále. A všichni protagonisté k věci přistoupili skutečně zodpovědně. Oscarový režisér Jan Svěrák si předem ofotil noty z muzikálu a tyto pak maloval s mimořádnou pečlivostí. Stvořil tak kraslice se záznamem hudby Tomáše Kluse! Ten zase přivezl vajíčka z vlastního kurníku a na svých sociálních sítích, kde ho sleduje několik set tisíc lidí, zveřejnil detailní popis služeb NADĚJE spolu s textem:

 

“S NADĚJÍ spolupracujeme od samotného zrodu Branického zázraku a tímto bych všem inspirativně altruistickým lidem, jichž je Nadějeplná, chtěl poděkovat a vyzdvihnout jejich nesmírně důležitou roli v naší společnosti.”

 

Malovaná vajíčka spolu s osobním předáním jejich autoři následně nabídli v dražbě na Facebooku. A tato aukce předčila naše očekávání. Tvůrci Branického zázraku věnují na podporu služeb NADĚJE 72 205 Kč.

 

Velice si veškeré podpory pana režiséra i herců vážíme a děkujeme!

 

 

 

Hana Šimková

média a vztahy s veřejností, ústředí


Méně...
 
Projekt Podpora Housing led přístupů v Písku

Projekt Podpora Housing led přístupů v Písku

CZ.03.02.01/00/22_007/0000253 je spolufinanacován Evropskou unií.

06.04.23 | Písek

NADĚJE realizuje ve spolupráci s městem Písek nový projekt s názvem Podpora Housing led přístupů v Písku. V rámci této spolupráce vznikly nové aktivity: podpora zabydlování a podpora v bydlení, kontaktní místo pro bydlení a nástroje na podporu sousedského soužití.


Více...
 
Projekt Podpora Housing led přístupů v Písku

Cílovou skupinou projektu jsou dle typologie ETHOS osoby bez bytu, osoby v nejistém a v nevyhovujícím bydlení a osoby, jejichž znevýhodnění vede k jejich ohrožení bytovou nouzí. Projekt se specificky zaměřuje na dva okruhy domácností v bytové nouzi, které jsou na území obce identifikovány jako skupiny, pro které je hrdlo v přístupu ke standardnímu bydlení obzvláště úzké: a) rodiny s dětmi; b) a zvláště zranitelní jednotlivci či dvojice ohrožení věkem, zdravotním stavem a nízkým příjmem. U první cílové skupiny se jedná především o rodiny s dětmi žijícími na ubytovnách, v azylových domech, rodiny pobývající u příbuzných nebo známých a nemající jinou možnost bydlení. Tyto rodiny jsou častými žadateli o obecní byty, ale počty žadatelů pravidelně významně převyšují možnosti bytového fondu města nebo žadatelé nesplňují některou z podmínek přidělení obecního bytu (např. zadlužené rodiny s exekucemi, neschopnost uhradit jistotu).

Druhou cílovou skupinou projektu jsou jednotlivci či dvojice (druh, družka, manželé, rodič se zletilým dítětem, prarodič s vnoučetem v péči), kteří mají větší potřebnost podpory a vyšší míru zranitelnosti a ohrožení z důvodu věku, zdravotního stavu, snížených příjmů. Pro tuto cílovou skupinu budou v projektu vyčleněny byty zvláštního určení s výrazně sníženým nájemným a s možností prodloužení nájemní smlouvy na dobu neurčitou. U ostatních obecních bytů dochází k prodloužení nájemní smlouvy vždy pouze o jeden rok.

Cílové skupiny byly určeny na základě znalostí terénu sociálních pracovníků, vyhodnocení neúspěšných žádostí o obecní byty a analýz Plánu sociálního začleňování 2022-2027. Dle této analýzy jsou nejpotřebnějšími skupinami v Písku dle kategorizace ETHOS osoby bez bytu v počtu 400 osob a osoby v nejistém bydlení v počtu 75 osob. Osoby v kategorii „bez bytu“ jsou v Písku zejména lidé žijící na ubytovnách, dlouhodobě pobývající ve zdravotním zařízení a občané města pobývajících v azylových domech a věznicích mimo území Písku (PSZ Písek 2022-2027). Město Písek má z demografického hlediska velký a stále narůstající podíl seniorů (zdroj Dlouhodobá strategie rozvoje sociálních služeb na území Města Písku jako obce s rozšířenou působností do r. 2030). V této věkové skupině jsou ve stále narůstající míře zastoupeny osoby sociálně vyloučené, ohrožené ztrátou bydlení nebo žijící již na ubytovnách. 

Výběr účastníků projektu bude probíhat na základě znalosti terénu sociálními pracovníky hlavního realizátora projektu NADĚJE Písek a partnerů projektu (město Písek a DBS) a dále spolupracujících organizací Charita Písek, Nemocnice Písek, a.s., Romodrom Písek.

Realizátor projektu provozuje dlouhodobě sociálně aktivizační službu pro rodiny s dětmi (dále také jen SAS) a službu Terénní programy (dále jen TP). Díky těmto službám má velmi dobrou znalost sociálně vyloučené komunity. Vzhledem k intenzivní a pravidelné spolupráci s rodinami má okamžité informace o tom, která rodina je ohrožená ztrátou bydlení či bydlení již ztratila. Stejně tak spolupracuje i s jednotlivci a bezdětnými páry v rámci TP. Intenzivní pomoc a podporu poskytuje rodinám i jednotlivcům bydlícím na ubytovně Svatoplukova a také v dalších (problematických) lokalitách ve městě Písek.

Na začátku realizace projektu žadatel osloví všechny relevantní aktéry k jednání a vytipování vhodných klientů v bytové nouzi či bytovou nouzí ohrožených. Těm bude posléze nabídnuta možnost účasti v projektu. Pracovní skupina spolupracujících organizací se pak bude scházet dle zadání žadatele a potřebnosti projektu. Se zájemci o účast v projektu bude sepsána žádost o účast v projektu, jejíž součástí bude i popis životní situace, bytové nouze, zranitelnosti a potřebnosti podpory v bydlení.  Před samotným párováním dojde k obodování žádostí dle stanovených kritérií v pracovní skupině složené z pracovníků projektu, zastoupen bude jak realizátor, tak oba partneři.  Kritéria bodování byla při přípravě projektu zpracována v pracovní návrhové verzi. Budou dopracována v rámci přípravné fáze projektu. Kritéria nejsou stanovena na principu zásluhovosti, ale tak, aby odrážela bytovou nouzi a životní situaci uchazečů. Samotné párování pak proběhne ve spolupráci NADĚJE, města Písku a DBS. Dále se bude postupovat formou případové konference za účasti klienta a klíčového pracovníka Naděje, kdy bude výstupem společně sestavený individuální plán podpory klienta. Podpora bude poskytována dle aktuálních potřeb jednotlivých účastníků projektu. Rozsah a způsob poskytování podpory bude definován v individuálním plánu podpory klienta. S individuálním plánem podpory klienta bude nadále pracovat po celou dobu spolupráce klíčový pracovník Naděje. Projekt plánuje podpořit cílovou skupinu s intenzivní podporou. Během a po zabydlení je uživatelům poskytována intenzivní podpora především formou sociální práce, která cílí zejména na udržení bydlení, zdraví, životní spokojenost a sociální integraci.


Méně...
 
Ve Vsetíně vznikl stacionář pro dospělé lidi s autismem

Ve Vsetíně vznikl stacionář pro dospělé lidi s autismem

03.04.23 | Vsetín

Od února zahájila NADĚJE ve Vsetíně provoz denního stacionáře pro lidi s těžkým kombinovaným zdravotním postižením. Jedná se o druhou unikátní službu tohoto druhu ve Zlínském kraji. Důvodem otevření nového stacionáře je nedostatek služeb pro dospělé lidi, kteří mají projevy chování náročné na péči spojené s autismem a mentálním postižením.


Více...
 
Ve Vsetíně vznikl stacionář pro dospělé lidi s autismem

Od února zahájila NADĚJE ve Vsetíně provoz denního stacionáře pro lidi s těžkým kombinovaným zdravotním postižením. Jedná se o druhou unikátní službu tohoto druhu ve Zlínském kraji. Důvodem otevření nového stacionáře je nedostatek služeb pro dospělé lidi, kteří mají projevy chování náročné na péči spojené s autismem a mentálním postižením. Cílem NADĚJE je vytvářet pro klienty důstojné a individuální aktivity a dát pečujícím více prostoru, aby se mohli věnovat dalším členům rodiny, zapojit se do pracovního procesu, nebo si dostatečně odpočinout. Na vybavení stacionáře, potřebné stavební úpravy, ale i odborné vzdělávání pracovníků přispěli firemní i drobní dárci a nadace.

 

Slavnostní otevření proběhlo na konci března za přítomnosti těch, kteří se podíleli na vzniku této specializované služby. Mezi ně patří samotní pečující, kteří o potřebě této služby jednali už od konce roku 2021 se zástupci Města Vsetín a Zlínského kraje.

 

V tuto chvíli navštěvuje stacionář prozatím 6 klientů, další budou službu využívat od července po ukončení základního vzdělání ve speciálních školách. „Mladí dospělí s poruchou autistického spektra a jejich rodiny každodenně čelí mnoha výzvám a překážkám, které jim brání v plnohodnotném zapojení do společnosti. Péče o dítě s autismem nebo kombinovaným postižením je velmi náročná a vyčerpávající. Je to neustálá výzva, která vyžaduje velké úsilí, trpělivost a lásku. Denní stacionář se může stát klíčem k běžnějšímu životu pro vaše rodiny i vaše již dospělé děti“, uvedl oblastní ředitel NADĚJE Lukáš Šilc.

 

V regionu bývalého okresu Vsetín fungují také i další sociální služby pro děti a dospívající s poruchou autistického spektra zajišťované jinými poskytovateli, pro dospělé však stále nebylo služeb dostatek. „Vznik stacionáře tuto nezajištěnou potřebnost z části napravuje. V regionu je ovšem i nyní nedostatek odlehčovacích služeb a naprosto chybějící celoroční pobytové kapacity. To bude potřeba do budoucna řešit, až v rodinách nebudou moci náročnou péči zajistit“, zmínila Jitka Němcová, vedoucí pobočky NADĚJE ve Vsetíně.

 

Děkujeme za finanční podporu pro nový stacionář těmto dárcům: Nadace MONETA Money Bank, a.s., BODEN – MATTE, spol. s r.o., Nadační fond SVĚT OKEN, dárcům veřejné sbírky v Radegastovně U Lva. Děkujeme donátorům - Zlínskému kraji a Městu Vsetín za to, že umožnili vznik denního stacionáře a podporují jeho provoz.


Méně...
 
Rok 2022 v naší pobočce ve Štětí

Rok 2022 v naší pobočce ve Štětí

21.03.23 | Štětí

Pobočka NADĚJE ve Štětí provozuje již osmým rokem dvě sociální služby: terénní program a dluhovou poradnu. S ohledem na současnou náročnou ekonomickou situaci se na nás stále více lidí obrací s prosbou o pomoc.


Více...
 
Rok 2022 v naší pobočce ve Štětí

Pobočka NADĚJE ve Štětí provozuje již osmým rokem dvě sociální služby: terénní program a dluhovou poradnu. S ohledem na současnou náročnou ekonomickou situaci se na nás stále více lidí obrací s prosbou o pomoc.

 

Terénní program podpořil v roce 2022 76 lidí, což představuje zhruba 20procentní nárůst oproti předchozímu roku. Pomáhali jsme zejména s hledáním bydlení nebo zaměstnání, zprostředkováním služeb a kontaktů. Dále klienti využívali naše podpůrné rozhovory, doprovody na různé instituce a asistenci při vyplňování žádostí o dávky pomoci v hmotné nouzi nebo dávky státní sociální podpory. V neposlední řadě jsme osoby v nouzi podporovali potravinovou a materiální pomocí.

 

Naší službu také využívali občané z válkou zmítané Ukrajiny, kterým jsme pomáhali zajistit základní životní potřeby v nelehké době, než se jejich situace stabilizovala a přizpůsobili se novému prostředí.

 

V dluhové poradně jsme pomohli řešit předlužení 89 osobám ve finanční tísni, oproti předchozímu roku jsme zaznamenali 30procentní nárůst, který přičítáme rostoucí inflaci. Podali jsme rekordní počet 44 návrhů na povolení oddlužení, radili jsme v otázkách exekucí a také s uhrazením dluhů v rámci akce Milostivé léto II. Kromě toho jsme uspořádali několik akcí pro naše klienty i pro širokou veřejnost.

 

V květnu jsme zorganizovali Kabelkový veletrh, který se těšil velkému zájmu a přinesl výtěžek ve výši 16 tisíc korun. V prosinci jsme hráli vánoční bingo, během něhož naši klienti měli možnost vyhrát drobné ceny, jež nám věnovali město Štětí, Mondi Štětí, Hasiči města Štětí a Městská policie Štětí. V rámci spolupráce s Městskou knihovnou ve Štětí jsme do naší kontaktní místnosti na Tržnici umístili knihobudku, kde si naši klienti mohou vybírat knihy pro děti i dospělé. Děkujeme za podporu všem partnerům a dárcům. 

 

Foto: iDNES

 


Méně...
 
Světový den sociální práce

Světový den sociální práce

21.03.23 | Praha

Každé třetí úterý v březnu si připomínáme Světový den sociální práce. Sociální práce je práce odborná...


Více...
 
Světový den sociální práce

Každé třetí úterý v březnu si připomínáme Světový den sociální práce.

 

Sociální práce je práce odborná a každý, kdo ji chce vykonávat, ji musí vystudovat. Není to o tom sednout za stůl a dávat rady do života. Je potřeba disponovat vysokým morálním kreditem, notnou dávkou empatie, zodpovědnosti a respektu. Sociální pracovník se také musí celoživotně vzdělávat, musí umět spolupracovat na mnoha úrovních, musí být angažovaný a věřit v potenciál toho, komu pomáhá, ať už je to člověk bez domova, člověk s handicapem nebo třeba senior.  

 

A my bychom si moc přáli, aby se prestiž tohoto oboru v příštích letech zvedla a sociální práce byla i v očích laiků považována za profesi, která je odborná a která je velmi potřebná. 


Méně...
 
Financování sociálních služeb stále nemá jednotná a spravedlivá pravidla

Financování sociálních služeb stále nemá jednotná a spravedlivá pravidla

Tisková zpráva Platformy 10

20.03.23 | Ústředí NADĚJE

Před světovým dnem sociální práce (21. 3.) upozorňují nestátní poskytovatelé sociálních služeb sdružení v Platformě 10 na propastné rozdíly v odměňování pracovníků v sociálním segmentu.


Více...