Praha

 
 

Pomoc lidem bez domova v Praze

POMÁHÁME LIDEM BEZ DOMOVA ŽÍT DŮSTOJNĚJŠÍ A BEZPEČNĚJŠÍ ŽIVOT.

 

Nabízíme ubytování v azylových domech a tréninkových bytech, přenocování v noclehárnách, jídlo a sprchu v nízkoprahových denních centrech, rozhovor se sociálním pracovníkem nebo psychologem, přímou pomoc v ulicích, zdravotní ošetření v ordinacích lékařů.

 

      

 

 

MÁME RÁDI PROJEKTY:

 

Logo NSLogo Místní místnímLogo Nejdřív doma    

 

 

POTŘEBUJETE VYUŽÍT NAŠE SLUŽBY?

Navštivte naše nízkoprahová denní centra nebo přijďte na stanoviště Mobilní sociální služby a proberte svou situaci se sociálním pracovníkem. Pokud potřebujete ubytování, obraťte se přímo na sociální pracovníky azylových domů (pro muže, pro ženy).

 

 

 

AKTUALITY

 
 
Léčba deprese u lidí bez domova

Léčba deprese u lidí bez domova

14.08.23

Radek, kterému je jen 32 let nevidí ze své situace žádné jiné východisko, než to „tady“ skončit. Nemá nikoho, o koho by se mohl opřít nebo komu by na něm záleželo...


Více...
 
Léčba deprese u lidí bez domova

Radek, kterému je jen 32 let nevidí ze své situace žádné jiné východisko, než to „tady“ skončit. Nemá nikoho, o koho by se mohl opřít nebo komu by na něm záleželo – takto to ze svého pohledu, zakaleného depresí, vnímá.

 

Pro léčbu deprese je nezbytně nutný řád (struktura dne), klid, pravidelný spánek a ideálně také člověk, se kterým můžu sdílet svůj vnitřní svět. Co z toho člověk může nalézt “na ulici”?

 

Léčit depresivní onemocnění na ulici (nebo třeba v azylovém domě) je jako bychom poslali člověka závislého na alkoholu, aby se léčil v hospodě. Lidem, kteří vyhledávají naši pomoc, chybí obecně řád v životě. U člověka, který navíc trpí depresí, je tedy dvojnásob náročné vytvořit denní strukturu oproti člověku většinové populace.

 

Pokud vás zajímá více o lidech bez domova z pohledu psychického zdraví, podívejte se na náš seriál Duše bez domova. Dozvíte se mnoho zajímavého, možná i to, co by vás nikdy nenapadlo. Určitě to stojí za přečtení. Všech osm dílu najdete na našem webu. 

 

https://nadeje.cz/praha/duse_bez_domova1

 

Text: Pavlína Zoubková, psycholožka

Foto: Jitka Antošková



Méně...
 
Pozvánka na Dobrý den, tady NADĚJE

Pozvánka na Dobrý den, tady NADĚJE

07.08.23

Srdečně vás zveme na tradiční benefiční akci „Dobrý den, tady NADĚJE“ v režii našeho azylového domu pro ženy...


Více...
 
Pozvánka na Dobrý den, tady NADĚJE

Srdečně vás zveme na tradiční benefiční akci „Dobrý den, tady NADĚJE“ v režii našeho azylového domu pro ženy ve Vršovicích, která se uskuteční 7. září.

 

Program bude jako vždy bohatý a zaměřený na problematiku žen bez domova. Čekají na vás například dvě živé knihovny, autorské čtení, diskuze s našimi kolegy, slam poetry nebo koncert skvělých Muzikantů bez domova. Mimo jiné budete mít také jedinečnou příležitost podívat se do azylového domu, kterým vás provedou naše milé a vstřícné kolegyně.

 

Přidejte se k naší události na Facebooku, kam budeme průběžně přidávat detaily k programu a další podrobnosti, které vás, doufáme, zaujmou natolik, že azylový dům navštívíte. 

https://www.facebook.com/events/511958031114802/?ref=newsfeed

 

Těšíme se na viděnou.


Méně...
 
Výroční zpráva 2022

Výroční zpráva 2022

04.08.23

1752 počet klientů ve všech našich střediscích, 57 621 vydaných porcí jídel, 7846 počet poskytnutého ošacení...


Více...
 
Výroční zpráva 2022

1752 počet klientů ve všech našich střediscích, 57 621 vydaných porcí jídel, 7846 počet poskytnutého ošacení 

 

V roce 2022 jsme v rámci projektu Integrace zdravotních a sociálních služeb rozšířili práci zdravotní sestry do přirozeného prostředí klientů. Vyjeli jsme na mezinárodní festival bezdomoveckých divadel Error. Zřídili jsme adiktologickou poradnu. 

 

To je jen střípek toho, co se dočtete v naší Výroční zprávě za rok 2022. A nejen o nás. Věděli jste, že NADĚJE poskytuje své služby třeba i v Otrokovicích nebo Vsetíně? Nebo v malé obci Nedašov, která má jen něco okolo 1 300 obyvatel?

 

https://www.nadeje.cz/img-content/files/docs/vz/vz2022.pdf


Méně...
 
E-shop plný NADĚJE

E-shop plný NADĚJE

02.08.23

Věděli jste, že náš e-shop nabízí spoustu rozmanitých produktů? A v rozmanitosti je krása! Najdete v něm třeba kolekci dámských i pánských triček, které vyjadřují, v čem vidíme smysl naší práce...


Více...
 
E-shop plný NADĚJE

Věděli jste, že náš e-shop nabízí spoustu rozmanitých produktů? A v rozmanitosti je krása! 

 

Najdete v něm třeba kolekci dámských i pánských triček, které vyjadřují, v čem vidíme smysl naší práce. Opravdu se skvěle nosí, a to nejen pro svůj materiál a střih, ale právě pro svou myšlenku.  Také zde narazíte na rukodělné dekorativní a užitkové předměty, které vyrobili lidé s handicapem v sociálně terapeutických dílnách v NADĚJE pro ústecký kraj. Předměty můžete využít jak doma, tak v kanceláři.  

 

V neposlední řádě zde naleznete knihu našeho zakladatele a emeritního ředitele Ilji Hradeckého. Ta poslouží jak zdroj cenných informací třeba pro studenty, ale také pro všechny, kteří se chtějí dozvědět příběh NADĚJE, jedné z prvních nevládních organizací v ČR po pádu totality.  

 

Pokud budete chtít podpořit lidi bez domova v Praze, je zde k dispozici poslední grafika z dílny Davida Strauzze.  

 

Na podzim chystáme přidání dalších zajímavých produktů a už se moc těšíme na to, až vám o tom povíme.  

 

Budeme rádi, když náš e-shop navštívíte a třeba si něco pěkného „odnesete“. Uděláte radost sobě nebo svým blízkým, a ještě k tomu podpoříte dobrou věc.  

 

https://eshop.nadeje.cz/

 

Děkujeme.

 

E-shop NADĚJE


Méně...
 
Proč je u lidí bez domova léčba závislostí komplikovanější?

Proč je u lidí bez domova léčba závislostí komplikovanější?

31.07.23

Proč je u lidí bez domova léčba závislostí o tolik komplikovanější? Chybí jim zejména správná motivace. Nemají příliš o co bojovat. Nevidí lepší zítřky...


Více...
 
Proč je u lidí bez domova léčba závislostí komplikovanější?

Proč je u lidí bez domova léčba závislostí o tolik komplikovanější?

 

Chybí jim zejména správná motivace. Nemají příliš o co bojovat. Nevidí lepší zítřky a chybí jim také sebevědomí a víra, že to mohou zvládnout. Nečeká na ně nikdo, až se vrátí z léčby. Nemají blízkého, který by je podržel. Naopak - často všichni jejich kamarádi (tedy lidé z ulice) užívají drogy. Nad těmito závislými tedy naopak visí ztráta přátel, často jediných známých.

 

Po léčbě by se neměli vracet do stejného prostředí a mezi jiné užívající. Abstinence by byla téměř nemožná. Ovšem právě na snížené možnosti změnit své prostředí jejich snaha o abstinenci často ztroskotá. Mnohdy stojí před závislými bez domova dvojí úkol - vymanit se z užívání drog, ale zároveň, ve stejný čas i z patologického prostředí. Jenže oni spoustu let už žádné jiné neznají. Vrhají se do neznámého světa.

 

Celý osmidílný seriál Duše bez domova naleznete u nás na webu:

https://www.nadeje.cz/praha/duse_bez_domova1


Méně...
 
Sbírka telefonů od Místní místním

Sbírka telefonů od Místní místním

28.07.23

Místní místním každý rok už tradičně pořádají sbírku telefonů. Získané telefony vyčistí, nastaví do továrního režimu, zkompletují a za pomoci terénních týmů předají lidem bez domova...


Více...
 
Sbírka telefonů od Místní místním

Místní místním každý rok už tradičně pořádají sbírku telefonů. Získané telefony vyčistí, nastaví do továrního režimu, zkompletují a za pomoci terénních týmů předají lidem bez domova a v nouzi. A my jsme moc rádi, že jeden z těch terénních týmů je právě ten náš.

 

Poptávka po mobilech je mezi lidmi bez domova opravdu velká. Usnadní jim to komunikaci s úřady a díky tomu, že budou na příjmu, mohou snadněji nalézt třeba práci nebo bydlení.

 

Děkujeme, milí Místní místním! Telefony, obaly a sim karty předáme těm, kteří je s radostí využijí.

 

Foto: Marie Zajíčková, vedoucí terénního programu


Méně...