Praha

 
 

Pomoc lidem bez domova v Praze

POMÁHÁME LIDEM BEZ DOMOVA ŽÍT DŮSTOJNĚJŠÍ A BEZPEČNĚJŠÍ ŽIVOT.

 

Nabízíme ubytování v azylových domech a tréninkových bytech, přenocování v noclehárnách, jídlo a sprchu v nízkoprahových denních centrech, rozhovor se sociálním pracovníkem nebo psychologem, přímou pomoc v ulicích, zdravotní ošetření v ordinacích lékařů.

 

      

 

 

MÁME RÁDI PROJEKTY:

 

Logo NSLogo Místní místnímLogo Nejdřív doma    

 

 

POTŘEBUJETE VYUŽÍT NAŠE SLUŽBY?

Navštivte naše nízkoprahová denní centra nebo přijďte na stanoviště Mobilní sociální služby a proberte svou situaci se sociálním pracovníkem. Pokud potřebujete ubytování, obraťte se přímo na sociální pracovníky azylových domů (pro muže, pro ženy).

 

 

 

AKTUALITY

 
 
NADĚJE na konferenci FEANSTA

NADĚJE na konferenci FEANSTA

09.06.23

V minulém týdnu náš oblastní ředitel Dan Svoboda a vedoucí projektu Housing Youth Katka Sehnoutková navštívili Stockholm...


Více...
 
NADĚJE na konferenci FEANSTA

V minulém týdnu náš oblastní ředitel Dan Svoboda a vedoucí projektu Housing Youth Katka Sehnoutková navštívili Stockholm.

 

Tohle krásné švédské velkoměsto totiž hostilo největší konferenci o bezdomovectví v Evropě. A protože i my se řadíme mezi více než 100 členských organizací FEANTSA, které pracují s lidmi bez domova, pozvání jsme ani letos neodmítli.  

 

Dan s Katkou navštívili zajímavé semináře i pracovní skupiny a načerpali poznatky organizací zabývajících se problematikou lidí bez domova napříč Evropou. V mezinárodním kontextu je vždy moc fajn pozorovat a porovnávat, jak to jinde dělají jinak. Necháme se inspirovat a pokud je to jen trochu možné, pokusíme se implementovat dobrou praxi do našich služeb.  

 

Tak snad zase za rok v nějakém jiném evropském městě na viděnou.

 


Méně...
 
Nový projekt Housing Youth

Nový projekt Housing Youth

07.06.23

Rozjíždíme nový projekt Housing Youth - zabydlování mladých lidí ve věku 18 – 26 let, kteří mají zkušenost s životem na ulici...


Více...
 
Nový projekt Housing Youth

Rozjíždíme nový projekt Housing Youth - zabydlování mladých lidí ve věku 18 – 26 let, kteří mají zkušenost s životem na ulici a s užívání návykových látek. Pokud znáte někoho, komu by projekt mohl pomoci, můžete se ozvat na uvedené číslo naší kolegyni Katce Sehnoutkové. Ta ochotně poradí a poskytne o projektu víc informací. Zájemci se také mohou dostavit do našeho denního centra Bolzanova. 

 

„Velmi potřebným krokem, jak lidem pomoci je, naučit je "jak bydlet". Je to o to složitější, jelikož to je věc, kterou mnozí z nich ani nepoznali. V projektu Housing Youth se budeme snažit o to, aby ve svém bydlení úspěšně obstáli“, uvádí k projektu Katka.  

 

Přejeme projektu hodně úspěchů a těšíme se na další zprávy o zabydlování mladých lidí. 


Méně...
 
Děkujeme Mews systems za sbírku oblečení

Děkujeme Mews systems za sbírku oblečení

05.06.23

Nezapomínají na nás ani v létě! Řeč je o firmě Mews systems, s.r.o., která pro nás...


Více...
 
Děkujeme Mews systems za sbírku oblečení

Nezapomínají na nás ani v létě! Řeč je o firmě Mews systems, s.r.o., která pro nás už po několikáté uspořádala charitativní sbírku sezónního oblečení. Toho u nás totiž není nikdy dost.

 

Dostali jsme ručníky, pánské a dámské oblečení, boty, dokonce i batoh. Vedoucí skladu, paní Šešínová, dar s vděčností přijala a rozdělila ho tak, aby se dostal přímo lidem žijícím na ulici, tedy do terénního programu a do našich dvou denních center U Bulhara a Bolzanova.

 

Děkujeme, vaší podpory si moc vážíme. 


Méně...
 
Nízké mzdy v sociálních službách

Nízké mzdy v sociálních službách

31.05.23

Sociální pracovníci se v Česku potýkají s výrazně podprůměrnou mzdou. To má dopad nejenom na jejich životní úroveň...


Více...
 
Nízké mzdy v sociálních službách

Sociální pracovníci se v Česku potýkají s výrazně podprůměrnou mzdou. To má dopad nejenom na jejich životní úroveň, ale i na to, že často odcházejí do jiných, lukrativnějších oborů a úřady a neziskové organizace jen těžko shánějí nové.  

 

„Bohužel i u našich pracovníků je výše mzdy velkým problémem. Na volná místa hledáme sociální pracovníky již několik měsíců a jedním z důvodů je velká náročnost práce a s tím spojené finanční ohodnocení práce. Z finančních důvodů nám také odešlo hodně kvalitních pracovníků v sociálních službách, zejména mužů, které na některých náročných místech nutně potřebujeme. Velká část našich zaměstnanců v Praze musí mít ještě druhou práci, alespoň na částečný úvazek, aby měli na nájem a nutné životní náklady. Pokud to druhou prací již řešit nelze (často je to velmi náročné), odcházejí ze sociálních služeb do jiného, lépe placeného, zaměstnání", uvádí k problému Petra Svobodová, naše personalistka.

 

My o špatných podmínkách informujeme prostřednictvím kampaně Stejná odměna

 

Na stejné problémy ohledně financování sociálních služeb odkazuje i projekt Neviditelní.

Více o projektu: https://www.novinky.cz/clanek/domaci-resi-socialni-problemy-ale-sami-jim-celi-40431785


Méně...
 
Azylový dům v Radotíně funguje už 20 let!

Azylový dům v Radotíně funguje už 20 let!

29.05.23

Azylový dům v Radotíně funguje už 20 let! Za tu dobu u nás získalo azyl přes 700 klientů. Někdo tu byl...


Více...
 
Azylový dům v Radotíně funguje už 20 let!

Azylový dům v Radotíně funguje už 20 let! Za tu dobu u nás získalo azyl přes 700 klientů. Někdo tu byl pár dní, někdo rok.

 

Každý k nám přichází s naprosto osobitým a jedinečným příběhem. Často jsou lidé bez domova škatulkováni.

 

Já nemohu!

 

Poznala jsem tu tolik osobností, tolik dobrých duší. Mladí, kteří chtějí změnit svůj život a dát mu smysl, i přesto, že z dětství si přinášejí velká traumata. Mladí, kteří v dospívání udělali chybu, takovou, která je poslala za mříže, ale teď už jsou dospělí a chtějí žít jinak. Starších, kteří toho mají hodně za sebou, ale neztrácejí optimismus a stále mají pro co žít. Starších, kterým už docházejí síly a jediné, co potřebují, je v klidu žít.

 

Ano, i takových, kteří ještě nedospěli do stavu, že změnu chtějí, nebo tu šanci prostě nevidí.

Každý ale bojuje. Získat práci se záznamem v rejstříku trestů. Zařídit si invalidní důchod. Získat praktického lékaře a řešit svůj zdravotní stav, i když tuší, že diagnóza nebude příznivá. Dneska se toho alkoholu nenapít. Najít si stabilní bydlení. Zbavit se dluhů. Uvařit si jídlo. Zařídit si bydlení v domově pro seniory. Atd.

 

Zažíváme společně radost, když se podaří získat sociální bydlení, novou práci, navázat kontakt s rodinou, úspěšně zvládnutá operace, dobrý oběd J. Zažíváme ale také smutek, když nám z nemocnice volají, že klient, kterému jsme volali záchranku, zemřel.

 

Je to služba lidem, služba, která má smysl.

 

Text: Markéta Lietavcová, vedoucí azylového domu 

Foto: Filip Gabrhelík 


Méně...
 
Projekt "Úklid ulic Prahy 1" slaví 15 let

Projekt "Úklid ulic Prahy 1" slaví 15 let

25.05.23

Už 15 let pomáháme lidem bez domova mimo jiné i se získáním finančních prostředků v rámci projektu "Úklid ulic Prahy 1"...


Více...
 
Projekt "Úklid ulic Prahy 1" slaví 15 let

Už 15 let pomáháme lidem bez domova mimo jiné i se získáním finančních prostředků v rámci projektu "Úklid ulic Prahy 1". Klienti si tak mohou vydělat peníze, které jsou nezbytně nutné k řešení jejich sociální situace. V loňském roce jsme takto pomohli 263 lidem.

 

Zájem o zařazení do projektu je ze strany lidí bez domova daleko vyšší, než jsou naše možnosti - a i tím vyvracíme mýtus, že lidé bez domova nechtějí pracovat. Děkujeme Městské části Praha 1, že se s námi na tomto projektu podílí.

 

Text a foto: Gabriela Štípalová, vedoucí denního centra U Bulhara


Méně...